REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kljub vzpodbudnim napovedim je hrvaški turizem - v globokem minusu

Kljub vzpodbudnim napovedim je hrvaški turizem - v globokem minusuRazglednica iz Dubrovnika

Hrvaški turistični delavci so še julija sporočali vzpodbudne podatke o turistični sezoni, ki naj bi bila sicer slabša od lanske, pa vendar ne tako katastrofalna, kot se je najprej zdelo.

Toda kruta statistika kaže drugačno sliko.

V prvih šestih mesecih je bil hrvaški turizem v globokem »minusu«, saj je število gostov zaradi koronavirusa upadlo za preko 77 odstotkov, kažejo podatki hrvaškega Državnega zavoda za statistiko.

Največ gostov je v Hrvaško sicer prišlo iz Nemčije in - Slovenije.

V istem obdobju so turisti v komercialnih objektih ustvarili 1,5 milijonov prihodov in 5,2 milijonov nočitev, kar predstavlja padec za 77,5 odstotkov prihodov in padec 77,5 odstotkov glede števila nočitev, glede na isto obdobje lani.

Bistvenih odstopanj ni bilo niti v mesecu juniju, čeprav so s popuščanjem ukrepov glede koronavirusa na Hrvaškem začeli že maja.

Nič bolje ni z domačimi turisti, ki so letos ustvarili 435.000 prihodov in 1,1 milijona nočitev, kar je za 54,1 odstotkov manj prihodov in 54,5 odstotkov manj nočitev domačih gostov v primerjavi z istim obdobjem lani.

Tuji turisti so ustvarili milijon prihodov in 4,2 milijona nočitev v prvih šestih mesecih, kar je glede na isto obdobje lanskega leta padec za 81,5 odstotkov prihodov in padec nočitev za 79,8 odstotkov.

Bistvenih odstopanj ni bilo niti v mesecu juniju, čeprav so s popuščanjem ukrepov glede koronavirusa na Hrvaškem začeli že maja.

Podatki za julij in avgust bodo verjetno nekoliko popravili to slabo statistiko, toda ne dovolj, da bi se stanje vsaj približalo normalnemu.

To pa bi seveda lahko imelo posledice tudi na druge gospodarske panoge.

Delite članek