REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Slovenija, korupcionaška šampionka«: podkupovanje je v Sloveniji trajen problem, v gospodarstvu pa podira rekorde!

»Slovenija, korupcionaška šampionka«: podkupovanje je v Sloveniji trajen problem, v gospodarstvu pa podira rekorde!Janša se kaže kot velik domoljub, afere pa razkrivajo, da ga zanima samo - denar. Vir: Twitter
Zardeval sem od sramu, ko sem v nemškem Die Welt bral članek in gledal ta video prispevek o korupciji v Sloveniji.

Sporna ravnanja in negospodarno trošenje javnega denarja, ki smo ga razkrili v zvezi z obnovo nekdanjih prostorov Zavoda za varstvo pri delu (ZVD) v UKC Ljubljana, netransparentno nabavljanje zaščitne opreme in testov pod taktirko obrambnega ministra Mateja Tonina in gospodarskega Zdravka Počivalška, dolgo toleriranje nekdanje podpredsednice Janševe vlade in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec na njenem položaju, kljub očitni kršitvi zakonodaje s področja integritete - vse to in še več kaže, da ima Slovenija s korupcijo zelo resne probleme.

»Bravo naši, vaši, njihovi levi in desni ter tisti v sredini... Zardeval sem od sramu, ko sem v nemškem Die Welt bral članek in gledal ta video prispevek o korupciji v Sloveniji. V vseh teh letih vladanja so nas pripeljali do najbolj sramotnega, prvega mesta med najbolj skorumpiranimi državami v Evropi. In poleg tega nas s svojimi hinavskimi in ciničnimi frisi (celo iz zapora) še vedno gledajo v oči in nam serjejo o svoji poštenosti in nedolžnosti...«

Tako je zapisal eden od slovenskih bralcev prestižnega Die Welta, ko je v časniku že leta 2013 uzrl razpredelnico, iz katere je bilo razvidno, da je Slovenija, daleč naokoli - najbolj koruptivna država!

Več o tem si je mogoče prebrati tukaj.

Slovenija je v času druge Janševe vlade, ki ji je sledila vlada Alenke Bratušek, namreč pri podkupovanju v podjetjih prednjačila tudi pred ostalimi sosedami z juga celine, Hrvaško, Srbijo, BiH

»Na neslavnem prvem mestu je Slovenija. Tam je odstotek managerjev, ki smatrajo podkupnino za nekaj običajnega, 96 odstotkov«, so tedaj zapisali v Die Weltu.

Manj koruptivna je bila po tej razpredelnici celo - Kenija!

In glede na to bi moralo celo afriške in bližnjevzhodne države skrbeti, da slovenski menedžerji, ki v teh državah poslujejo, tja ne bi zanesli v Sloveniji rekordno razširjen virus korupcije!

Ampak o vsem tem slovenski minister za gospodarstvo Počivalšek ni povedal ničesar, ko je nedavno obiskal Dubaj in hvalil slovenske gospodarstvenike zaradi njihovega dela v tujini.

V Nemčiji pa so se pred slabim desetletjem zdele podkupnine normalne le slabi tretjini managerjev.

»Denar za podmazovanje, podkupovanje, povabila: korupcija je v evropskih podjetjih vsakodnevna praksa, kot kaže študija Ernst & Younga. Tudi Nemčija ima tu še veliko dela,« so tedaj zapisali nemški novinarji.

Korupcija in podkupovanje sta tudi v današnjem času v gospodarstvu marsikje še vedno običajna praksa, ponekod še vedno tudi v Nemčiji, toda kot absolutno rekorderko v Evropi so si zapomnili prav Slovenijo v času druge Janševe vlade, kjer je delež menedžerjev, za katere je bilo podkupovanje običajno, kar 96 odstotkov.

Sloveniji je sledila Kenija z 94 odstotki in Hrvaška z 90 odstotki.

Za njo je bila Nigerija z 89 odstotki, ki se je v zadnjih letih nekoliko popravila, saj je bila dolgo časa takoj za Slovenijo.

Nato so sledile Ukrajina, Slovaška in Grčija, pa Srbija, Rusija in Češka.

Pivčeva ima rada, da jo dobro pogostijo - njo in vso družino
Aleksandra Pivec je na primer v času, ko je bila podpredsednica tretje Janševe vlade in kmetijska ministrica, imela rada, da jo dobro pogostijo - njo in vso družino. Zanjo in družino - vse zastonj! Vir: Twitter

Švedska, Finska in Švica pa so obdržale sloves najmanj koruptivnih držav.

Podobno kažejo tudi druge mednarodne primerjave, čeprav je splošna raven korupcije v državi vendarle nekoliko manjša v primerjavi s tisto, ki se je razrasla med gospodarstveniki.

Na zadnji lestvici globalne percepcije korupcije (GPC) se je Slovenija v letih 2019 in 2020 obdržala na enakem, 26. mestu, nekje v zgornji tretjini držav. Vendar je tudi v tem primeru veliko število držav, zlasti evropskih, pred Slovenijo, kot kaže spodnja tabela. 

Toda nobenega dvoma ni bilo, da nas največ dela čaka v Sloveniji prav na področju odpravljanja te prakse v gospodarstvu.

Sicer pa to res ni nekaj nenavadnega.

Korupcija se je, kot smo lahko iz prve vrste opazovali med epidemijo covida-19, zažrla tako globoko v vse pore družbe, da lahko to vidimo na vsakem koraku.

Predvsem zato, ker nas znova vodi ista vladajoča stranka kot leta 2013, ki koruptivne prakse vzpodbuja, namesto da bi jih omejevala.

Poglejmo samo, kaj se je dogajalo z nakupi zaščitne opreme ali kako dolgo časa je bilo potrebno, da Aleksandra Pivec odide iz politike.

Ampak sedaj se celo znova vrača...

Vir: Twitter

Tisti, ki so na vodstvenih funkcijah, bi morali voditi z vzgledom.

In res tudi vodijo.

V aferah, v katerih je stalnica beseda - korupcija.

Tako so korupcijo v Sloveniji institucionalizirali, uvedi v vsakdan, ji dali domovinsko pravico.

In tako kot vodijo državo in vlado, jim po korupcionaški poti sledijo tudi ljudstvo in podjetniki.

zastava
Vir: Twitter

Najnovejša slovenska domislica je celo lansiranje stranke, ki naj bi jo podpirali številni, ki so se že v preteklosti znašli v odmevnih preiskavah ali situacijah konflikta interesov.

Tisti, ki so na vodstvenih funkcijah, bi morali voditi z vzgledom. In res tudi vodijo. Korupcijo so v Sloveniji institucionalizirali, uvedi v vsakdan, ji dali domovinsko pravico.

Javnih obsodb korupcije pa je vse manj, saj ljudje dan za dnem gledajo, kako vlada uspešno spodkopuje vse institucije, ki so bile vzpostavljene zato, da branijo državo in služijo državljanom, ne pa politikom na oblasti.

Odprava korupcije bi morala biti zato prava naloga vlade, ampak kot vse kaže, se ta raje ukvarja z vsem drugim, še zlasti z različnimi kadrovskimi rošadami, ki pa koruptivnost zgolj krepijo, saj se pri teh imenovanjih redno (zamenjave v vrhu policije, NPU-ju, Statističnem uradu, FURS-u, muzejih, na javni televiziji, ...) imenujejo na položaje tisti, ki so za službe, ki jih prevzemajo slabo podkovani, s tem pa bolj podvrženi vplivu politike.

Televizijo bo tako vodil nekdanji odvetnik, NPU naj bi vodila oseba, ki nikoli ni samostojno preiskovala, muzeje pa vodijo ljubiteljski zbiralci, ki so blizu vladajoči stranki.

Nekoč je veljal slogan »Slovenija, moja dežela«, potem so to spremenili v »Moja dežela je moja država«, ampak nekaterim to očitno ni bilo dovolj.

Sčasoma so ta slogan spremenili v »Moja dežela je korupcionaška šampionka!«

In ne gre samo za slab sloves - temveč za sramoto, ki kar vztraja, že leta in leta.

Delite članek