REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poročilo OZN: Realne plače so zrasle le v treh državah skupine G20, pa je kakšna med njimi tudi iz Evropske unije?

Poročilo OZN: Realne plače so zrasle le v treh državah skupine G20, pa je kakšna med njimi tudi iz Evropske unije?Delavcem na Kitajskem, v Rusiji in Mehiki so se njihovi zaslužki, prilagojeni za inflacijo, leta 2023 povečali, razkriva novo poročilo. Vir: Posnetek zaslona, X

Le tri države v G20 so lani zabeležile realne plače, je razkrilo novo poročilo agencije OZN, objavljeno ta teden.

Kitajska, Rusija in Mehika so edina vodilna gospodarstva, ki so leta 2023 uživala pozitivno realno rast plač, ugotavlja raziskava.

Realne plače so izraz, ki se uporablja za opis zneska denarja, ki ga posameznik obdrži po upoštevanju učinka inflacije, ali izražen v smislu kupne moči v nasprotju z dejanskim zneskom dohodka.

Prispevek z naslovom »Svetovna zaposlitvena in socialna perspektiva. Trendi 2024«, je pripravila Mednarodna organizacija dela Združenih narodov.

V skladu z dokumentom sta Kitajska in Rusija zabeležili največji skok, saj je bila rast produktivnosti dela v teh dveh državah med najvišjimi v skupini G20.

V drugih vodilnih gospodarstvih pa so se realne plače znižale, pri čemer so najbolj izrazite padce zabeležili v Braziliji, Italiji in Indoneziji, piše v dokumentu.

Gospodarska rast v kategoriji, ki jo je Agencija OZN za delo opredelila kot Evropa in Srednja Azija, je lani še naprej upadala že tretje leto zapored, ugotavlja poročilo.

»Velika večina držav G20 z razpoložljivimi podatki o plačah je leta 2023 zabeležila padec realnih plač, kar pomeni, da povišanje plač ni moglo slediti inflaciji,« piše v poročilu.

Gospodarska rast v kategoriji, ki jo je Agencija OZN za delo opredelila kot Evropa in Srednja Azija, je lani še naprej upadala že tretje leto zapored, ugotavlja poročilo.

Leta 2024 pa Svetovna banka pričakuje, da se bo gospodarska rast spremenila, deloma zaradi boljših rezultatov na Poljskem, v Rusiji in Turčiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek