REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tesla prenehala s prodajo svojih vozil za bitcoine, tvit Elona Muska izbrisal 365 milijard dolarjev

Tesla prenehala s prodajo svojih vozil za bitcoine, tvit Elona Muska izbrisal 365 milijard dolarjevMusk ne stavi več na bitcoin. Vir: Twitter

»Sedaj lahko kupite Teslo z bitcoinom,« je na spletnem družbenem omrežju Twitter 24. marca letos zapisal vodilni mož Tesle Elon Musk.

S tem je Musk uresničil načrt, ki ga je razkril februarja, da bo podjetje kot plačilno sredstvo kmalu sprejemalo tudi to najstarejšo kriptovaluto.

Bitcoin se je takoj zatem podražil za okoli tri odstotke.

Najvišjo vrednost je dosegel nekaj nad 61.700 dolarji.

Tesla je z nakupom in prodajo kriptovalute nekaj mesecev pozneje zaslužila celo več kot s proizvodnjo vseh svojih avtomobilov v zadnjem četrtletju.

Še več, podjetje Tesla je tudi kupilo za 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov in nato z delno prodajo te kriptovalute nekaj mesecev pozneje zaslužilo celo več kot s proizvodnjo vseh svojih avtomobilov v zadnjem četrtletju.

Toda sedaj se je to spremenilo.

Elon Musk je namreč sporočil, da bitcoinov ne bodo več sprejemali kot plačilno sredstvo za nakup vozil Tesla.

Tesla. Vir: Twitter
Pri tej odločitvi je Elon Musk navedel predvsem okoljevarstven vidik.

Kupci na ameriški spletni strani Tesle sedaj pri izbiri plačilnega sredstva ne morejo več izbrati bitcoin.

Pri tej odločitvi je Elon Musk navedel predvsem okoljevarstven vidik.

Za »rudarjenje« bitcoinov sta namreč potrebna velika procesorska moč in ogromno električne energije, ki v nekaterih primerih že presega porabo električne energije celotnih držav.

Prav na to dejstvo so že ob sporni marčevski odločitvi mnogi opozarjali Elona Muska, ki pa temu takrat ni posvečal pozornosti.

Sedaj pa je bila njegova odločitev dovolj, da je v dveh urah cena bitcoinov takoj padla. Izbrisana je bila vrednost 365,85 milijard dolarjev.

Musk je sicer dejal, da verjame v kriptovalute in da bo svoje bitcoine še naprej uporabljal za transakcije, da pa bo podobna plačilna sredstva sprejel takoj, ko bo »rudarjenje prešlo na bolj okoljevarstveno vzdržno« porabo energije.

Vse skupaj se je zgodilo zelo hitro.

Musk je tvitnil ob 6.06 uri po singapurskem času, ob 8.45 pa je celotna tržna vrednost bitcoina padla za 365,85 milijarde dolarjev.

Celotna tržna vrednost bitcoina je padla za 365,85 milijarde dolarjev.

Vrednost je upadla za preko 12.000 dolarjev, pod 50.000 dolarjev za en bitcoin.

Ne glede na to pa je vrednost bitcoinov v samo zadnjem letu dosegla štirikratnik vrednosti v zadnih 12. mesecih.

Zagovorniki bitcoina in drugih kriptovalut v kriptolavulah vidijo prihodnost plačil in zavarovanje proti inflaciji v času, ko centralne banke po vsem svetu po pandemiji covida-19 pospešeno tiskajo denar.

Kritiki pa jim očitajo pomanjkanje regulacije in nadzora, zaradi česar so priljubljene tudi pri kriminalcih in pri financiranju terorističnih dejavnosti.

Delite članek