REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Abhaziji objavili posnetke nezakonitih »rudnikov bitcoinov«, ki sprožajo izpade električnega omrežja

V Abhaziji objavili posnetke nezakonitih »rudnikov bitcoinov«, ki sprožajo izpade električnega omrežjaVir: Twitter
Električne energije se za proizvodnjo bitcoinov porabi že več, kot znaša poraba elektrike celotnih držav.

Medtem ko je vrednost bitcoinov dosegla nove višave s cenami preko 60.000 dolarjev za en sam kovanec, se v nekaterih državah otepajo s težavami – pri proizvodnji bitcoinov.

Za izračunavanje verižnih blokov so namreč potrebne obsežne računske operacije, ki jih zmorejo samo najboljše grafične kartice in procesorji, ti pa istočasno porabijo ogromno električne energije, del katere se pretvarja tudi v toploto.

Električne energije se za proizvodnjo bitcoinov porabi že več, kot znaša poraba elektrike celotnih držav.

Toda s prav posebno težavo se spopadajo v Abhaziji, de facto državi, ki se je odcepila od Gruzije, kar pa Gruzija in večina držav sveta ne priznava.

Kot državo jo priznava le nekaj držav sveta, med katerimi pa je najpomembnejša Rusija.

Do poskusa odcepitve sosednje Južne Osetije in Abhazije je prvič prišlo že ob razpadu ZSSR v letih 1992-1993, drugič pa po intervenciji gruzijske vojske zoper dve pokrajini leta 2008, kar se je zgodilo takoj po koncu intervencije zveze NATO na Kosovu, ki je omogočila de facto odcepitev te pokrajine od Srbije.

V Abhaziji, ki ima tudi lep kos črnomorske obale, se danes nahaja na stotine »farm bitcoinov« in drugih kriptovalut. Po nekaterih ocenah je v tej državi 1 rudnik kripto-valut na vsakih 400 prebivalcev.

V Abhaziji, ki ima tudi lep kos črnomorske obale, se danes nahaja na stotine »farm bitcoinov« in drugih kriptovalut.

To je v tej državi, ki ima tudi zelo poceni elektriko, v zadnjem času zelo resen posel.

Po nekaterih ocenah je v tej državi 1 rudnik kripto-valut na vsakih 400 prebivalcev.

Vendar pa te »digitalne farme« oziroma »digitalni rudniki« porabijo tako veliko električne energije, da občasno prihaja do izpadov električnega omrežja.

Omenjeni rudniki se prav zaradi posebnosti delovanja računalnikov pogosto nahajajo v hladnejših predelih sveta ali v raznih rudniških jaških in podobnih mestih, kjer je olajšano hlajenje velikega števila računalnikov.

Toda abhazijsko ministrstvo za notranje zadeve se je odločilo, da vsaj delu teh »rudnikov« prepreči delovanje.

Mnogi so namreč tudi povsem nezakonito priključeni na električno omrežje.

Na posnetkih, ki so jih objavili, lahko vidimo »rudnik kriptovalut« v neki zakotni vasici.

V Venezueli je vlada s policijsko akcijo poskusila zatreti rudnike bitcoinov, nato pa jih je – začela proizvajati sama.

Abhazijska vlada trdi, da je uspela preprečiti delovanje osmih takšnih »rudnikov.«

Bitcoini v zadnjem času, še posebej potem, ko jih je med svoje naložbe uvrstila tudi Tesla, hitro pridobivajo na vrednosti.

V Abhaziji so rudnike lani najprej preganjali, nato septembra lani celo legalizirali, nakar se je toliko prebivalcev pričelo ukvarjati s tem poslom, da so se začeli dogajati redni izpadi električne energije preko zime.

Na podoben način imajo težave s tem problemom tudi drugje po svetu.

V Venezueli, ki se nahaja pod ameriškimi sankcijami je vlada s policijsko akcijo poskusila zatreti rudnike bitcoinov, nato pa jih je – začela proizvajati sama.

V Plattsburghu blizu New Yorka pa je eden od rudnikov privedel do tako visokega dviga cen električne energije za vse prebivalce, da je mesto leta 2018 sprejelo celo moratorij na vse rudarjenje bitcoinov.

Delite članek