REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusko energetsko maščevanje: Zakaj je Rusija napovedala naftno vojno Savdski Arabiji in ZDA

Rusko energetsko maščevanje: Zakaj je Rusija napovedala naftno vojno Savdski Arabiji in ZDAVir: Insajder.com

Propad dogovora o zmanjšanju proizvodnje nafte je osupnil analitike in bi lahko imel velike geopolitične posledice za ves svet.

V času, ko bo povpraševanje po nafti manjše, ko se bo gospodarska rast zaradi koronavirusa in nove ekonomske krize upočasnila, na trgu pa se bo pojavila tudi nafta iz številnih novih vrtin, so se Rusija in njene naftne zaveznice odločile za - povečano proizvodnjo nafte.

'Niso bili samo trgovci z nafto tisti, ki s bili šokirani; tudi ministri so bili tako šokirani, da niso vedeli, kaj naj rečejo, je dejal eden od njih,' je zapisal Bloomberg.

In to kljub temu, da Rusija potrebuje cene nafte, višje od okoli 40 dolarjev za sodček, če želi s pomočjo nafte doseči uravnoteženje svojega državnega proračuna.

Razlogi za to niso ekonomski, pač pa - geopolitični, nekateri svetovni mediji pa so jih opisali v dramatičnem tonu.  

»Ob 10:16 na ta deževen in žalosten petek je ruski energetski minister vstopil v središče OPEC-a sredi Dunaja vedoč, da je njegov šef pripravljen naftni trg obrniti na glavo. Alexander Novak je svojemu kolegu, savdskemu princu Abdulaziz bin Salmanu dejal, da Rusija ni pripravljena še dodatno zmanjševati proizvodnje nafte.

Cena nafte in proračun
Zelo pomemben zemljevid, ki kaže, kakšno ceno sodčka nafte potrebujejo države, da bi državne proračune ohranjale v ravnovesju. Članice OPEC-a so bele, ostale pa so oranžne in potrebujejo cene višje od 50 dolarjev. Po drugi strani pa višje cene gospodarstvom lahko zmanjšajo tržne deleže. Vir: JP Morgan, Bloomberg

Kremelj se je odločil, da bi bilo vzdrževanje visokih cen, medtem ko je koronavirus zmanjšal povpraševanje po nafti pravo darilo ameriški proizvodnji nafte iz skrilavcev. 'Frackerji' so dodajali milijone sodčkov nafte na globalni trg, medtem ko so imela ruska naftna podjetja vrtine v prostem teku. Sedaj je bil čas, da pritisnejo na Američane je celotno zadevo opisal portal Bloomberg.

Kot poroča časnik, so se peturna pogajanja na Dunaju končala neuspešno, kar je presenetilo vse trgovce, ki so pričakovali povsem drugačen rezultat.

»Niso bili samo trgovci z nafto tisti, ki s bili šokirani; tudi ministri so bili tako šokirani, da niso vedeli, kaj naj rečejo, je dejal eden od njih,« je zapisal Blomberg.

S tem je razpadlo zavezništvo med Savdsko Arabijo in Rusijo, ki je trajalo tri leta.

Rusija naj bi bila v zadnjem času namreč vse bolj jezna zaradi pripravljenosti Trumpove administracije, da uporablja energijo kot politično orodje.

Obenem se niso uresničile niti napovedi o investicijah Savdske Arabije v Rusiji.

Potek Severnega toka 2.  Vir: Gazprom

Še posebej jezni pa so bili Rusi zaradi ameriških sankcij, usmerjenih proti izgradnji Severnega toka 2 in sankcij, ki so prizadele ruske investicije v Venezueli.

Tudi telefonski pogovor savdskega kralja Salmana in ruskega predsednika Vladimirja Putina ni pomagal. Rusija je ostala neomajna.

Toda tudi Savdijci niso ostali brez odgovora.

Ko je princ Abdulaziz odhajal, je izrekel zadnje opozorilo: »Verjemite mi, to bo dan, ki ga bomo vsi obžalovali naj bi dejal po pričevanju nekoga, ki je bil priča tega usodnega sestanka.

Ko je princ Abdulaziz odhajal, je izrekel zadnje opozorilo: 'Verjemite mi, to bo dan, ki ga bomo vsi obžalovali.'

Karkoli se bo zgodilo, bo svet, ki ga poznamo bistveno spremenilo.

Nekateri ameriški proizvajalci nafte, zlasti manjši, bi lahko propadli.

Tisti, ki so se že povezali z večjimi naftnimi podjetji bi lahko preživeli nekoliko lažje.

Nizke cene nafte bi lahko vsaj deloma zavrle tudi prodor električnih avtomobilov, v številnih državah pa bi lahko sprožile notranje probleme in proteste, ki bodo že tako zapleten položaj zaradi vojn in beguncev po vsem svetu le še dodatno zapletli.

Vsaj kratkoročno pa bi lahko bila novica o nižanju cen nafte dobra novica za vse voznike na motorje z notranjim izgorevanjem, saj bi naftna vojna lahko privedla do cen, ki bi bile tudi več kot enkrat nižje od današnjih in bi se gibale med 20 in 26 dolarji za sodček.

Delite članek