REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Kitajskem celo klošarji in umetniki prosijo za drobiž - s svojo QR kodo. Le kdaj bo tako v Evropi?

Na Kitajskem celo klošarji in umetniki prosijo za drobiž - s svojo QR kodo. Le kdaj bo tako v Evropi?vir: pixabay.com

Mark Zuckerberg je v tednu, kot smo že poročali, postavil novo smer za Facebook, ki preusmerja svojo pozornost s širokega niza družabnih aplikacij na storitev za pošiljanje sporočil, ki na enem mestu združuje vse, kar podjetje lahko ponudi.

Obvestilo o spremembi usmeritev se zdi presenetljivo podobna WeChatu Tencent Holdingsa, ki je postal bistven za vsakdanje življenje na Kitajskem.

Kitajske mobilne aplikacije so naprednejše od tistih na zahodu.

Mark Zuckerberg sicer pravi da bo ljudem omogočili bolj zasebno komunikacijo, tako da bo povezal različne storitve Facebooka, vendar pa se zdi, da ta poteza ne zadeva varovanja podatkov, gre bolj za premagovanje drugih podjetij in utrditev globalne moči.

WeChat, ali Weixin, kot je znano v kitajščini, združuje funkcije in storitve, ki jih na "zahodu" opravljajo številne ločene družbe.

Gre za aplikacijo, kot recimo Facebook in njegove storitve Messenger, WhatsApp in Instagram v kombinaciji s PayPal in Uber, pa morda še kaj manjka.

Družbena omrežja, mobiteli

Kitajske mobilne aplikacije so naprednejše od tistih na Zahodu.

WeChat olajša nakupovanje, plačevanje in povezovanje ter je bolj funkcionalen kot aplikacije Facebooka.

Tencentova vsesplošna super aplikacija WeChat ima 1,1 milijarde uporabnikov, WeChat Pay pa šteje 900 milijonov uporabnikov z mobilno denarnico, ki obide bančne in kreditne kartice za plačilo izdelkov prek skeniranja QR kode.

Ko se sprehajate po mestu, ulični umetniki in klošarji ne prosijo za drobiž ali gotovino; imajo namreč znake s svojo WeChat Pay QR kodo.

WeChat se v ZDA in drugod po svetu ne uporablja veliko, kar Facebooku omogoča, da zapolni vrzel s svojimi inovacijami. 

To ni prvič, da je Facebook posnemal kitajski model.

Kratka kitajska video aplikacija TikTok iz kitajskega enograta ByteDance je spodbudila Facebook leta 2018, da predstavi lastno različico, Lasso, ki je na Kitajskem opisana kot »100-odstotna« kopija kitajsko izdelane aplikacije.

Medtem ko je WeChat najbolj uporabljan za sporočanje, aplikacija služi različnim funkcijam od plačevanja računov, družabnega mreženja in e-poslovanja do taksiranja, kolesarjenja in rezervacije potovanj, terminov pri zdravniku in podobno.

Če želite govoriti z nekom na Kitajskem (v zvezi z delom ali osebno) ne uporabljate e-pošte, ne kličete na njihov telefon, ampak jim pošljete sporočilo na WeChat.

Na poslovnih sestankih na Kitajskem, nihče ne prosi za vašo telefonsko številko ali vam izroči svojo vizitko; skenirate si svoje QR kode, izgleda pa, kot bi trgovali z ID-ji WeChata.

Ko se sprehajate po mestu, ulični umetniki in klošarji ne prosijo za drobiž ali gotovino; imajo namreč znake s svojo WeChat Pay QR kodo.

QR koda, sadje

Gre za več kot aplikacijo ali storitev, gre za sodobno življenje. WeChat, je The New York Times v videoposnetku o zahodnih podjetjih opisal, kot »vojaški švicarski nož«.

Obstaja pa ena stvar, ki jo WeChat ne dovoli uporabnikom: svobodni govor. Politično občutljiva delovna mesta redno menjavajo zaposlene, raziskave pa kažejo, kako je aplikacija, zaradi velike baze uporabnikov in velikega družbenega vpliva, postala ključni del kitajskega cenzurnega režima.

Raziskovalci univerze v Hong Kongu so ugotovili, da je bilo lani iz WeChata odstranjenih približno 11.000 člankov, število predstavlja članke, ki pred objavo niso bili samodejno blokirani s strani filtrov ključnih besed.

Kitajski disidenti in aktivisti že dolgo sumijo, da lahko oblasti spremljajo, kaj se razpravlja preko aplikacije. Podjetje pa je seveda zanikalo, da vodi evidenco klepetov uporabnikov.

Kitajska - podarjanje denarja glasbenikom na ulici preko kode Vir:Business Insider, Harrison Jacobs

WeChat je imel v septembru lani skoraj 1,1 milijarde uporabnikov, kar je 2,3 odstotka več kot v prejšnjem četrtletju in 10 odstotkov več v primerjavi s prejšnjim letom.

To je vrsta vseprisotnosti, na katero je Mark Zuckerberg verjetno namigoval v svoji najnovejši objavi o prihodnosti Facebooka.

Kljub Zuckerbergovem napovedovanju zaščite zasebnosti uporabnikov, je tovrsten poslovni načrt namenjen pridobivanju bolj invazivnih uporabniških podatkov, ne manj.

Obstaja pa ena stvar, ki jo WeChat ne dovoli uporabnikom: svobodni govor.

Največja inovacija kitajske tehnologije je množično sprejetje tehnoloških platform, ki temeljijo na ekosistemih, vključno z WeChat in Alibabo.

Kitajski »Amazon«, Alibaba je začel kot platforma za e-poslovanje, vendar se je gigant razširil na rezervacije potovanj, vstopnice za kino, socialne mreže, prenos v živo, dostavo hrane in zabavo.

Podatki in storitve družbe Alipay, ki je največji konkurent WeChat Payu, so globoko integrirani v glavno aplikacijo, ki povezuje račune s skladom denarnega trga, posojilnimi produkti in kreditno bonitetno dejavnostjo.

Alibaba

Podatki o potrošnikih iz teh storitev se uporabljajo za izdelavo podrobnih profilov vsakega uporabnika, ki jih lahko podjetja nato tržijo za marketinške namene neposredno v svojih aplikacijah na načine, ki jim celo Facebook in Google zavidata.

Na Kitajskem se je veliko Kitajcev sprijaznilo z vseprisotnostjo aplikacij, kot je WeChat,. Kitajske internetne storitve so se s širokim dostopom do uporabniških podatkov, ki jih ustvarjajo mobilna plačila, dostava hrane, storitve pošiljanja sporočil ter druge storitve, zelo hitro razvile.

Ljudem so tovrstne aplikacije olajšale življenje. Z malo zgodovine zasebnosti v kitajski kulturi so mnogi Kitajci sprejeli WeChatovo vseprisotnost, saj gre za kompromis med udobjem in zasebnostjo.

Če pogledamo izven Kitajske in njene diaspore, je to tudi največja grožnja za nas, globalna prevlada Facebooka.

Facebook se je že dobro razširil po vsem svetu, kar bi mu lahko pomagalo pri konkurenčnosti podjetja WeChat.

Na mednarodni ravni so Facebook in WhatsApp najpogosteje uporabljana družabna medija.

Za izvršnega direktorja Facebooka, Marka Zuckerberga, je WeChat njegov največji izziv in model za prihodnost njegovega podjetja. Zuckerberg že dolgo želi, da je Facebook operacijski sistem naših življenj - vsaj za tiste, ki živijo zunaj Kitajske.

To je tisto, kar Facebook še ni postal. Če pogledamo izven Kitajske in njene diaspore, je to tudi največja grožnja za nas, globalna prevlada Facebooka.

Mark Zuckerberg
Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg | vir: pixsell

Facebook ima poleg »zlorab podatkov« še en načrt, ki je bistven za vsakdanje življenje ljudi po vsem svetu.

Za svoje uporabnike namreč ustvarja novo kriptovaluto. Uporabniki WhatsApp bodo lahko kmalu uporabili kriptovaluto, da bi naročili dostavo hrane ali kupili vozovnice za vlak.

Predstavljajte si, če 1,5 milijarde uporabnikov WhatsAppa začne preko aplikacije pošiljati denar sorodnikom v drugih.

To bi lahko sicer uničilo številne neprimerne storitve, ki zaračunavajo visoke pristojbine, prav tako pa bi lahko še bolj utrdilo neodgovorno globalno moč na Facebooku. 

Komentarji