REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako poskušajo ZDA z blokado »Severnega toka 2« energetsko spraviti Evropo na kolena

Kako poskušajo ZDA z blokado »Severnega toka 2« energetsko spraviti Evropo na kolenaVir: Insajder.com

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da razmišlja o uvedbi sankcij zaradi plinovoda Severni tok 2 iz Rusije do zahodne Evrope.  

Trump je sicer le odgovoril na vprašanje o možnosti sankcij in dejal, da razmišlja o tem.

Nemčijo ščitimo pred Rusijo in Rusija dobiva milijarde dolarjev od Nemčije.

»Nemčijo ščitimo pred Rusijo in Rusija dobiva milijarde dolarjev od Nemčije. Mislim, da se Nemčija sama potiska nazaj in bo postala talka Rusije, če se stvari zasučejo slabo,« je med drugim dejal v Beli hiši na snidenju s poljskim kolegom Andrzejem Dudo.

Istočasno se je odločil, da v Poljsko pošlje dodatnih 1000 vojakov. Ni pa se odločil za ustanovitev novega ameriškega oporišča na Poljskem, čeprav so ga poljski politiki za to prosili in bili pripravljeni oporišče celo imenovati po aktualnem ameriškem predsedniku.

Severni tok 2 Vir:DW
Varjenje plinskih cevi znotraj posebnih ladij. Vir: DW
Ameriški senat medtem pripravlja zakon, ki bo uvedel sankcije proti posameznikom in plovilom, ki sodelujejo pri projektu plinovoda Severni tok 2.

Ameriški predsednik pa ni pojasnil, proti komu bi bile sankcije uvedene, najbolj pa ga moti, da pri projektu sodeluje Nemčija.

Istočasno je pristavil, da gre pri odločitvi glede plinovoda »za odločitev Berlina

»Če želijo, potem lahko. Gre za odločitev Nemčije,« je sklenil Trump.

Ameriški senat medtem pripravlja zakon, ki bo uvedel sankcije proti posameznikom in plovilom, ki sodelujejo pri projektu plinovoda Severni tok 2.

Uradna obrazložitev je, da bo Severni tok 2 Rusiji omogočil, da se izogne Ukrajini pri transportu plina v Evropo, saj bi s tem »uporabila dotok energije kot orožje proti sosedom, ne da bi prekinila dotok plina proti zahodni Evropi.«

Severni tok 2, potek Vir:DW
Načrtovana pot Severnega toka 2. Plin, ki priteka preko plinovodov je skoraj zmeraj cenejši od utekočinjenega (LNG), ki ga prevažajo ladijski tankerji iz ZDA. Vir: DW

Toda Rusija na ta način ni ravnala v preteklosti, pač pa je bila – obratno – sama tarča izsiljevanja Ukrajine, ki je zaradi svojega »monopola« nad plinovodi želela diktirati nizke cene zase.

Nič ni seveda bolj logičnega in razumljivega, kot da se želi tisti, ki plin prodaja takšnim situacijam izogniti.

Zato je še toliko bolj nenavadno, da se izgradnja alternativne poti ocenjuje kot »orožje« - čeprav je jasno, da je bilo »plinsko orožje« v Ukrajini, zlasti v letu 2014, uperjeno le v Rusijo.

Zato je še toliko bolj nenavadno, da se izgradnja alternativne poti ocenjuje kot »orožje« - čeprav je jasno, da je bilo »plinsko orožje« v Ukrajini, zlasti v letu 2014, uperjeno le v Rusijo.

Henning Kothe, vodja projekta v Severnem toku 2 opozarja, da bo ta projekt Evropi omogočil stabilno oskrbo s plinom po nizkih cenah.

»Najkrajša pot, po kateri lahko plin doseže Evropo je preko Severnega toka 2, ki je za 2000 kilometrov krajša kot preko Ukrajine. To je zame dejstvo, ne pa politika,« je poudaril.

Toda prejšnji mesec so v ameriškem kongresu sprožili dvostrankarsko pobudo za sankcioniranje vseh ladij, ki sodelujejo pri gradnji Severnega toka 2.

Dodatno možnost sankcij Trumpovi administraciji daje tudi »zakon o nasprotovanju ameriškim nasprotnikom s pomočjo sankcij« oziroma s kratico CAATSA.

Načrtovani plinovodi iz Katarja
Ko je bila dogovorjena s strani Rusije podprta trasa plina v Evropo (rdeča) in ne ameriška (modra) je v Siriji izbruhnila - vojna.

Ameriško, očitno precej prepozno ustavljanje projekta, ki je že v teku, pa bi lahko ZDA in Evropo znova privedlo do še enega odkritega konflikta in je še posebej nevarno za že tako precej slabe ameriško-nemške odnose.

Pri morebitnih novih sankcijah zoper EU zaradi Severnega toka 2 pa seveda ne gre za to, da bi bile ZDA zaskrbljene za »varnost« EU, pač pa očitno želijo vojaško, ekonomsko, tudi energetsko še naprej obvladovati Evropo.

ZDA so pomagale, da se je v Siriji, ki je želela transportirati katarski plin do Evrope, pričela sesuvati država.

Ko je imela namreč tudi Evropa možnost, da se s katarskim in celo iranskim plinom lepo oskrbuje preko plinovodov, ki bi šli čez Irak, Iran in Sirijo, so ZDA pomagale, da se je v Siriji, ki je želela transportirati ta katarski plin do Evrope, pričela sesuvati država.

Tega ZDA, če bi jim res šlo za energetsko varnost Evrope - ne bi smele narediti. Pa so.

Gre preprosto za moč in vpliv. Za obvladovanje Evrope.

Ali, kot je nekoč zapisal Zbigniew Brzezinski: »ZDA morajo ugotoviti, kako se postaviti po robu regionalnim koalicijam, ki želijo potisniti Ameriko iz Evrazije in s tem ogroziti status Amerike kot globalne sile

Tri morja - predsedniki Vir:Urad PR
V Ljubljano so prišli »ustavljati« Rusijo in Kitajsko: sodelujoči šefi držav in vlad v »Pobudi tri morja«.

Kot je ocenil Brzezinski, je »za Ameriko glavna geopolitična nagrada Evrazija … Evrazija je največji kontinent na svetu in je geopolitično odločilna. Sila, ki bi dominirala v Evraziji bi nadzorovala dve od treh svetovnih najbolj produktivnih regij ... Okoli 75 odstotkov ljudi živi v Evraziji, tukaj je največ fizičnega bogastva sveta …«

Za Ameriko je glavna geopolitična nagrada Evrazija.

Toda kaj, če je ta »sila« lahko tudi Evropa, skupaj z Azijo? Jasno, v tem primeru bi bile tudi evropske države očitno lahko nasprotnik ZDA.

ZDA zato ločujejo Evropo od Rusije in Azije. To počnejo v lastnem interesu, ne pa v interesu Evrope, ki ima za razliko od ZDA (ki niso na našem kontinentu) možnost, da pripada »največji sili« na svetu.

Pri tem za Evropo škodljivem ločevanju pa ZDA lahko računajo tudi na peščico zmeraj »voljnih« držav in njihovih še bolj voljnih politikov.

Tudi v Sloveniji, ki je pod predsedovanjem Boruta Pahorja nedavno gostila »Pobudo tri morja«, ki se v popolnosti sklada z ameriškimi ambicijami po energetskem obvladovanju Evrope.

 

Komentarji