REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk se zavzema za čisto okolje, z nakupom bitcoinov pa podpira njegovo - onesnaževanje

Elon Musk se zavzema za čisto okolje, z nakupom bitcoinov pa podpira njegovo - onesnaževanjeBitcoini so zelo potratni - in uporabljajo umazano energijo. Vir: Twitter

Elon Musk je pred dnevi presenetil svet z novico, da je podjetje Tesla kupilo kar za 1,5 milijarde bitcoinov.

To je nato še dodatno dvignilo ceno tej kriptovaluti.

Ampak to je samo začetek. Tudi pri Eurocardu so že sporočili, da bodo na neki točki v prihodnosti omogočili imetnikom njihovih plačilnih kartic plačevati s kriptovalutami, da bi ljudem omogočili izbiro.

Podjetje Tesla je obenem napovedalo, da bo pričelo sprejemati tudi vplačila za svoje avtomobile v obliki bitcoinov, kar pomeni še dodatno spodbudo za to valuto, ki sicer na svetovnih trgih tudi pogosto niha.

Toda kritiki so kmalu opozorili na še eno kontradiktornost te odločitve. Rudarjenje bitcoinov namreč porabi veliko elektrike, na primer več kot Češka, Avstrija, Švica ali Kolumbija.

Toda kritiki so kmalu opozorili na še eno kontradiktornost te odločitve.

Rudarjenje bitcoinov namreč porabi veliko elektrike, na primer več kot Češka, Avstrija, Švica ali Kolumbija.

Elon Musk pa se namreč zavzema za čisto tehnologijo in obnovljive vire. Je velik borec proti onesnaževanju sveta in prav zato je s svojo Teslo tudi naredil pravo revolucijo v avtomobilskem svetu.

Toda njegova podpora bitcoinu bi lahko še dodatno pospešila »rudarjenje« bitcoinov, zaradi katerega nastaja v svetu večje onesnaženje, kot bi ga v letu dni proizvedla kakšna od manjših držav sveta.

Digitalna valuta se namreč »ustvari« s pomočjo računalnikov, ki rešujejo zapletene matematične operacije.

Proizvodnja virtualnih bitcoinov letno v ozračje izpusti od 22 do 22,9 milijonov ton ogljikovega dioksida, kar je enako tudi ravni izpustov Jordanije ali Sri Lanke.

V tem postopku, ki zahteva veliko elektrike in reševanje enačb s pomočjo grafičnih kartic se elektrika večinoma ustvarja s pomočjo fosilnih goriv, ki so najbolj okolju škodljiva.

Rudarjenje bitcoinov zato v tem trenutku uporablja enako količino energije, kot jo je na primer Nizozemska porabila leta 2019.

Proizvodnja virtualnih bitcoinov tako letno v ozračje izpusti od 22 do 22,9 milijonov ton ogljikovega dioksida, kar je enako tudi ravni izpustov Jordanije ali Sri Lanke, opozarja znanstveni časnik Joule.

Podpora tej industriji bi zato lahko nekoliko omadeževala podobo Tesle kot podjetja zavezanega boju za čisto okolje.

Bolgarija-bitcoini
Bitcoini. Vir: Twitter
Ob tem je Elon Musk sam, paradoksalno, ponudil tudi 100 milijonov dolarjev nagrade vsem, ki bi iznašli tehnologijo za absorpcijo ogljikovega dioksida iz atmosfere in oceanov.

Ob tem je Elon Musk sam, paradoksalno, ponudil tudi 100 milijonov dolarjev nagrade vsem, ki bi iznašli tehnologijo za absorpcijo ogljikovega dioksida iz atmosfere in oceanov.

Ena od rešitev ob vstopu velikih korporacij na trg kriptovalut bi lahko bila tudi proizvodnja »zelenih bitcoinov«, ki bi za svojo proizvodnjo uporabljali samo zeleno energijo.

Podjetja, ki uporabljajo »umazane« vire energije pa bi po oceni ekspertov morala kupovati »ogljične kredite«, da bi s tem kompenzirala škodo, narejeno okolju.

Toda dokler teh rešitev še ni na vidiku bo kratkoročno ta poteza Tesle okolju škodila, ker bo privedla do podobnih potez drugih podjetij, dviga cene bitcoinov, to pa bo še dodatno dvignilo zaslužke »rudarjev« in porabo energije v ta namen.

Brez rešitve tega problema – spornega opiranja proizvodnje bitcoinov na umazano proizvodnjo elektrike - pa tudi bitcoini sami ne bodo dolgoročno vzdržna investicija, opozarjajo analitiki.

Delite članek