REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemškim gozdovom grozi izginotje: zaradi izredno visokih temperatur narava umira, uradniki mrzlično iščejo rešitev

Nemškim gozdovom grozi izginotje: zaradi izredno visokih temperatur narava umira, uradniki mrzlično iščejo rešitevTe dni je nemške gozdove obiskala tudi slavna švedska najstnica Greta Thunberg, borka za ozaveščanje planeta o nevarnostih globalnega segrevanja. Vir: Twitter

Nenavadno toplo in suho vreme že drugo leto zapored pušča pečat na gozdovih Nemčije, ki so ponos in simbol te države.

Nemški gozdovi, ki so bili navdih za pravljice bratov Grimm, se soočajo s sušo in invazijo žuželk, poroča tiskovna agencija AP.

Velika območja gozda umirajo ali so že umrla zaradi visokih temperatur in pomanjkanja vlage, zato se strokovnjaki čedalje bolj bojijo, da bi ta trend lahko imel nesrečni konec.

Vladni uradniki pravijo, da so suša, gozdni požari in žuželke lani uničili 110.000 hektarjev gozda v Nemčiji.

Za letošnje leto pa predvidevajo, da bo škoda verjetno še večja.

Pogled na ostanke pragozda Hambach. Vir: Twitter

Pogled na ogoljene gozdove in praktično mrtva stebla je sprožil burno razpravo v Nemčiji, predvsem o posledicah podnebnih sprememb in možnih ukrepih, ki bi se jih lahko lotili v smeri preprečitve nadaljnjega ogrevanja ozračja …

Kot kaže raziskava medijske mreže ZDF, celo 62 odstotkov nemških volivcev meni, da je to pereč problem v državi, veliko bolj pomemben kot katero koli drugo vprašanje.

Bavarske oblasti so predlagale uvedbo roka za zapiranje elektrarn na premog, in zahtevajo vključitev vprašanja klime ter zaščite pred podnebnimi spremembami v ustavo.

Medtem se zaostruje razprava o pragozdu v zahodni Nemčiji, ki mu grozi uničenje zaradi bližnjega rudnika lignita.

Gozd Hambach se nahaja v bližini velikega rudnika lignita, ki ga upravlja družba RWE.

Rudnik lignita družbe RWE. Vir: Twitter

Bistvo vladnega predloga o prenehanju uporabe premoga v Nemčiji do leta 2038 je ohranitev gozda, toda aktivisti opozarjajo, da nemški energetski gigant RWE ogroža tisto, kar je ostalo od gozda, in sicer z izčrpavanjem dragocene podzemne vode.

Nemški energetski gigant RWE je načrtoval poseko polovice od 85 kvadratnih kilometrov velikega gozda, da bi pridobil prostor za širitev že obstoječega rudnika lignita na območju.

Toda okoljevarstveniki trdijo, da je širitev rudnika premoga v času, ko Nemčija prehaja na okolju prijaznejša goriva, nesmiselna.

Nemška »premogovna komisija« medtem tuhta o strategiji opuščanja rabe premoga v Nemčiji.

Michael Müller iz organizacije NaturFreunde Deutschland razkriva, da so nekateri aktivisti v gozdu prebili že sedem let, v tem času pa so v Hambachu ustvarili okolju prijazen kamp ter vsako nedeljo organizirali pohod, s katerim protestirajo proti sečnji RWE-ja.

Te dni jih je obiskala in podprla tudi slavna švedska najstnica Greta Thunberg, borka za ozaveščanje planeta o nevarnostih globalnega segrevanja ozračja in uničujočih posledic podnebnih sprememb.

Okoljevarstvene organizacije poudarjajo, da ne gre le za ohranjanje gozda, temveč za »vprašanje, ali lahko preprečimo ekološko samouničenje človeštva«.

Delite članek