REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška, zaostala država: Slovenija je na enem področju vendarle kar desetkrat boljša od Hrvaške

Hrvaška, zaostala država: Slovenija je na enem področju vendarle kar desetkrat boljša od HrvaškePatenti / Rimac

Primerjave med Slovenijo in Hrvaško se pogosto končajo slabo za Slovenijo, zlasti ko gre za na primer podatke o spretnosti obeh diplomacij in podobno.

Vendar mediji južne sosede precej kritično, v primerjavi s Slovenijo in drugimi državami EU ocenjujejo Hrvaško na nekem drugem področju – področju intelektualnega lastništva in patentne zaščite.

Hrvaška je majhna, tehnološko in industrijsko zaostala država ...

»Hrvaška je majhna, tehnološko in industrijsko zaostala država, usmerjena proti stroritvenim dejavnostim, trgovini, predelovalni industriji in turizmu. To je splošno znano dejstvo, ki mu pritrjujejo tudi podatki, po katerih se nahaja na samem dnu Evrope in sveta po številu evropskih patentov, ki se na letni ravni lahko preštejejo na prste. Že desetletja je tako, situacija pa se ne popravlja.

Evropski patenti
Število evropskih patentov po državah - Slovenija jih ima 76, kar ni slabo, toda Češka jih ima na primer 126.

Nasprotno, drsi samo navzdol,« so kritični v hrvaškem portalu Indexu.hr in pri tem navajajo uradne podatke Evropskega patentnega urada (IPO-EPU).

Pri tem se jasno kaže povezava med gospodarsko uspešnostjo in številom patentov, ki jih je leta 2018 EPU prijaviteljem iz ZDA priznala kar 31.136.

Podatki Evropskega patentnega urada kažejo, da so prijavitelji iz Hrvaške leta 2009 registrirali 9 patentov, do leta 2018 pa je ta številka padla na 7 patentov.

Pri tem se jasno kaže povezava med gospodarsko uspešnostjo in številom patentov, ki jih je leta 2018 EPU prijaviteljem iz ZDA priznala kar 31.136.

 Druga najmočnejša država je Japonska z 21.343 evropskimi patenti, tretja je Nemčija z 20.804, sledijo Francija (8610), Južna Koreja (6262), Kitajska (4831), Švica (4452), Velika Britanija (3827), Nizozemska (3782), Švedska (3537), Italija (3446) in tako naprej.

Patenti po proizvajalcih
Število patentov, ki so jih podala različna podjetja.

Podatki kažejo, da se v isti kategoriji s Hrvaško nahajajo države z manj kot 10 patenti, kot so Maroko, Libanon, Namibija, Jamajka, Vietnam, Kuba, Peru in podobne.

Srbija jih ima podobno število – 9. Finska, ki ima podobno število prebivalstva kot Hrvaška ima 1543 patentov, Luksemburg s 600.000 prebivalci jih ima 457, Lichtenstein s 30.000 prebivalci pa jih ima 204.

En Tesla je imel 4-krat več patentov kot cela Hrvaška v 10 letih.

Tudi zaradi ugodnih davčnih pogojev, zaradi katerih imajo sedeže v teh državah številna podjetja, pa vendar je razlika velika.

Tudi Litva jih ima 15, Slovaška 28, Češka 126, »sosednja Slovenija pa 76, desetkrat več od Hrvaške,« opozarja Index.hr, ki hkrati poudarja, da je imel »en Tesla 4-krat več patentov kot cela Hrvaška v 10 letih.«

Rimac avtomobil Vir:www.rimac.com

Pri tem pa Hrvaška seveda ni brez patentov in brez zanimivih podjetij – Mate Rimac na primer izkorišča posebne evropske fonde in za petičneže izdeluje najhitrejše električne avtomobile na svetu, ki so hitrejši tudi od izdelkov svetovnih velikanov.

Njegov najnovejši avtomobil ima 1888 »konjev« in »potegne« od nič do sto kilometrov v osupljivem času 1,85 sekunde.

Delite članek