REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Finančna apokalipsa v ZDA, zapira se kar 5.600 trgovin

Finančna apokalipsa v ZDA, zapira se kar 5.600 trgovin

V deželi s 327 milijoni svobodnih in pogumnih se ne cedita med in mleko, kot bi si marsikdo mislil. Huda ekonomska situacija, ki je prizadela najnižji in izginjajoči sredni razred se odraža predvsem pri nakupovalnih navadah. 

Trgovine v fizični obliki vse bolj izginjajo, saj so stroški povezani s prostorom in samo delovno silo, ter apetiti lastnikov preveliki, da bi posel šel s tako tendenco še naprej. Smo priče masovnega zapiranja fizičnih trgovin, tako pri večjih kot manjših trgovinskih verigah.

Trgovci na drobno so v letu 2017 zaprli rekordnih 9,5 milijona kvadratnih metrov trgovinskih prostorov, nato pa so leta 2018 naredili kar rekord.

Spletna prodaja ne ubija posla, temveč ga spreminja v popolnoma neosebno nakupovalno izkušnjo. Pa ga res? Ne, le on-line podpora se močno spreminja in tu bomo doživeli največji razcvet.

Pri prodaji bele tehnike je to opaziti že vrsto let. Sedaj pa so na udaru oblačila in obutev ter tudi ostala potrošna oprema. Poceni izdelki iz daljnega vzhoda, ki se prodajajo (so se prodajali) z nenormalnimi 1.000% maržami so vrnili udarec lastnikom, ki so pretiravali z »navijanjem« cen. Vam je to znano, tudi pri nas je enako, v nekaterih primerih še huje…

* Veriga SHOPKO v torek ni našla kupca za svoj posel in bo zaprla popolnoma vse svoje trgovine.
* Podjetja Charlotte Russe, Family Dollar, Abercrombie & Fitch, in Chico's so najavile, da bodo ta teden zaprle kar 1.100 trgovin.
* Rekorder pa je vsekakor podjetje PAYLESS, ki zapira kar 2.500 trgovin, kar je zgodovinski rekord v hkratnem zapiranju tako velikega števila trgovin.

Pričakuje se, da se bo stopnja zaprtja trgovin, ki je v zadnjih nekaj letih pospešila maloprodajno industrijo, nadaljevala v letu 2019. Trend pa naj bi bil enak kot prejšnje leto. Trgovci na drobno so v letu 2017 zaprli rekordnih 9,5 milijona kvadratnih metrov trgovinskih prostorov, nato pa so leta 2018 naredili kar rekord. Po ocenah skupine za poslovne nepremičnine CoStar Group so zaprli še dodatnih 14,4 milijonov kvadratnih metrov.

"V letošnjem letu napovedujemo še več zaprtij trgovin," je dejal Drew Myers, višji svetovalec podjetja CoStar. Trgovci na drobno so v letošnjem letu napovedali za več kot 5.600 zaprtij prodajaln, je pokazala analiza podjetja Insider v ZDA.

Tukaj je seznam vseh trgovin, ki se zapirajo v tem letu:

Payless ShoeSource: 2.500 prodajaln
Payless je februarja razglasil stečaj in sedaj se pripravljajo na zaprtje vseh 2.500 trgovin, kar bo vsekakor neslavni rekord pri poslovanju katerekoli trgovinske verige na svetu.

Trgovina Payless

Gymboree: 805 trgovin
V januarju so bili soočeni s stečajem in planirajo zapreti novih 805 trgovin pod blagovnimi imeni Gymboree in Crazy 8. To pa ni njihov prvi stečaj, prvemu so se ognili že junija 2017, ko so zaprli skoraj 400 trgovin v procesu preoblikovanja. Pa kot očitno, vodenje vseeno ni bilo pravo.

Trgovina Gymboree

Charlotte Russe: 520 trgovin
V februarju so pričeli z zapiranjem 94 trgovin, saj je podjetje napovedalo stečaj. Ker se zadeve niso odvile v pravo smer, se sedaj v marcu zapira preostalih 416 trgovin, prav tako pa zapirajo 10 trgovin otroške linije PEEK KIDS, ki je v njihovi lasti.

Trgovina Charlote Rusee

Family Dollar: 390 trgovin
V marcu poteka drastična sprememba poslovanja, saj bodo približno 200 trgovin FAMILY DOLAR spremenili v FAMILY TREE trgovine, obenem pa zaprli kar 390 tradicionalnih trgovin pod originalnim imenom, saj se jim ni uspelo reorganizirati v celoti.

Trgovina Family Dollar

Shopko: 371 trgovin
Že januarja so razglasili stečaj in napovedali zaprtje 251 trgovin. Ker pa jim ni uspelo najti kupca in s tem obdržati vsaj del podjetja »nad vodo«, so sedaj prisiljeni zapreti še preostalih 120 trgovin.

Trgovina Shopko

Chico's: 250 trgovin
Prodajalec ženskega perila in oblačil je dejal, da v marcu zapirajo 100 svojih trgovin, 90 pod blagovno oznako WHITE HOUSE BLACK MARKET in še nadaljnjih 60 SOMA trgovin, kar pa se bo zgodilo v naslednjih treh letih.

Gap: 230 trgovin
V naslednjih dveh letih bodo zaprli kar 230 trgovin, saj jim je preko sezone padla prodaja kar za 7 odstotkov (??) in to je že zadosten razlog za zapiranje ali pa le vnaprejšnja priprava na reorganizacijo podjetja. Svojo staro blagovno znamko OLD NAVY bodo odcepili in tako rešili poslovanje matičnega podjetja.

Trgovina GAP

Performance Bicycle: 102 trgovine
Matično podjetje Advanced Sports Enterprises je v novembru 2018 razglasilo stečaj in to je imelo za posledico zaprtje 102 trgovin Performance Bicycle's.

Sears: 70 trgovin
Sears Holding, ki ima v lasti SEARS in KMART, se je izognil stečaju z zaprtjem 70 trgovin in prestrukturiranjem podjetja. A kaj bo prinesel čas in samo poslovanje, bomo še videli. Glede na same trende, nič dobrega. Samo KMART bo zaprl 50 trgovin.

Trgovina Sears

Destination Maternity: 42-67 trgovin
Finančna nestabilnost in upad prodaje je močno prizadela tudi trgovinsko verigo z otroškimi izdelki in vse za nosečnice. Letos bodo zaprli med 42 in 67 svojih trgovin. 

Victoria's Secret: 53 trgovin
Prodajna kriza ni prizanesla niti svetovno poznani verigi ženskega perila in oblačil. Čeprav so eni od največjih trgovcev na svojem področju, jih upad prodaje ni obšel in rezultat je zaprtje 53 trgovin. Razloge pa bi lahko tudi iskali v selitvi proizvodnje na Kitajsko in s tem povezano kvaliteto, ki so si jo privoščili v zadnjih letih.

Trgovina Victoria Secret

Tu je še nekaj manjših trgovinskih verig, ki so se znašle v enakih težavah kot veliki in so prisiljene zapirati svoja vrata:
Abercrombie & Fitch: 40 trgovin
Christopher & Banks: 30-40 trgovin
JCPenney: 27 trgovin
Beauty Brands: 25 trgovin
Henri Bendel: 23 trgovin
Lowe's: 20 trgovin
Z Gallerie: 17 trgovin
Macy's: 9 trgovin
J.Crew: 7 trgovin
Kohl's: 4 trgovin
Nordstrom: 3 trgovin

Kakšna je prihodnost? Bo res spletna prodaja in samodejna dostava na dom prevladala svetu?

Če gledamo napovedi in rasti spletnih trgovinskih velikanov, najbrž res.

Vidimo lahko ogromna skladišča, po katerih delo 24/7 opravljajo roboti in bomo ljudje samo še vzdrževalci sistemov ter nadzorniki.

Morda, a dokler ne bodo obleke narejene v 3D tiskalniku in bodo še šivane v Bangladešu za pest riža, bo svet še vedno tako razslojen.

In razlike postajajo vedno večje, socialni nemiri pa tlijo še bolj, kot bi si želeli ali radi priznali.

Delite članek