REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump prepovedal Tik Tok kljub opozorilu CIE, da ni dokazov, da bi priljubljena aplikacija vohunila za kitajsko vlado

Trump prepovedal Tik Tok kljub opozorilu CIE, da ni dokazov, da bi priljubljena aplikacija vohunila za kitajsko vladoTrump pred volitvami zaostruje protikitajsko retoriko. Vir: Twitter

»Ne branite Trumpa – napadajte Kitajsko

Omenjenega navodila iz republikanskega priročnika za inštruiranje republikanskih kandidatov na novembrskih volitvah v ZDA, ki je pricurljalo v ameriške medije, se očitno drži tudi sam predsednik ZDA.

Po vrsti zgrešenih potez namerava Donald Trump volitve namreč dobiti predvsem s pomočjo protikitajske retorike.

V zadnjem času je zato ameriški predsednik zelo zaostril retoriko in sankcije do kitajskih podjetij.

In kot je že leta 2003 postalo jasno, da so ZDA Irak napadle z lažnimi dokazi, je že danes jasno, da dokazov o tem, da kitajska tehnologija predstavlja nevarnost - ni. 

To dokazuje tudi zadnji primer, njegovo ravnanje glede podjetja Tik Tok.

Trump namreč želi Tik Tok prepovedati v ZDA kljub temu, da gre dejansko za povsem nenevarno aplikacijo.

Analitiki ameriške obveščevalne agencije CIA so namreč aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa obvestili, da »ni dokazov«, da bi lastniki podjetja, ki ima v lasti aplikacijo za deljenje kratkih video posnetkov Tik Tok podatke o uporabnikih predajali kitajskim oblastem.

Gre za aplikacijo, ki uporabnikom omogoča, da posnamejo in delijo z drugimi kratke, običajno zabavne video posnetke.

Pri tem poslu prepovedi te in še drugih povsem običajnih kitajskih aplikacij naj bi mu pomagale tudi države, kot so Slovenija, s podpisom posebne politično naravnane izjave o varnosti omrežij, s katerimi bo kitajska tehnologija de facto v Sloveniji in drugih državah postavljena na stranski tir in prepovedana.

Pri tem so nas, zanimivo, različni slovenski regulatorni organi prepričevali, da bodo svoje delo opravili strokovno in predvsem glede uvajanja omrežja 5G ravnali nepristransko.

Omenjena politična izjava pa bo to seveda onemogočila - in to celo še pred sprejemom odločitve na ravni EU in brez odločitve slovenskega parlamenta o tako strateško pomembnem koraku, ki bo Slovenijo zagotovo popeljal tudi na pot konfrontacije z gospodarsko že najmočnejšo državo sveta, članico VS OZN in pomembno trgovinsko partnerico Slovenije in celotne EU.

Bodo pa zato posamezniki in institucije v Sloveniji, ki bodo zagovarjali »Ameriške vrednote« dobili piškavih 100.000 dolarjev nepovratnih sredstev, kot smo že poročali.

Slovenska vlada je popustila pod pritiski ZDA
Slovenska vlada je klecnila pod pritiski ZDA. Vir: Twitter

V Sloveniji bosta sporno skupno izjavo o varnosti omrežij podpisala ameriški zunanji minister Mike Pompeo in slovenski zunanji minister Anže Logar.

Tako kot je Slovenija leta 2003 z Vilniuško izjavo dala podporo ZDA ob nezakonitem napadu na Irak, naj bi tokrat slovenska vlada z novo skupino voljnih držav predvsem z vzhoda Evrope legitimirala in podprla ameriški tehnološki napad proti - Kitajski.

In kot je že leta 2003 postalo jasno, da so ZDA Irak napadle z lažnimi dokazi, je že danes jasno, da dokazov o tem, da kitajska tehnologija predstavlja nevarnost - ni.

Analitiki ameriške obveščevalne agencije CIA so namreč ameriškega predsednika Donalda Trumpa obvestili, da »ni dokazov«, da bi lastniki podjetja, ki ima v lasti aplikacijo za deljenje kratkih video posnetkov Tik Tok podatke o uporabnikih predajali kitajskim oblastem, poroča Busines Insider.

Na Kitajskem potezo ameriškega predsednika vidijo kot še en korak k omejevanju svobode konkurence in svobodne podjetniške pobude.

To bi bilo sicer mogoče – kar velja tudi za podobna druga, tudi ameriška podjetja, toda po analizi ameriške obveščevalne agencije CIA za kaj takšnega v tem trenutku ni nikakršnih dokazov.

Kljub temu pa je ameriški predsednik storil naslednji korak in z izvršnim ukazom prepovedal ameriškim podjetjem poslovanje ne samo z matičnim podjetjem ByteDance, ki ima v lasti Tit Tok, pač pa tudi uporabo aplikacije za sporočanje WeChat, ki pa je popularna predvsem med prebivalci s kitajskimi koreninami.

Izvršni ukaz bo stopil v veljavo do 20. septembra.

Do tedaj mora podjetje ByteDance prodati svojo ameriško vejo podjetju Microsoft ali kakšnemu drugemu.

Ameriški predsednik si je ob tem zaželel tudi svoj »kos pogače« oziroma delež za ameriško vlado v tem podjetju – kar je nezakonito tudi po ameriški zakonodaji.

Gre za še eno od potez, s katero želijo ZDA doseči popolno ločitev ameriških tehnoloških podjetij, aplikacij in omrežij od kitajskih, uradno zaradi nevarnosti »vohunjenja«, ki pa nikoli ni bila dokazana.

Kitajska in ZDA

Prisilne prodaje, ki jih zahteva Bela hiša pa zelo spominjajo na postopke nacionalizacij, ki so jih v ZDA doslej zmeraj kritizirali.

Vendar sedaj nimajo v Washingtonu očitno nič proti, da pod ceno kupijo uspešna kitajska podjetja, ki jih najprej potisnejo v kot z omejevanjem poslovanja.

Takšna politika bi lahko ustvarila več tehnološko nekompatibilnih »otokov« v svetu.

Gre za še eno od potez, s katero želijo ZDA doseči popolno ločitev ameriških tehnoloških podjetij, aplikacij in omrežij od kitajskih, uradno zaradi nevarnosti »vohunjenja«, ki pa nikoli ni bila dokazana.

Na Kitajskem potezo ameriškega predsednika vidijo kot še en korak k omejevanju svobode konkurence in svobodne podjetniške pobude.

Ameriška podjetja so namreč vse doslej s pomočjo države izvažala svoje proizvode in ustanavljala lastne podružnice po vsem svetu.

V zadnjem času, ko so na enak način uspešno pričela nastopati tudi kitajska podjetja pa so se ZDA odločile za politiko izolacionizma in protekcionizma.

In to ne samo v odnosu do ameriških konkurentov in rivalov, kot je Kitajska, pač pa tudi do zaveznikov.

ZDA so pravkar uvedle carine na kanadski aluminij v vrednosti 3 milijarde dolarjev, na enak način pa bo v roku meseca dni Kanada odgovorila tudi ZDA, s carinami na ameriške proizvode.

Tako ravnajo države, ki vodijo samostojno zunanjo politiko.

Kako ravnajo tiste, v katerih je tri desetletja po razglasitvi neodvisnosti to še vedno samo prazna črka na papirju, pa bosta ob medsebojnih zdravicah nasledni teden demonstrirala Mike Pompeo in Anže Logar.

Delite članek