REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako Slovenija žonglira s kriteriji za omejitev potovanj na Hrvaško: Včeraj ena pravila, jutri druga

Kako Slovenija žonglira s kriteriji za omejitev potovanj na Hrvaško: Včeraj ena pravila, jutri drugaSlovenija malo testira, zato tudi najde malo okuženih. Vir: Twitter

Potem ko je Jelko Kacin na novinarski konferenci zatrdil, da ima Slovenija postavljene visoke standarde« in da noben državljan iz držav, ki bodo imele več kot 10 okuženih na 100.000 prebivalcev ne bo mogel v Slovenijo, se je v enem samem dnevu zgodil nov preobrat.

Hrvaška je magično število okuženih presegla, vendar kljub temu ni bila uvrščena na »rumeni« seznam, kamor bi bila potovanja iz Slovenije sicer odsvetovana, hkrati pa ob vrnitvi slovenkim državljanom (za razliko od hrvaških) ne bi bilo potrebno v 14-dnevno karanteno.

Sedaj pa se je oglasila tudi vodja strokovne skupine za zajezitev Covida-19 Bojana Beović in podala nov kriterij: Po novem bo predlog za uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam oziroma umik s seznama Covid-19 varnih držav »odvisen od števila vnesenih primerov okužb z novim koronavirusom s Hrvaške.«

Slovenija je namreč donedavno zabeležila tri takšne primere, je danes pojasnila vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije Covida-19 Bojana Beović.

Po slovenskih merilih bi bila uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam upravičena, ker so bili kriteriji izpolnjeni, »a je treba pogledati širšo sliko«, je še dejala Bojana Beović.

Istočasno je še dodala, da Slovenija razmere na Hrvaškem pozorno spremlja.

Hkrati je priznala, da so glede Balkana in zaprtja meje znotraj strokovne skupine deljena mnenja.

Po slovenskih merilih bi bila uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam upravičena, ker so bili kriteriji izpolnjeni, »a je treba pogledati širšo sliko«, je še dejala.

Zatrdila je, da bi uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam pomenila, da bi to Slovenijo »prizadelo na narobe način«, saj bi izgubila del turistov, ki bistveno ne vplivajo na epidemiološko sliko v naši državi, saj naj bi šlo predvsem za planince, ki ne hodijo tja, kjer je gneča.

Dubrovnik

»Če bi se razmere poslabšale, bi bil naš predlog, da se kateri koli slovenski državljan s Hrvaške ne more vrniti brez obvezne karantene,« je še dejala.

»Se ne strinjam z dvojnimi merili, če imamo pravila, jih je treba upoštevati,« je še poudarila in ponovno pozvala k spoštovanju ustrezne medsebojne razdalje, nošenju zaščitnih mask v zaprtih prostorih in higieni rok ter k izogibanju gneči tako doma kot v tujini.

Na vprašanje, koliko uvoženih primerov s Hrvaške bi morala zabeležiti Slovenija, da uvrsti Hrvaško na rumeni seznam, je Beovićeva odgovorila, da takšni kriteriji niso določeni in da je nemogoče »pokazati na številko.«

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je odločitev glede uvrstitve Hrvaške na rumeni seznam v rokah vlade, ko dobi ustrezen predlog, sam pa takšnega predloga še ni videl.

Poteka pa vsakodnevna strokovna izmenjava med vodilnimi epidemiologi Slovenije in Hrvaške, je še dejal.

Tako Beovićeva kot Kacin sta danes izpostavila sodelovanje med slovensko policijo ter hrvaško policijo pri preverjanju oseb v tranzitu čez Hrvaško.

Slovenska policija bo tako preverjala, ali je bila neka oseba registrirana ob prestopu meje na Hrvaško iz BiH ali Srbije.

»Če ugotovi zavajanje, bo policija drugače ukrepala,« je napovedal Kacin. Ob tem je še opozoril, da je izjemno pomembno, da se karantenske odločbe vročajo že na sami meji in se nadzira izvajanje teh odločb.

Opomnil je tudi na to, da vročanje karantenskih odločb trenutno ne poteka primerno hitro.

Najprej so veljali eni (10 okuženih na 100.000), ki so bili zamenjani za druge (vnos iz države) vendar brez konkretnih kriterijev, ki so torej tako popolnoma arbitrarni.

Glede seznama petnajstih tretjih držav, s katerimi je EU danes odprla meje, na katerem sta tudi Srbija in Črna gora, je Kacin danes pojasnil, da gre za priporočila Evropske komisije, ki veljajo od polnoči dalje in niso zavezujoče.

NIJZ pa skrbno spremlja epidemiološke razmere v posameznih državah in na podlagi vhodnih podatkov in drugih ocen pristojnih služb oceni, koliko je resno dejansko stanje in sprejme ustrezne odločitve.

Tako bo tudi v prihodnje, je še dejal in konkretno razmere v Srbiji označil kot »precej problematične.«

Toda težava je očitno tudi v raztegljivih kriterijih Slovenije.

Najprej so veljali eni (10 okuženih na 100.000), ki so bili zamenjani za druge (vnos iz države) vendar brez konkretnih kriterijev, ki so torej tako popolnoma arbitrarni.

Slovenija je na tem področju odločanje očitno prepustila kar dogovoru obeh nacionalnih epidemioloških služb.

Prav tako je zavajajoč podatek, da naj bi bili »planinci, ki ne okužijo nikogar« krivi za spremembo odločitve, saj so se na Hrvaškem pojavile ocene, da bi v tem primeru tudi Hrvaška lahko Slovenijo dala na rdeči seznam, to pa bi prizadelo ne samo Hrvaško, pač pa tudi slovenske turiste.

Prav tako je očitno, da ima Slovenija za ves svet ena pravila pri vstopu potnikov, za Hrvaško pa druga.

In še ta se spreminjajo, čeprav naj bi imela Slovenija visoke kriterije.

Toda kako visoki so ti kriteriji v resnici - če se lahko spremenijo že v enem dnevu in to tako, da s številko izražen kriterij nadomesti raztegljiv in nejasen popolnoma nov kriterij, ki vse obrne na glavo.

Delite članek