REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Hvala, ZDA!« Bivši zunanji minister se je zahvalil za uničenje ruskega plinovoda, ki bo EU priklenilo na drag ameriški plin!

»Hvala, ZDA!« Bivši zunanji minister se je zahvalil za uničenje ruskega plinovoda, ki bo EU priklenilo na drag ameriški plin!Gradnja Severnega toka. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Medtem ko so Združene države, Rusija in večina evropskih vlad zadržane pri presoji o tem, kdo bi lahko stal za ponedeljkovo eksplozijo, ki je poškodovala oba plinovoda Severni tok, nekdanji poljski zunanji minister Radosław Tomasz 'Radek' Sikorski in poslanec Evropskega parlamenta ni imel takšnih pomislekov.

»Hvala ZDA!« je Sikorski tvitnil v torek ob fotografiji velikega uhajanja plina v vodah Baltskega morja.

Oba cevovoda sta bila resno poškodovana ob obali danskega otoka Bornholm, kar mnogi ocenjujejo kot namerni teroristični napad.

Hvala ZDA! Tvit nekdanjega poljskega zunanjega ministra, povezanega z ZDA
»Hvala ZDA!,« Tvit nekdanjega poljskega zunanjega ministra, povezanega z ZDA. Tvit je pozneje - izbrisal! Vir: Zajem zaslona, Twitter

Švedski in danski seizmologi so sicer zaznali ločene podvodne eksplozije v področju plinovodov.

Sikorski je pozneje v poljščini tvitnil, da škoda za Severni tok pomeni, da se bo morala Rusija »pogovarjati z državami, ki nadzorujejo plinovode Brotherhood in Yamal, Ukrajino in Poljsko«, če želi še naprej dobavljati plin Evropi.

»Dobro delo,« je zaključil.

Severni tok 1 in Severni tok 2 sta v ponedeljek namreč po eksplozijah izgubila ves pritisk.

Razstrelitev plinovoda, ki ga je Gazprom sam zgradil in za to porabil preko 10 milijard evrov Rusiji in Nemčiji zagotovo ne koristi. Koristi pa ZDA, Poljski in Ukrajini.

V britanskem Telegraphu so za eksplozije takoj (in brez dokazov) obtožili Rusijo, iste obtožbe pa ponavljajo tudi poljski uradniki in politiki.

Prav Poljska in ZDA sta bili tisti državi, ki sta ob Ukrajini vztrajno nasprotovali nemško-ruskemu projektu.

Poljska je tudi izrazito protinemško nastrojena, nedavno je Berlinu izstavila tudi ogromen račun glede reparacij iz časov druge svetovne vojne.

Zanimivo je, da večina medijev – tudi v Sloveniji – ne zna sešteti dva in dva in dognati, komu bi omenjene eksplozije najbolj koristile.

Nihče od »pronicljivih« novinarjev se očitno tudi ni sposoben vprašati, zakaj bi Rusija za zaustavitev plina Evropi plinovode raje razstrelila, kot pa preprosto zaprla s pomočjo ventilov, kar je precej enostavneje in ceneje.

Razstrelitev plinovoda, ki ga je Gazprom sam zgradil in za to porabil preko 10 milijard evrov Rusiji in Nemčiji zagotovo ne koristi.

Koristi pa ZDA, Poljski in Ukrajini.

Sikorski je pozneje svoj tvit izbrisal. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Odkrita izjava Sikorskega, ki je v preteklosti opravljal tudi delo novinarja, preden se je podal v politiko vsekakor predstavlja jasen indic, ki kaže, kdo bi lahko stal za napadi, ki poskušajo Evropo za čim dlje časa ločiti od ruskih energentov in navezati predvsem na ameriški in bližnjevzhodni – ter veliko dražji - utekočinjen plin.

Zanimivo je, da večina medijev – tudi v Sloveniji – ne zna sešteti dva in dva in dognati, komu bi omenjene eksplozije najbolj koristile.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova se je spraševala, ali je tvit Sikorskega pomenil »uradno izjavo, da gre za teroristični napad.«

Medtem se je namestnik ruskega veleposlanika pri OZN, Dmitry Polyanskiy, zahvalil Sikorskemu, ker je »pokazal kristalno jasno, kdo stoji za tem terorističnim napadom na civilno infrastrukturo!«

Poljski premier Mateusz Morawiecki ni šel tako daleč kot Sikorski, ampak se je odločil, da je incident s Severnim tokom opisal kot »dejanje sabotaže, povezano z naslednjim korakom stopnjevanja razmer v Ukrajini.«

Sikorski je sicer nekdanji državljan Združenega kraljestva in sodelavec številnih možganskih trustov ZDA in zveze NATO, pa tudi nekdanji poljski obrambni (2005–2007) in zunanji minister (2007–2014).

Oktobra 2014 so ga ujeli, da si je izmislil trditev o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, ki želi razdeliti Ukrajino z Varšavo, zato je bil prisiljen odstopiti.

Januarja 2022 je Sikorski Rusijo označil za »serijsko posiljevalko«, junija pa je za ukrajinsko televizijo Espreso dejal, da ima NATO pravico dati Kijevu jedrsko orožje.

Eksploziije Severni tok
Eksploziije: Severni tok. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Poročen je z Američanko Anne Applebaum, ki je prav tako odkrita sovražnica Rusije.

Nekateri analitiki pa glede na vztrajno nasprotovanje Poljske Severnemu toku 2 ocenjujejo, da so diverzijo dejansko izvedle poljske posebne enote, seveda ob pristanku in s soglasjem ZDA.

Medtem ko se je Sikorski zahvalil ZDA za sabotažo Severnega toka, je uradna Ukrajina (pričakovano) za napad okrivila - Rusijo.

Mikhail Podoliak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je incident v Baltskem morju označil za »teroristični napad, ki ga je načrtovala Rusija, in dejanje agresije na EU«, pri čemer je zatrdil, da bi bil najboljši odgovor - pošiljanje nemških tankov ukrajinski vojski.

Nekateri analitiki pa glede na vztrajno nasprotovanje Poljske Severnemu toku 2 ocenjujejo, da so diverzijo dejansko izvedle poljske posebne enote, seveda ob pristanku in s soglasjem ZDA, ki so območje pred napadom preletavale s helikopterji, imele v njem vaje s podvodnimi droni in ga nadzorovale z vojaškimi ladjami.

Sedaj čakamo samo še na to, da izpod vode potegnejo ostanke »ruske mine.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek