REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

SSC Tuatara: Ameriških 1.750 KM izziva Bugatti in Koenigsegg-a

SSC Tuatara: Ameriških 1.750 KM izziva Bugatti in Koenigsegg-aSSC Tuatara | VIR: sscnorthamerica.com

Nastopil je čas, da tako Bugatti kot Koenigsegg prepustita mesto najhitrejšemu serijskemu avtomobilu. Podjetje SSC North America je predstavilo dolgo pričakovan model Tuatara, ki bo izzval najboljše, najhitrejše in najprestižnejše znamke s svojim modelom. Tuatara naj bi prestavljal najhitrejši serijski športni avtomobil na svetu.

Nastal je pod taktirko Jason Castriota, nekdanjega oblikovalca pri Pininfarini, zadolženega za oblikovanje Ferrarija P4/5 in Maserati koncepta Birdcage 75. Njegove težnje po čistih mehkih linijah so bile prepoznane že na prvem prototipu pred sedmimi leti, ko so prvič pokazali Tuataro na dizajn salonu v Monterey, California. Tokom let se je zasnova spreminjala, delno zaradi trendov, delno pa zaradi novih spoznanj in testiranj. Danes so pripravljeni na serijsko proizvodnjo in to s tehničnimi podatki, ki so še bolj impresivni kot na samem začetku. Razumljivo se je spremenil tudi kompleten tehnični paket.

SSC Tuatara | VIR: sscnorthamerica.com
Glavni razlog tiči v razmeroma visokih obratih, saj največjo moč 1.350 KM dosega pri 8.800 vrt/min, pri uporabi klasičnega 91 oktanskega goriva.

Srce še vedno predstavlja twin-turbo V8 motor, le da so prostornino spustili iz 7.000 na 5.900 ccm. Glavni razlog tiči v razmeroma visokih obratih, saj največjo moč 1.350 KM dosega pri 8.800 vrt/min, pri uporabi klasičnega 91 oktanskega goriva. V primeru uporabe mešanice z E85 etanola je moči okoli 1.500 KM, če pa natočimo čisti etanol, pa moč naraste na neverjetnih 1.750 KM. Motor je združen s sedem stopenjskim polavtomatskim menjalnikom, ki naj bi bil izredno hiter in cel paket sedi na sredini samonosne karoserije iz ogljikovih vlaken. Prav tako so ostali deli, celo platišča, iz kevlar-karbon mešanice. Zniževanje teže je videti na prav vsakem delu. Skupna teža Tuatare je zgolj 1.250 kg, kar je celo 270 kg manj kot Lamborghini Avandator SVJ. 

Vzmetenje je hidravlično nastavljivo (zaradi prilagajanja višine), z dvojnimi A rokami in progresivnimi vzmetmi. Popolna dirkaška zasnova z elementi vsakdanje uporabe (ležeči policaji, cestne grbine in udarne jame pač niso primerne za 10 cm oddaljenost od tal…).

Sako kolo je opremljeno z karbon-keramičnimi diski: spredaj 16-inčev in šest batne čeljusti, zadaj pa 15-inčev premera s štiri batnimi čeljustmi. Pnevmatike so Michelin Pilot Sport Cups, spredaj merijo 245/35-20 in zadaj 345/25-20.

SSC Tuatara | VIR: sscnorthamerica.com
Še posebej so predelali zadnji del (sam velik spojler / krilo), saj nova spoznanja in testiranja o aerodinamiki pogojujejo drugačno obliko od prvo zasnovane. 

Sama oblika se je spreminjala od prve predstavitve leta 2011. Še posebej so predelali zadnji del (sam velik spojler / krilo), saj nova spoznanja in testiranja o aerodinamiki pogojujejo drugačno obliko od prvo zasnovane. Koeficient zračnega upora pa je ostal na 0,279.

Razumljivo so posodobili tudi notranjost, ki mora izražati tako prestiž kot sam športni namen. Na sredini pogleda kraljuje LCD zaslon, ki izriše merilnik hitrosti do 300 mph (do 480 km/h), pozicijo prestave, ter poleg motornih vrtljajev tudi trenutno moč, ki je na voljo. Sredinska konzola ima ekran na dotik, ki prikazuje vse podatke o klimi, radijskem sprejemniku in ostalih parametrih avtomobila, stranska ogledala pa so zamenjale kamere.

Lansko leto je Koenigsegg Agera RS postavila nov rekord med serijskimi avtomobili z doseženimi 445 km/h, zato je SSC sedaj pripravljen, da se pomeri z najboljšimi. Imajo še nekaj malenkosti, ki jih želijo izboljšati in preveriti, a trdno so prepričani, da bo Tuatara boljša na skoraj vseh področjih. Tako želijo prevzeti tudi naslov najhitrejšega ameriškega proizvajalca iz rok podjetja Hennessey Performance Engineering in njihovemu modelu Venom F5, ki ima kar 1.600-plus KM.

In če se sprašujete, od kod takšno ime: Tuatara? Sposodili so si ga od kuščarja iz Nove Zelandije. La ta ima najhitrejšo celično regeneracijo med vsemi znanimi živimi bitji. Morda pa so videli kakšno povezavo, ki bo izrazila svoje sposobnosti tudi v njihovem vozilu.

Delite članek