REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahtevni kupci in velika konkurenca podaljšali pot do popolnoma električnega Ferrarija

Zahtevni kupci in velika konkurenca podaljšali pot do popolnoma električnega Ferrarijavir: Ferrari

Čeprav ima Ferrari ogromno izkušenj s pomožnim električnim sistemom KERS, ki je bil razvit za potrebe F1, je popolna elektrifikacija še malo bolj oddaljena. In to vsaj nekako do leta 2023. Zakaj? Iz preprostega razloga, ker Ferrari ne bo dal na trg modela, ki ne bi zadovoljeval kupce in zbiratelje te legendarne znamke iz Maranella.

Vprašanje se postavlja, kakšno bo dejansko vozilo, ki bo upravičilo znamko na prednjem pokrovu, tako po specifikacijah na papirju, dejanskih sposobnostih kot tudi zbirateljski ceni, če bo takšen EV sploh še zanimiv za zbiranje.

Ni težava le v Tesli, ki daje na trg izredno zmogljive EV avtomobile, prej konkurenco predstavlja Hrvaški Rimac z avtomobili Project 1 in Project 2, ki je meje za EV športne avtomobile postavil tako visoko, da so še pri Porsche-ju kar kupili 10% podjetja Rimac, za dostop do znanja za nemške električne super športne avtomobile.

Ne pozabimo še hiper športnika Koenigsegge Regera, ki ima kar tri elektromotorje. Tu so še Mercedes, Audi in BMW, ki jih nikakor ne smemo odpisati. Sam prototip Lamborghinija smo tudi že videli, pa še v popolnoma novo zasnovo baterij / kondenzatorja so šli.

La Ferrari
vir: Ferrari

Torej je lestvica postavljena tako visoko, da se mora sam Ferrari odločiti, kje želi konkurirati, saj preseči vse v vseh merilih… mislim, da je skoraj nemogoče.

Največja moč nima več smisla, najhitrejše vozilo prav tako ne, najlažje, ne… z največjim dometom, to bo pretežko. Vprašanje se postavlja, kakšno bo dejansko vozilo, ki bo upravičilo znamko na prednjem pokrovu, tako po specifikacijah, kot na papirju, dejanskih sposobnostih kot tudi zbirateljski ceni, če bo takšen EV sploh še zanimiv za zbiranje.

Ker so bili skoraj vsi dosedanji predsedniku uprave Ferrarija proti EV vozilom, je razumljivo, zakaj se tako čaka in odlaša.

La Ferrari
vir: Ferrari

Kot prvi Ferrarijev EV avtomobil bi lahko upoštevali kar hibrid La Ferrari, saj vsebuje elektromotor in baterije, ki omogočajo vožnjo tudi v popolnoma električnem načinu. Priložen video nam to tudi dokazuje, ker pokaže, kako lepo neslišno se odpelje iz garaže. Če ne drugega, je to zelo priročno, ko ponoči zapuščaš ljubico in nočeš obvestiti vse sosede. Pa še žena ne bo vedela / slišala, kdaj pridete domov.
 

Delite članek