REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaške agencije pred propadom, cene v hrvaškem turizmu bodo morali spustiti do 40 odstotkov

Hrvaške agencije pred propadom, cene v hrvaškem turizmu bodo morali spustiti do 40 odstotkovDubrovnik to poletje sameva. Vir: Twitter

Poleg obiskov domačih destinacij z uporabo turističnih bonov v Sloveniji se bodo številni slovenski državljani letos na počitnice, kot običajno, znova odpravili na Hrvaško.

Tam pa jih letos čakajo zaradi posledic koronavirusa bistveno spremenjene razmere.

Gostov bo precej manj, nižje pa bodo verjetno tudi cene. Kako hudo bo, kaže že letošnji junij.

Hrvaške potovalne agencije so pred propadom, poroča hrvaški Index.

Rezervacij za junij je več kot za 90 odstotkov manj kot lani, zato brez državne pomoči potovalne agencije ne bodo vzdržale do naslednje pomladi.

Rezervacij za junij je več kot za 90 odstotkov manj kot lani, zato brez državne pomoči ne bodo vzdržale do naslednje pomladi.

Tako je vsaj na skupščini UHPA (Udruge hrvatskih putničkih agencija - Združenja hrvaških potovalnih agencij) ocenil njen predsednik Tomislav Fain.

Večina agencij je namreč v posebni anketi odgovorilo, da je padec prometa porazen.

»Nekaj rezervacij pride, vendar se tudi odpovejo, tako da v juniju ni ravno dela. Veseli smo, da se nekaj rezervacij 'bukira' za poletje, vendar bomo šele videli, kakšna bo realizacija in ne verjamemo, da se bo padec prometa ustavil«, je ocenil Fain, ki izboljšanje pričakuje šele po letu 2021.

Morje, Hrvaška
Bilo nekoč ... Plaža na Hrvaškem. Vir: Twitter

V okoli 230 agencijah na Hrvaškem je zaposlenih okoli 3000 ljudi, večina agencij pa bo potrebovala pomoč za plače zaposlenih ter moratorij za kredite in leasinge.

Velik udarec so odpovedi že rezerviranih potovanj, ki jih je bilo samo do 1. junija za 130 milijonov kun.

Veliko pomoč pričakujejo tudi od Evropske unije.

Protokol o tem, kako se bo na hrvaškem postopalo s turisti, ki bi bili okuženi med počitnicami bo pripravljen konec tega ali do začetka naslednjega tedna.

Okuženi turisti bodo šli v bolnišnico, stroške bo nosil hrvaški zdravstveni zavod, družina okuženega pa bo nameščena v izolacijo v neke druge objekte, ali bo v primeru prevoza z avtomobilom lahko odšla domov.

Zagotovo bo zanimal tudi številne državljane Slovenije.

Za sedaj je predvideno, da bodo v tem primeru okuženi turisti šli v bolnišnico, stroške njihovega zdravljenja zaradi Covida-19 bo nosil hrvaški zdravstveni zavod.

Družina okuženega bo nameščena v izolacijo v neke druge objekte, ali pa bo v primeru lastnega prevoza z avtomobilom lahko odšla domov.

Predsednik Združenja potovalnih agencij in predsednik agencije Uniline Boris Žgomba pa je kljub temu ponovil svojo oceno, da bodo tako agencije, kot tudi turizem na Hrvaškem »po konservativnih ocenah« letos zabeležile samo četrtino lanskega prometa.

Rt Kamenjak, hrvaška

Ocenjuje tudi, da se bodo cene v hrvaškem turizmu »hoteli to ali ne« morale spustiti še nižje in to ne le za 10 ali 15 odstotkov, pač pa za 30 ali 40 odstotkov, ker bodo to ponudile tudi druge mediteranske države, ki takšne popuste že ponujajo.

Ob tem na Hrvaškem ne pričakujejo veliko niti od leta 2021, saj bo tudi v naslednjem letu promet v turizmu poskočil na komaj 50-60 odstotkov prometa pred koronakrizo leta 2019.

Podobne ocene prinaša tudi avstrijski Kurier, ki se sklicuje tudi na Hino.

Cene v hrvaškem turizmu 'se bodo morale spustiti nižje in to ne za 10 ali 15 odstotkov, pač pa za 30 ali 40 odstotkov.'

Po njihovih ocenah bo letos vsak drugi turist na hrvaški obali domač, ena petina pa jih bo prišla iz tujine.

Največ prometa bodo imeli v Istri, Gorskem Kotarju in Zadru.

Top destinacije so Rovinj, Vir, Mali Lošinj, Medulin, Krk.

Iz Slovenije naj bi bilo 34 odstotkov turistov, iz Nemčije 15, iz Avstrije pa 12 odstotkov turistov dopustuje na Hrvaškem.

Bistveno manj kot v preteklosti.

Delite članek