REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je Musk investiral v bitcoine, da bi pozornost preusmeril s težav Tesle na Kitajskem?

Je Musk investiral v bitcoine, da bi pozornost preusmeril s težav Tesle na Kitajskem?Elon Musk, Tesla. Vir: Wikimedia

Je Elon Musk, najbogatejši človek na svetu in predsednik uprave podjetja Tesla investiral v bitcoine, da bi pozornost preusmeril s težav Tesle na Kitajskem?

Michael Burry, ki je pravilno napovedal zlom nepremičninskega trga v ZDA in strmoglavljanje borz leta 2008 je v to prepričan, da gre namreč za tovrsten Muskov manever, prav tako pa zaradi nenormalnih razmer že v nekaj mesecih pričakuje - nove zlome na trgih …

Kriptovalute so tako te dni dobile veliko promocijo, saj so iz Tesle sporočili, da so kupili za 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov, da bi še bolj razpršili svoje denarne rezerve in maksimizirali donosnost sredstev.

Dodali so tudi, da bodo začeli sprejemati bitcoine kot plačilno sredstvo pri nakupih električnih avtomobilov.

Ob tem je Kitajska Teslo na lastnem trgu doslej res veliko bolj potrebovala, kot jo bo v prihodnje. Potrebovala jo je kot konkurenco, za razvijanje lastne industrije.

Prvi mož Tesle Elon Musk je sicer že nekaj časa velik podpornik kriptovalut, ko je opis svojega računa na Twitterju pred časom spremenil v #bitcoin.

Takrat so se že pojavljala ugibanja, kaj bo sledilo.

Tesla ima v svojih bilancah za 19 milijard dolarjev gotovine oziroma hitro unovčljivih papirjev, osem odstotkov te vsote so zdaj spremenili v bitcoine.

Vrednost najpomembnejše kriptovalute se je nato začela hitro vzpenjati.

Na borzi Bitstamp je bil bitcoin vreden že 44.899 dolarjev.

Tržna kapitalizacija je gladko presegla 800 milijard dolarjev.

Na začetku leta je bitcoin, ki je lani marca zdrsnil pod 4000 dolarjev, dosegel 40 tisoč dolarjev.

Bitcoin omrežje
Vir: Twitter

Sledil je popravek in zdrs pod 30 tisoč dolarjev, zdaj pa znova narašča.

Veliko analitikov pa svari, da gre za premoženjski balon, ki ga čaka neizogiben zlom.

Januarska raziskava Deutsche Bank (sodelovalo je 627 profesionalnih udeležencev finančnega trga) je pokazala, da jih kar polovica meni, da gre pri bitcoinu za največji mogoči balonček.

Leta 2017, ko je bitcoin dosegel 20 tisoč dolarjev, je namreč sledil 80-odstotni padec cene oziroma »popravek.«

Kitajski regulatorji so obtožili Teslo za težave s kvaliteto, potem ko se potrošniki pritoževali glede nje, ampak Tesla kupuje bitcoine. Po moje gre za digitalne konfete.

Oglasil pa se je tudi človek, ki je pravilno napovedal finančno krizo leta 2008, upodobljen tudi v filmu »Big Short«.

Michael Burry je namreč namignil, da je podjetje Tesla kupilo bitcoine ne zaradi tega, da bi povečalo svojo vrednost, pač pa zato, da bi pozornost (pre)usmerilo od težav, ki jih ima na kitajskem trgu.

»Kitajski regulatorji so obtožili Teslo za težave s kvaliteto, potem ko so se potrošniki pritoževali glede nje, ampak Tesla kupuje bitcoine. Po moje gre za digitalne konfete,« je zapisal.

Z drugimi besedami povedano naj bi Tesla kupila 1,5 milijarde bitcoinov zato, da bi preusmerila pozornost javnosti s svojih težav na Kitajskem.

In za kaj gre?

Tesla 3
Kitajska je bila do Tesle in Elona Muska zelo odprta. Vir: Twitter

Kitajska je bila do Tesle in Elona Muska zelo odprta.

Dala mu je velike finančne vzpodbude, nad svojimi obrati pa je lahko obdržal popoln nadzor, kar je Peking drugim podjetjem obljubljal šele od leta 2022 naprej. Doslej je veljalo, da morajo tuje korporacije na Kitajskem vedno najti še lokalnega partnerja.

Vendar je bilo v zadnjem času pri avtomobilih Tesla zaznati več težav z zavorami in tudi vžigi ter eksplozijami baterij.

Musk je omenjene težave svojega avtomobila Tesla želel včasih – očitno neutemeljeno – prevaliti na ramena lokalnih oblasti, potrošnikov, distributerjev elektrike in podobno.

To pa je sedaj izzvalo reakcijo kitajskih inšpekcijskih organov.

Kar pet agencij je zato zahtevalo, da se takoj rešijo nekateri nujni problemi povezani z varnostjo in kvaliteto Muskovih vozil.

Ob tem je Kitajska Teslo na lastnem trgu doslej res veliko bolj potrebovala, kot jo bo v prihodnje. Potrebovala jo je kot konkurenco, za razvijanje lastne industrije.

Toda sedaj vsaj tri kitajska podjetja že uspešno tekmujejo s Teslo, zato so domači regulatorji z Muskom pričeli ravnati manj v rokavicah.

Kitajski proizvajaci so že pričeli proizvajati vozila, ki so zelo konkurenčna in bistveno cenejša od modelov Tesla. To pa lahko prinese nove probleme podjetju Tesla, ki je nenadoma postalo proizvajalec avtomobilov z največjo vrednostjo na trgu.

Burry, ki je pravilno predvidel zlom ameriškega nepremičninskega trga leta 2008 – kar je opisano v knjigi »The Big Short« Michaela Lewisa, po katerem je bil narejen tudi film – pa se je norčeval tudi iz dejstva, da se cene bitcoina in delnic Tesle – v korelaciji.

»Korelacijski koeficient Tesle in bitcoina je v zadnjih šestih mesecih 0.951967. Ali si Elon Musk prizadeva za popolno zvezo? Ne, Elon sanja o nemogočem. On želi zlomiti enotnost. Doseči korelacijo večjo od 1. In zgodovina je na njegovi strani. Investitorji v Teslo in bitcoine lahko naredijo, da se zgodi karkoli,« je zapisal.

To bi lahko veljalo tudi kot vzpodbudna novica, toda v drugih tvitih je Burry jasno zapisal, da so cene na borzah podivjale in da v prihodnjih mesecih pričakuje vnovični zlom trgov.

Delite članek