REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija je EU sporočila, da naj ZDA »obravnava kot osumljence sabotaže plinovoda Severni tok 1 in 2!«

Rusija je EU sporočila, da naj ZDA »obravnava kot osumljence sabotaže plinovoda Severni tok 1 in 2!«Severni tok 2. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Medtem ko večina medijev v Evropi in ZDA še zmeraj ponavlja neverodostojne ocene o tem, da naj bi »sama Rusija razstrelila tri cevi plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2« v Baltskem morju, v Rusiji niti najmanj ne dvomijo o tem, kdo stoji za temi terorističnimi napadi na civilno infrastrukturo.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je ob tem cinično vprašala, koga namerava Evropska unija kaznovati z »najmočnejšim možnim odgovorom« za škodo na plinovodih Severni tok.

Eksplozijo so najverjetneje povzročile daljinsko vodene naprave.  Vodijo se lahko optično in delujejo tudi na podlagi umetne inteligence.

NATO jih je prav v tem času uspešno preizkušal...

Globina, na kateri ležijo cevi, je namreč od 100-150 metrov.

Potapljači bi potrebovali dekompresijske komore in veliko več opreme.

Po oceni švedskih seizmologov so eksplozije sprožili naboji eksploziva z najmanj 100 kilogrami.

Ruski javni tožilec je že odprl preiskavo zaradi mednarodnega terorizma.

Mnogi ocenjujejo, da po tem dogodku ne bodo varni več niti drugi podmorski kabli, cevovodi in energetski objekti...

Gre za prelomen dogodek v svetovni zgodovini - kaj podobnega se v Evropi ni zgodilo že od druge svetovne vojne.

Nemške borze so že v prostem padcu. Sedaj je jasno, da EU čakajo DOLGA LETA brez ruskega plina - to pa pomeni uničenje celih vej industrij.

Maria Zaharova je opozorila, da je nekdanji poljski zunanji minister že identificiral ZDA kot stran, ki stoji za očitno sabotažo.

Nekdanji zunanji minister Poljske, danes pa poljski evroposlanec Radoslaw Radek Sikorski je ob tem prek zaposlitev v različnih ameriških možganskih trustih še danes dobro povezan z washingtonskimi elitami.

Plinska infrastruktura, ki je ruski plin dovajala neposredno v Nemčijo po dnu morja, je bila poškodovana v bombnih napadih. V Rusiji so prepričani, da za napadom stojijo ZDA.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč v torek incident označila za »sabotažo« in opozorila, da je »kakršna koli namerna motnja aktivne evropske energetske infrastrukture nesprejemljiva in bo povzročila najmočnejši možni odziv.«

Zaharova je v sredo vprašala, za koga natančno velja opozorilo von der Leynove.

»Ne razumem. Evropski poslanec Sikorski se je zahvalil ZDA za to, kar se je zgodilo, komu torej Ursula grozi?« je zapisala na družbenih omrežjih.

Zaharova je mislila na reakcijo Sikorskega, zdaj poslanca v Evropskem parlamentu, ki je na Twitterju po incidentu v Baltskem morju objavil fotografijo mesta, kjer je prišlo do eksplozij z besedami: »Hvala, ZDA.«

Incident je opisal kot »posebno vzdrževalno operacijo.«

Sikorski je dodal, da »ni pomanjkanja zmogljivosti cevovodov za dotok plina iz Rusije v zahodno Evropo, vključno z Nemčijo«, pri čemer je imel v mislih kopenski plinovod Jamal-Evropa, ki poteka skozi Belorusijo in Poljsko.

Severni tok 2 - plinovod
Vir: Zajem zaslona, Telegram

Po poškodbi cevi Severnega toka se bo ruski predsednik Vladimir Putin »moral pogovoriti z državami, ki nadzorujejo« alternativno pot, da bi obnovili oskrbo, je napovedal poljski poslanec. Spomnimo, alternativno pot nadzoruje tudi - Poljska.

Zaharova je pred tem vprašala, ali tviti Sikorskega pomenijo »uradno izjavo, da gre za teroristični napad?«

Medtem se je Dmitry Polyanskiy, namestnik ruskega veleposlanika pri ZN, zahvalil Sikorskemu, ker je »postavil kristalno jasno, kdo stoji za tem terorističnim napadom na civilno infrastrukturo!«

Pri tem ne smemo pozabiti na dolgo predzgodovino groženj ob načrtovanem odprtju nemško-ruskega plinovoda, zlasti Severnega toka 2, pred in po koncem februarja, ko je Moskva poslala vojake v Ukrajino.

Plinovodi Evrope
Plinovodi Evrope. Vir: Zajem zaslona, BBC

Že od septembra lani je bil Severni tok 2 pripravljen za črpanje plina, vendar ni bil zagnan, ker ga Berlin ni hotel certificirati.

Ameriški predsednik Joe Biden je v začetku februarja, preden je Rusija začela vojaško operacijo v Ukrajini, opozoril, da če Moskva ukrepa proti Kijevu, »Severnega toka 2 ne bo več.«

Poljski predsednik Andrzej Duda je prejšnji mesec zahteval, da se plinovod »popolnoma ukine.«

Ameriški predsednik Joe Biden je v začetku februarja, preden je Rusija začela vojaško operacijo v Ukrajini, opozoril, da če Moskva ukrepa proti Kijevu, »Severnega toka 2 ne bo več.«

»Končali ga bomo,« je zagrozil Biden.

Novinarka je nato prosila ameriškega predsednika, naj pojasni, kaj točno misli, na kar je Biden odgovoril: »Obljubim vam, da bomo to zmogli.«

Ameriški državni sekretar (zunanji minister) Antony Blinken je v torek komentiral incident in – neverodostojno - izjavil, da napad na ruske cevovode ni »v nikogaršnjem interesu.«

V naslednjih mesecih je Poljska blokirala plinovod Jamal, ki je ruski plin dovajal tudi v Nemčijo.

Severni tok 2 je bil namreč zgrajen, da bi se Nemčija osamosvojila od plinovodov, ki tečejo skozi Poljsko in Ukrajino. Blokiranje Severnega toka 2 je bilo najbolj kratkovidno dejanje za Nemčijo; kancler Olaf Scholz pa je to storil, saj so tako v Berlinu kot Kijevu zvesto sledili politiki ZDA, sabotirali sporazume Minsk 1 in 2, pripravljali vojsko na napad na Donbas in na koncu res uspešno izzvali napad Rusije.

V naslednjih mesecih je Poljska blokirala plinovod Jamal, ki je ruski plin dovajal tudi v Nemčijo.

Ukrajina je nato prekinila dva ruska plinovoda.

Glavne kompresorske postaje plinovoda Severni tok 1, ki jih je dalo zgraditi nemško podjetje Siemens in ima pogodbeno vzdrževanje, so se pokvarile ena za drugo.

Zaradi sankcij se jih ni dalo popraviti.

Ni bila torej Rusija tista, ki je svoj plin in nafto blokirala na evropskih trgih. To so storile nemška, poljska in ukrajinska vlada.

A tega večina evropskih prebivalcev zaradi objav domačih in tujih osrednjih medijev, v katerih vsak dan plasirajo laži o ruski blokadi plinovodov - preprosto ne ve.

Turški tok
Po odpovedi Južnega toka bi tudi Sloveniji in drugim državam JV Evrope koristila navezava vsaj na Turški tok. Tako pa je Slovenija popolnoma odvisna od plina iz Avstrije in dragega utekočinjenega plina. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Rusija bi dejansko z veseljem Nemčiji in Evropi prodala še več cenejšega plina.

In sedaj je Nemčija znova prepuščena na milost in nemilost ne samo volji Rusije, pač pa tudi Poljske in Ukrajine. To pa pomeni, da bo Nemčija, če bo hotela ruski plin, morala v Ukrajino pošiljati težko orožje in pomoč in ostati zvesta Volodimirju Zelenskemu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred kratkim znova ponudil, da bo preko Severnega toka 2 v Nemčijo poslal čim več ruskega plina: »Konec koncev, če ga nujno potrebujejo, če so stvari tako slabe, pojdite naprej in odpravite sankcije proti Severnemu toku 2, z njegovimi 55 milijardami kubičnih metrov na leto – vse kar morajo storiti je, da pritisnejo gumb in zagnali ga bodo. Vendar so se odločili, da ga sami zaprejo; ne morejo popraviti enega plinovoda in nato so uvedli še sankcije proti novemu Severnemu toku 2, ki ga ne bodo odprli. Ali smo za to krivi mi?« je vprašal Putin.

Za zavrnitev te ponudbe je bila kriva nemška vlada.

Toda prav v trenutku, ko so tudi iz Nemčije pričeli prihajati protesti in zahteve, da je potrebno čim prej odpreti Severni tok 2 – je prišlo do eksplozij v Baltskem morju.

In sedaj je Nemčija znova prepuščena na milost in nemilost ne samo volji Rusije, pač pa tudi Poljske in Ukrajine.

To pa pomeni, da bo Nemčija, če bo hotela ruski plin, morala v Ukrajino pošiljati težko orožje in pomoč ter ostati zvesta Volodimirju Zelenskemu.

A le v primeru, če Putin ob takšnem izsiljevanju ne bo popolnoma ustavil dotoka plina, za kar ima sedaj več kot dovolj razlogov.

Gospodarska vojna proti Rusiji, proti kateri naj bi zmagali s sankcijami, medtem ni premagala Rusije.

Rubelj je močnejši kot kdaj koli prej.

Rusija ustvarja rekordne dobičke, čeprav prodaja manj plina in nafte, kot pred vojno.

Letos bo Rusija morda doživela majhno recesijo, vendar življenjski standard državljanov ne upada drastično.

Nemčijo in gospodarstva, ki so tesno povezana z njim – in to velja tudi za Slovenijo – pa zaradi vseh diverzij glavne osumljenke napadov, ZDA in njenih vzhodnoevropskih zaveznic – čakata recesija in gospodarska katastrofa.

Odgovor slovenskega predsednika vlade na vse to pa je le - verjetno podržavljenje Geoplina.

Ki bo nato plin kupoval drago in ga prebivalstvu prodajal pod ceno, z velikanskimi izgubami, problemov slovenskega gospodarstva pa to ne bo rešilo.

Namesto da bi Slovenija spremenila klečeplazno politiko do ZDA in se glede zunanje politike zgledovala po Madžarski - da, Madžarski, ne glede na avtokratske metode Viktorja Orbána, ki znotraj države vlada na nedemokratski način, glede zunanje politike pa ima ta avtokrat popolnoma prav - slovenska vlada še naprej pridno kima Scholzu, Leynovi in ostalim kratkovidnežem na evropski politični sceni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek