REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški časnik o »nelepem koncu«: V Dalmaciji imajo precej ležeren odnos do higienskih ukrepov

Nemški časnik o »nelepem koncu«: V Dalmaciji imajo precej ležeren odnos do higienskih ukrepovDalmacija in njene lepote

Nemški častnik Süddeutsche Zeitung (SZ) je obavil članek z naslovom »Neprijeten konec«, v katerem se ukvarja s ponovnim postavljanjem Hrvaške na »rdeči seznam« Slovenije in Avstrije.

»Po opozorilu avstrijskih oblasti je na tisoče ljudi moralo čakati dolge ure na avstrijski meji, posledice za turizem v Hrvaški pa so velike,« piše časnik.

SZ citira Michaelo Hohner, ki je z družino letovala v kampu v Istri.

»Počitnice na Hrvaškem so bile čudovite. Vse je bilo izvrstno organizirano,« je dejala Hohnerjeva in poudarila, da so se dezinficirali ležalniki, da so vsi nosili maske in spoštovali razdaljo.

Higiena in spoštovanje predpisov sta torej v splošnem v Istri boljši kot v Dalmaciji, to pa kažejo tudi številke okuženih.

In da se je vsa njena družina v Funtani počutila varno.

Münchenski novinar Oliver Luxenburger je bil na počitnicah na Rabu.

Dejal je, da ni imel občutka, da je hrvaška bolj nevarna od Bavarske, kar se tiče koronavirusa.

Ko pa je Nemčija izdala opozorilo za Hrvaško je doživel stres, saj od nemških oblasti n mogel dobiti informacije, kako naj se z avtomobilom vrne domov.

Pri tem se mu ni posrečilo testirati glede koronavirusa ne v Reki in ne doma v Nemčiji, povsod pa je isti problem – dolgi seznami čakajočih.

Korčula Vir: Futolia
Korčula Vir: Wikipedia

Istra ni problem, ocenjuje SZ in kritično ocenjuje predvsem Dalmacijo.

»V Splitu so trije nočni klubi , v katerih so naredili napake,« je priznal Joško Stella iz Turistične skupnosti Splitsko-dalmatinske županije in dodal, da »Dalmacija vseeno ni party destinacija« in da so že poostrili ukrepe.

Ali so po vaših izkušnjah higienski ukrepi v Istri res boljši kot v Dalmaciji?

Boris Duša iz hotela Park v Splitu pa ocenjuje, da je krivda na strani nočnih klubov, »ki se niso držali predpisov, kar ima hude posledice za vse nas.«

Boris Duša iz hotela Park v Splitu pa ocenjuje, da je krivda na strani nočnih klubov, 'ki se niso držali predpisov, kar ima hude posledice za vse nas.'

SZ se sprašuje, če so za vse krivi samo nočni klubi in opozarja, da dokončnega odgovora ni.

»Zagotovo pa se dajo določiti posledice za hrvaški turizem: ljudje, ki od njega živijo in ki morajo sprejeti, da do konca sezone ne bodo mogli več veliko zaslužiti«, ocenjuje nemški časnik.

Dodaja tudi oceno, da je »po mnenju strokovnjakov v turistični industriji na Hrvaškem določena neprevidnost prebivalcev Dalmacije pri obravnavanju higienskih pravil« - še en razlog za sedanje težave.

Higiena in spoštovanje predpisov sta torej v splošnem v Istri boljši kot v Dalmaciji, to pa kažejo tudi številke okuženih.

Vse skupaj pa bo bumerang tudi za Avstrijo – zaradi zastojev na meji so nekateri nemški turisti že rezervirano smučanje v Avstriji, kot so povedali v družini Hohner, že »stornirali« in si podobnih zimskih presenečenj Avstrije z nenadnim zapiranjem meja ne bodo več privoščili.

Delite članek