REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Študija: Naši civilizaciji zaradi uničevanja gozdov grozi 90-odstotna verjetnost kolapsa že v naslednjih desetletjih

Študija: Naši civilizaciji zaradi uničevanja gozdov grozi 90-odstotna verjetnost kolapsa že v naslednjih desetletjihVir: Wikimedia Commons
Ob sedanji stopnji deforestacije bodo vsi gozdovi »izginili v sto ali dvesto letih«.

Teoretična fizika, ki sta specializirana za analizo kompleksnih sistemov, sta na podlagi hitrega zmanjševanja gozdov po svetu opozorila, da bi lahko ljudje tudi z nerazumnim in nebrzdanim uničevanjem gozdov sprožili »nepovraten kolaps« človeške civilizacije in to samo v naslednjih dveh do štirih desetletjih.

Če bomo nadaljevali z uničevanjem gozdov, bo nemogoče tudi vzdrževati veliko človeško populacijo na planetu Zemlja, sta zapisala v strokovno pregledanem članku, objavljenem v časniku Nature, poroča Vice.

Ob sedanji stopnji deforestacije bodo vsi gozdovi »izginili v sto ali dvesto letih«.

'V sklepu najin model kaže, da je iz statistične točke verjetnosti možnost, da naša civilizacija preživi, manjša od desetih odstotkov v najbolj optimističnem scenariju,' sta zapisala avtorja.

»In seveda je nerazumno pričakovati, da bo človeška civilizacija čutila ta vpliv šele, ko bo padlo zadnje drevo,« sta zapisala avtorja.

To pomeni, da bi človeška civilizacija lahko propadla še prej, kot pa to sedaj napovedujejo študije, ki spremljajo hitro segrevanje ozračja in klimatske spremembe, ki jih povzroča človek.

Brez gozdov bodo namreč propadli sistemi »podpore življenja«, torej tisti, ki proizvajajo kisik, skladiščijo ogljikov dioksid, kroženje vode, podporo za človeške in živalske sisteme prehranjevalnih verig in podobno.

Članek sta objavila fizika dr. Gerardo Aquino, raziskovalec na inštitutu Alan Turing v Londonu, ki preučuje politične, ekonomske in kulturne sisteme in modele konfliktov, ter profesor Mauro Bologna iz oddelka za elektronsko inženirstvo na Univerzi Tarapaca v Čilu.

»Izračuni kažejo, da imamo ob sedanjih stopnjah rasti prebivalstva in porabe virov, še posebej gozdov, le še nekaj desetletij časa, predno bo prišlo do nepovratnega kolapsa naše civilizacije … V sklepu najin model kaže, da je iz statistične točke verjetnosti možnost, da naša civilizacija preživi, manjša od desetih odstotkov v najbolj optimističnem scenariju sta sklenila avtorja.

Delite članek