REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šef Ericssona kritizira »nedelujoč trg« mobilne telefonije v Evropi: Prepovedi bodo vodile do nazadovanja EU

Šef Ericssona kritizira »nedelujoč trg« mobilne telefonije v Evropi: Prepovedi bodo vodile do nazadovanja EUEricsson in Huawei - brez konkurence je slabše za vse. Vir: Insajder.com

Direktorja švedskega podjetja Ericsson je strah, da bi Evropa zaradi prepovedi kupovanja opreme Huawei v tehnologiji 5G nazadovala in zaostala za Kitajsko in ZDA.

Borje Ekholm, šef Ericssona, švedskega izdelovalca opreme za mobilno telefonijo opozarja na nove pasti, ki čakajo Evropo, v kolikor bo nadaljevala po poti prepovedi, s katerimi omejuje poslovanje kitajskega giganta Huawei na svojem trgu.

Po njegovi oceni ima Evropa »nedelujoč trg mobilne telefonije«, kar bi lahko privedlo do pomanjkanja investicij in težav za izdelovalce opreme, ki tekmujejo s podjetji iz ZDA in Kitajske.

Po njegovi oceni je bilo za evropske operaterje telekomov racionalno, da ne investirajo v naslednjo generacijo 5G mreže, saj veliko od njih ni povrnilo stroškov kapitala.

Tehnologija 5G naj bi dvignila bruto družbeni proizvod »starega kontinenta« za 2 odstotka samo letos.

»Problem je v tem, da tisti, ki naj bi gradili to infrastrukturo ne zaslužijo nobenega denarja. In čakanje prinaša velike stroške,« je ocenil.

V podjetju Ericsson so zato zaskrbljeni, da Evropa že zaostaja za Kitajsko in ZDA pri prehodu na opremo 5G, ki pa bo bistvena za digitalizacijo poslovanja.

Ob tem pa naj bi samo ta tehnologija dvignila bruto družbeni proizvod »starega kontinenta« za 2 odstotka letos.

Ericsson
Ericsson. Vir: Twitter

»Brez 5G bo v splošnem industrija manj učinkovita in manj konkurenčna. Brez infrastrukture bo težko razviti digitalno industrijo in to bo imelo vpliv na velike donose in na potencialne milijone delovnih mest je opozoril Ekholm za Financial Times.

V Franciji, Poljski, Veliki Britaniji in tudi Sloveniji že veljajo omejevalna pravila glede opreme proizvajalca Huawei.

In to kljub temu, da nove tehnologije vseh vodilnih proizvajalcev skupaj spreminjajo tudi načine, kako uporabljati obnovljivo energijo in kako projektirati in uporabljati telekomunikacijske terminale.

Navkljub temu pa se omejevalni ukrepi, usmerjeni proti podjetju Huawei v nekaterih državah še zmeraj izvajajo ali uvajajo.

Zahtevala jih je ameriška administracija Donalda Trumpa, toda tudi administracija Joeja Bidna v tem pogledu očitno nadaljuje s podobno, omejevalno in škodljivo politiko pritiskov.

Prvi mož Ericssona je ponovno kritiziral tudi odločitev Švedske, da odstrani opremo Huaweija iz svoje mreže mobilne telefonije zaradi 'varnostnih razlogov'.

V EU postopki združevanj telekomov potekajo počasi tudi zaradi skrbi, da bi to lahko omejilo konkurenco, hkrati pa zato telekomunikacijska podjetja vse bolj zaostajajo za večjimi konkurenti iz ZDA in Kitajske.

Prvi mož Ericssona je ponovno kritiziral tudi odločitev Švedske, da odstrani opremo Huaweia iz svoje mreže mobilne telefonije zaradi »varnostnih razlogov« in opozoril, da bo to »v pomembni meri škodovalo naši sposobnosti, da konkuriramo na svetovnem trgu.«

Težavi sta po njegovem namreč dve: po eni strani bi tudi druge države lahko ravnale enako in »omejile svobodo trgovine«, s tem pa ogrozile 99 odstotkov, ki jih njihova skupina zasluži izven lastne države, po drugi strani pa je za Ericsson tudi pomembno, da je »prisoten na trgih, ki prednjačijo v razvoju tehnike,« to pa sta v tem primeru »Kitajska in ZDA.«

»To, da smo prisotni na Kitajskem in v ZDA nam omogoča, da smo tehnološki lider. Zelo tvegano je biti edini v nekem ekosistemu, ne pa tudi v drugem. To bi lahko na koncu vodilo do tega, da se bo kitajski ekosistem zaradi svoje velikosti razvijal hitreje,« je prepričan vodilni mož Ericsona.

Posledice izgona Huawei iz slovenskega trga
Tudi v Sloveniji bo bruto družbeni proizvod utrpel veliko škodo, če bo Janševa vlada vztrajala pri prepovedi uporabe opreme Huawei. Stranke SDS, NSi in SMC so se sicer v predvolilnih programih zavzemale za svobodno konkurenco, toda v primeru Huaweija zastopajo povsem drugačna stališča. Vir: Twitter

Z drugimi besedami: Konkurenca je pomembna, ne samo zaradi potrošnikov, pač pa tudi zaradi podjetij.

Prav zato je vodilni Ericssona tudi prepričal infrastrukturnega ministra lastne vlade, da spremeni odločitev o prepovedi nastopa podjetij Huawei in ZTE na švedskem trgu.

Iz istega razloga je Peking – povsem pravilno – vabil in vzpodbujal ameriško Teslo, da investira na Kitajskem.

To bi lahko na koncu vodilo do tega, da se bo kitajski ekosistem zaradi svoje velikosti razvijal hitreje.

Le tako se sedaj na kitajskem in svetovnem trgu pojavljajo kitajski proizvajalci, ki že uspešno konkurirajo celo Tesli, o čemer smo že poročali.

Pomanjkanje konkurence bi vodilo do slabše konkurenčnosti in nekonkurenčnih proizvodov.

To pa je usoda, ki morda čaka EU, če bo vztrajala pri politiki škodovanja podjetju Huawei.

Ob vsem skupaj pa obtožbe o »vohunjenju« v imenu katerih države omejujejo prisotnost opreme podjetja Huawei na lastnem trgu nikoli niso bile dokazane, ugotavlja Financial Times.

Delite članek