REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

S Hrvaške se vračajo tudi okuženi »klasični« dopustniki, epidemija v južni sosedi »ni povsem pod nadzorom«

S Hrvaške se vračajo tudi okuženi »klasični« dopustniki, epidemija v južni sosedi »ni povsem pod nadzorom«Ograja ob slovensko-hrvaški meji. Vir: Twitter

V številnih evropskih državah že bijejo plat zvona zaradi turistov, ki so se odpravili na morje v države, za katere se je zdelo, da so varne, sedaj pa se soočajo s porastom okužb.

Velika Britanija je preko noči šokirala milijone, ko je sklenila, da bodo ob vrnitvi v domovino vsi, ki so bili v Španiji morali v 14-dnevno karanteno.

Nekatere druge države uvajajo karanteno za vse, ki prihajajo z iberskega polotoka.

Tudi Nizozemska je svoje državljane na Hrvaškem že pozvala, da se vrnejo domov.

Nizozemska je svoje državljane na Hrvaškem pozvala, da se vrnejo domov.

V torek so Nizozemci začeli množično zapuščati hrvaško obalo in kampe.

Povod je bila odločitev Nizozemske, da Hrvaško uvrsti na tako imenovani oranžni seznam, kar pomeni, da morajo njeni državljani ob vračanju s Hrvaške v 14-dnevno karanteno.

Samoizolacija sicer ni zakonsko obvezna, je pa priporočljiva.

Podobno pa bi lahko kmalu sklenile še nekatere druge države.

Slovenija je glede Hrvaške ravnala tako, da je ob naraščanju števila okužb najprej opustila svoj javno razglašen »železni« kriterij (10 okuženih na 100.000 prebivalcev), sedaj pa so vse glasnejša opozorila, da tudi na Hrvaškem stvari hitro bežijo izpod nadzora.

Milanović in zasilni objekti za testiranje na Hrvaškem
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je še nedavno v Avstriji trdil, da Hrvaška ne more biti bolj varna, kot že je, čeprav so že tedaj v Zadru odkrili novo žarišče okužb koronavirusa, ki je bilo posledica poroke.

Po poročanju hrvaških medijev so se v začetku tedna tako izpraznili predvsem kampi v Istri.

Pristojni na Hrvaškem so zdaj v strahu, da bi se znašli na oranžnem seznamu še katere od držav, zagnali spletno stran croatiacovid19.info, kjer so državo razdelili v štiri regije – Istra in Kvarner, Dalmacija, Zagreb in okolica ter vzhodna Hrvaška.

Vendar te relativno velike regije ne razkrivajo zelo dobro, kje so na lokalni ravni nevarnosti največje.

Relativna odprtost mej in delovanje skoraj vseh dejavnosti omogočata tako vnos kot širjenje virusa, je opozorila vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Relativna odprtost mej in delovanje skoraj vseh dejavnosti omogočata tako vnos kot širjenje virusa, je opozorila vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Opozarja tudi, da situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom, saj je bilo v zadnjih dneh več primerov okužb med dopustniki s Hrvaške.

Poudarila je, da zmanjšanje vnosov iz tujine ne pomeni, da lahko režim na meji sprostimo.

»Ravno nasprotno, manjši vnos iz tujine je posledica bolj učinkovitega režima na meji,« je poudarila dr. Beović.

Beovićeva je na današnji novinarski konferenci tudi dejala, da je trenutna epidemiološka situacija drugačna kot v prvem valu, ko je število primerov okužb strmo naraščalo iz dneva v dan, na kar se je država odzvala z zaporo, ki je bila moteča in predvsem zelo obremenjujoča za gospodarstvo.

Po skoraj enomesečnem premoru se je ponovno pojavilo širjenje okužb, najprej je bil v ospredju vnos iz drugih držav, sedaj je bolj problematično širjenje med ljudmi, ki so tesno skupaj.

Gre za prenose znotraj družin, na zasebnih in tudi neurejenih javnih druženjih ter na delovnih mestih.

Croatia Info
V velikih regijah se povprečje okužb zniža, zato slika hrvaške spletne strani, namenjene informiranju tujih turistov ne kaže ravno prave podobe - znano je namreč, da se je število okužb precej povečalo prav v Istri, ki pa je tudi še danes lepo - zelena ...

Dodala je, da situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom.

Na dan potrdijo vsaj dvakrat toliko okužb kot v Sloveniji, pri čemer opravijo manj testov.

Tako so tudi primeri okužb med slovenskimi turisti, ki so se okužili na počitnicah na Hrvaškem.

Teh je bilo v zadnjih dneh pet ali šest, medtem ko ni šlo za dopustovanje v smislu obiskovanja nočnih lokalov in diskotek, pač pa za klasično dopustovanje.

Situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom. Na dan potrdijo vsaj dvakrat toliko okužb kot v Sloveniji, pri čemer opravijo manj testov.

Poudarila je, naj bodo ljudje pri bivanju na Hrvaškem, če se zanj vendarle morajo odločiti, izrazito pozorni in naj imajo čim manj stikov z drugimi ljudmi, tudi drugimi turisti.

Če se bo število primerov na Hrvaškem povečevalo in bo prišlo do povečanega števila vnosov, bodo predlagali zaostritev režima na meji, je napovedala.

Zanikala je, da bi se svetovalna skupina, ki jo vodi, pogovarjala o zaprtju meje s Hrvaško 14 dni pred začetkom novega šolskega leta, s čimer bi preprečili širjenje okužbe v šolah.

Je pa dejala, da svetuje vsem, ki imajo šoloobvezne otroke, naj v tem obdobju ostanejo doma.

Delite članek