REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Državljani EU v vse večjem številu zapuščajo britanske bolnišnice in univerze

Državljani EU v vse večjem številu zapuščajo britanske bolnišnice in univerzeAvtobus, mladi proti brexitu Vir: Pixsell

Potem ko je britanska premierka Theresa May napovedala, da bo Velika Britanija v okviru brexita izstopila iz uporabe evropskega globalnega navigacijskega satelitskega sistema Galileo, je odstopil minister za znanost in univerze Sam Gyimah.

Ob tem je razloge za to odločitev podrobno pojansil tudi na svoji osebni Facebook strani.

»Interesi Združenega kraljestva bodo še leta nenehno in trajno oškodovani,« je zapisal Gyimah na svojem profilu na Facebooku.

Minister za znanost in univerze: 'Interesi Združenega kraljestva bodo še leta nenehno in trajno oškodovani'.

Po njegovi oceni odstop od Galilea kaže, da bo Velika Britanija v pogajanjih močno oškodovana. London, ki je v sistem vložil 1,4 milijarde evrov, je želel ostati v sistemu, saj je vitalnega pomena za zaščito vojaških in varnostih interesov, toda Bruselj vztraja, da bo London izločen iz najbolj tajnih elementov projekta.

Gyimah ocenjuje, da stališče Bruslja nakazuje "brutalna pogajanja, ki bodo oslabila naše interese, zaradi česar bomo revnejši in manj varni."

Hkrati je pozval k še enemu referendumu o izstopu.

Gyimah je že sedmi član britanske vlade, ki je odstopil zaradi dogovora o brexitu. Kot je dejal, je dogovor zgolj ime sporazuma, vsebinsko pa je vse kaj drugega.

Britanska premierka Theresa May pa je medtem sporočila, da bo britanski parlament o dogovoru o brexitu glasoval 11. decembra letos. Opozicija dogovoru nasprotuje.

Protesti proti brexitu - London Vir:Pixell

Britansko javnost pa medtem skrbi tudi povečano število odhodov državljanov EU iz Velike Britanije. Gre večinoma za prebivalce, ki so doslej delali in živeli v Veliki Britaniji.

Število teh državljanov, ki so zapustili bolnišnice, univerze in podobne ustanove se je med leti 2016  in 2017, kot v Guardianu piše Dan Sabbagh, povečalo za 15 odstotkov.

Britansko javnost pa skrbi tudi povečano število odhodov državljanov EU iz Velike Britanije.

V bolnišnicah so zabeležili 22 odstotno povečanje zapuščanje delovnih mest. V bolnišnici Southampton se je število zaposlenih iz EU, ki so zapustili delovna mesta povečalo z 161 na 226, kar pomeni 40 odstotno povečanje. V bolnišnici trenutno zaposljujejo 1221 državljanov EU.

V fundaciji Guy's and St Thomas, ki ima sedež takoj na drugi strani Temze in nasproti parlamenta se je število evropskih državljanov, ki so zapustili delovna mesta dvignilo z 325 na 424, kar je 30-odstotno povečanje.

V Waltonovem centru nacionalne zdravstvene službe NHS v Liverpoolu pa se je število državljanov EU, ki so podali odpovedi povečalo z 134 na 172, kar je povečanje v višini 28 odstotkov.

Nicola Sturgeon v bolnišnici Vir:Pixell

V ambulantah se je število tistih državljanov EU, ki zapuščajo Veliko Britanijo dvignilo na 38 odstotkov. Samo 87,3 odstotkov doktorjev v Veliki Britaniji je Britancev. Državljani EU med njimi predstavljajo 5,3 vseh odstotkov zaposlenih. Med medicinskimi sestrami jih je 7 odstotkov, med zdravniki pa 10 odstotkov.

Samo v času med zadnjim četrtletjem leta 2017 in zadnjim četrtletjem leta 2018 se je število zaposlenih Evropejcev v Veliki Britaniji zmanjšalo za 132.000, tako da trenutno v državi dela še 2,25 milijona državljanov EU.

To je še en dokaz o katastrofalnih posledicah, ki jih je brexit storil naši deželi

Pri tem je v Veliki Britaniji še 845.000 prostih delovnih mest, delodajalci pa opozarjajo, da je vse težje najti primerno izobraženo delovno silo. Tudi na univerzah je podobno – število odhodov zaposlenih se je na Univerzi Manchester dvignilo na 26 odstotkov, na univerzah Cambridge in Glasgow pa na 25 odstotkov.

Vse to je deloma povezano tudi z dejstvom, da so pravice državljanov EU v Veliki Britaniji odvisne od pogajanj o brexitu.

Clare Gerada, nekdanja predsednica Kraljevskega kolidža je dejala: »To je še en dokaz o katastrofalnih posledicah, ki jih je brexit storil naši deželi. Osebno poznam kolega, ki so ju poteze vlade prizadele in sta bila prisiljena zapustiti svoja delovna mesta, kljub temu, da sta nam prispevala toliko dobrega v vseh teh letih.«

Komentarji