REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija se bo zaradi diktata vse bolj drugorazrednih ZDA pridružila majhni skupini tehnološko zaostalih držav sveta

Slovenija se bo zaradi diktata vse bolj drugorazrednih ZDA pridružila majhni skupini tehnološko zaostalih držav svetaTehnologija 5G

ZDA so s prepovedjo poslovanja aplikacije za objavljanje kratkih video posnetkov Tik Tok in onemogočanjem delovanja Huaweia začele tehnološko vojno, ki bi se lahko končala tudi - s pravo.

Le da se ta zelo verjetno ne bo končala tako, kot si to želijo v Washingtonu.

Ekonomski kazalci kažejo, da se to ne bo zgodilo niti v primeru, če bo vojna ostala na področju gospodarstva in tehnologije.

ZDA namreč iz dneva v dan postajajo vse bolj drugorazredna sila.

ZDA postajajo vse bolj drugorazredna sila. To dokazuje tudi to, da na področju tehnologije njihova podjetja več ne zmagujejo, pač pa poskušajo zmage ukrasti s pomočjo prepovedi, omejevanja konkurence, z izsiljevanjem zaveznikov in grožnjami z vojaško silo.

To dokazuje tudi to, da na področju tehnologije njihova podjetja več ne zmagujejo, pač pa poskušajo zmage ukrasti s pomočjo prepovedi, omejevanja konkurence, z izsiljevanjem zaveznikov in grožnjami z vojaško silo.

Vse to pa so običajni znaki zatona neke velike sile.

Nekateri analitiki to, kar se dogaja, primerjajo s Sueško krizo, trenutkom, ko je postalo jasno, da je Velika Britanija postala drugorazredna sila, ki je morala svoje mesto prepustiti Združenim državam Amerike.

Leta 1956 so Britanci poskusili izvesti invazijo i zasesti Sueški prekop, toda ameriški predsednik Eisenhower je zagrozil, da bodo ZDA razprodale obveznice Velike Britanije in s tem potopile britanski finančni sistem.

Po Suezu je svet vedel, kdo je številka ena: ZDA.

Donald Trump, ZDA in Kitajska
ZDA po pravilih svobodnega trga očitno ne znajo in ne zmorejo več zmagovati - zato spreminjajo pravila. Ampak nič hudega, naslednji teden jih bo rešila Slovenija ... Vir: Twitter

Danes, ko ima Kitajska podobno veliko gospodarsko moč v svojih rokah (in velike količine ameriških obveznic), bi se zgodba lahko ponovila.

Leta 1956 je bila ključna dobrina nafta; danes pa je tehnologija.

Sedaj se situacija zato spreminja. ZDA zahtevajo prisilno prodajo uspešne kitajske aplikacije.

Zamislimo si, da bi na primer Peking zahteval, da Apple, Microsoft ali Tesla Kitajski ali njenim podjetjem takoj prodajo svoje uspešne aplikacije ali tehnologijo, z izgovorom, da bi lahko ta podjetja 'vohunila' za kitajskimi državljani. Zahodni mediji bi zagotovo zagnali vik in krik, kako 'komunisti kradejo' ameriško tehnologijo in da gre za navaden rop in banditizem.

Zamislimo si, da bi na primer uradni Peking zahteval, da Apple, Microsoft ali Tesla Kitajski ali njenim podjetjem takoj prodajo svoje uspešne aplikacije ali tehnologijo, z izgovorom, da bi lahko ta podjetja »vohunila« za kitajskimi državljani.

Zahodni mediji bi zagotovo zagnali vik in krik, kako »komunisti kradejo« ameriško tehnologijo in da gre za navaden rop in banditizem.

Toda sedaj se dogaja nekaj zelo podobnega.

Aktualni ameriški predsednik Donald Trump zahteva prodajo Tik Toka in celo »svoj kos pogače«, ki bi ob tem pripadel ameriški vladi.

Kar je nezakonito celo po ameriški zakonodaji.

Pri tem mnogi ameriški zavezniki ne sledijo ameriškim zahtevam.

Nemška kanclerka Angela Merkel je na primer opozorila, da njenemu telefonu niso prisluškovali kitajske, pač pa ameriške obveščevalne službe.

Litva, Romunija, Češka, Slovenija in podobne države pa očitno ne vodijo dovolj samostojne politike, da bi lahko ohranile podobno držo kot na primer Nemčija, izdale so celo načela skupne evropske zunanje politike, saj bi o tem vprašanju morale odločati vse države Evropske unije skupaj.

Po anketah televizije CNN celo 61 odstotkov ameriških državljanov meni, da je ameriški napad na kitajska tehnološka podjetja motiviran s politiko, samo 24 odstotkov pa jih smatra, da gre res za nacionalno varnost.

Pri vsem tem pa je absurdno tudi to, da je ameriški predsednik Donald Trump, ki sedaj zapoveduje prisilne prodaje in prepoved poslovanja Huaweiu, še pred nekaj meseci zatrjeval, da bodo ZDA »zmagale v tehnološki vojni s Kitajsko s pomočjo tekmovanja, ne z blokado trenutno bolj naprednih tehnologij.«

Huawei Cloud Engine
Bo Evropa pristala na počasnejša omrežja, počasnejšo umetno inteligenco in počasnejši napredek - zaradi interesov ZDA?

Toda očitno je, da ZDA na tem področju ne uspejo več zmagovati, zato si pomagajo z umazanimi triki in omejevanjem trga.

S tem pa tudi države, ki jim bodo sledile, silijo v uporabo slabših, počasnejših in manj naprednih rešitev.

Kdor bo na tem področju sledil ZDA bo torej vnaprej pristal na zaostajanje in nerazvitost.

In med njimi bo očitno tudi Slovenija.

Huawei je že večkrat poudaril – to mu priznavajo tudi tekmeci – da je na področju tehnologije 5G daleč pred vsemi drugimi.

Kdorkoli ne želi zaostajati v tej tehnološki tekmi, kjer Huawei določa tudi globalne standarde, mora sodelovati s Kitajsko in njenimi podjetji.

Kdorkoli ne želi zaostajati v tej tehnološki tekmi, kjer Huawei določa tudi globalne standarde, mora sodelovati s Kitajsko in njenimi podjetji.

Prav tega pa sedanje vodstvo Bele hiše ne želi dopustiti, ne glede na to, da ZDA podjetij, ki bi lahko tekmovala z Huaweijem preprosto nimajo.

Huaweia, tako kot Kitajske, se pač preprosto ne da »obkoliti.«

ZDA so se zato znova spomnile svojih evropskih »zaveznikov«, toda še nedolgo tega so jih ignorirale, ko so od držav zahtevale zgolj povečanje stroškov za obrambo in jim grozile s carinami.

Sporov z EU in predvsem z največjima državama Evropske unije pa je tu še veliko: Nemčija ne želi kupiti ameriških letal F-35, Francija in Nemčija želita ustvariti »evropsko armado«, ZDA pa grozijo Berlinu tudi zaradi gradnje plinovoda Severni tok 2, ki vodi do Rusije.

Uradni Pariz in Washington pa sta v sporu tudi glede obdavčevanja tehnoloških gigantov.

Ob tem so ZDA enostransko že izstopile iz vrste mednarodnih sporazumov, od klimatskega do tistega o Iranu, kar je vse škodilo interesom evropskih držav.

Kar 85 odstotkov Nemcev odnose z ZDA označuje kot negativne, 42 odstotkov pa jih ima Kitajsko za bolj zanesljivega partnerja kot ZDA. Obratno meni le 23 odstotkov Nemcev.

Pa tudi Italija se je kot prva zahodnoevropska država odločila, da sodeluje v kitajski pobudi »Pot in pas.«

Peking ne moti ameriška tehnologija na Kitajskem - obratno pa očitno ne velja. Vir: Twitter

ZDA so zato s svojo vojno proti Huaweiu in drugimi podjetji poskrbele za fragmentacijo in razbitje nekoč enotnega svetovnega spleta - Interneta.

In še ob tem so na svoj »čisti seznam« uspele uvrstiti le 27 proizvajalcev.

Pri tem politiki ZDA sledijo zgolj majhne, slabe in obrobne države Evrope, ki si iz različnih razlogov prizadevajo za ameriško »zaščito.«

Mogoče je, da bo do tedaj, ko bodo ZDA končale s svojim tako imenovanim 'čistim omrežjem', svet že odšel naprej v obdobje 6G.

Edina izjema med njimi je Slovenija, ki bo naslednji teden z ZDA podpisala izjavo o »varnosti omrežij« oziroma o de facto prepovedi uporabe kitajske oziroma opreme Huaweia v Sloveniji.

In to kljub temu, da ima Huawei v tem trenutku zagotovo najboljšo opremo za vzpostavljanje omrežja 5G.

Vendar bo pobuda ZDA o »čistih državah« in »čistih omrežjih« dolgoročno zagotovo doživela neuspeh.

Že sedaj ima Huawei podpisanih 91 komercialnih sporazumov glede uvajanja 5G omrežij, od tega 47 v Evropi.

Ameriška pobuda lahko le malo spremeni v 5G standardih, kajti Ericsson in Nokia, dva edina resna evropska in svetovna konkurenta Huaweiu (ZDA nimajo nobenega!) bosta motrala slediti Kitajski, ki predstavlja 70 odstotkov 5G standardov.

Na svetovni ravni bo tako 5G imel en svetovni standard - s Kitajsko v njegovem središču.

Na svetovni ravni bo tako 5G imel en svetovni standard - s Kitajsko v njegovem središču.

In če bodo ZDA vztrajale pri svojem seznamu »čistih podjetij«, bo Kitajska odgovorila s svojim seznamom, s katerega bodo kot nezaupanja vredna črtana številna podjetja iz ZDA ali Evrope, ki so sedaj »mlajši konkurenti« Huaweia.

Kitajska bo do konca leta ob tem postavila 600.000 baznih postaj, število mobilnih uporabnikov pa se bo s 66 milijonov dvignilo na 180 milijonov.

»Mogoče je, da bomo (Kitajska) do tedaj, ko bodo ZDA končale s svojim tako imenovanim čistim omrežjem, in tudi svet - že odšli naprej v obdobje 6G,« je opozoril za Global Times kitajski tehnološki analitik Ma Jihua, ki v ameriški politiki vidi odmev zavržne politike razvpitega Jamesa Raymonda McChartyja.

Delite članek