REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prometne kazni po svetu

Prometne kazni po svetu

Redki ljudje v svoji vozniški karieri ne dobijo prometne kazni, pa naj si bo prehitra vožnja ali pa le pretečen listek za parkiranje. Prepogosto so v mnogih državah poslale prometne kazni kar nekakšen cestni davek, ki ga uniformirani ljudje »morajo« pobirati po naročilu nadrejenih ali pa si s tem le dvigujejo mesečni zaslužek. Tokrat se raje osredotočimo na najvišje kazni, ki so bile uradno izrečene voznikom po svetu.

Kazni in sistemi kaznovanja zelo nihajo po svetu in so ponekod odvisne tudi od mesečnih prihodkov prekršitelja. Tako na primer na Finskem ne plačajo vsi enako ampak glede na prihodke. Torej, če si lahko privoščite Ferrari-ja, si lahko privoščite tudi »vzgojno« kazen.

Zgodovina
Kar nekaj je govora, kje je bila izrečena prva prometna kazen. Zgodba govori, da naj bi v New Yorku leta 1899, voznik taxi-ja Jacob German vozil električni avto. Omejitev na ravnem je bila 13 km/h (8 mph) ter 6,4 hm/h (4 mph) čez ovinke. Taksist je divjal z nevarno hitrostjo 19 km/h, zato ga je policaj vrgel v ječo. Žal pa ni zapiska o izrečeni denarni kazni.

Prvo uradno izrečeno kazen v ZDA je dobil Harry Myeres iz Dayton, Ohio, ki je prav tako vozil nevarnih 12 milj na uro (19 km/h).
Pravzaprav je še danes v ZDA praksa, da vas lahko lokalni šerif zapre v zapor zaradi objestne, prehitre ali drugače nevarne vožnje. Ko pa se ohladite, se z vami pogovorijo na sodišču in vas vzgojno oglobijo. Ne pa v Sloveniji, kjer imajo prekrškarji celo goro zakonov, ki jih ščitijo.

Angleški voznik BMW-ja, 3.500 eur
Leta 2006 je angleški BBC poročal o poslovnežu Ronaldu Klos, ki je vozil svojega BMW M3 CLS, rokah držal telefon, radar pa je pokazal 250 km/h. Na Škotskem je veljal za najvišji zabeležen prekršek na njihovih kamerah. Nespametna vožnja, čeprav to avtomobil zmore brez težav, ga je veljala enoletne prepovedi vožnje in takratnih 3.000 funtov kazni.
Istega leta je angleška policija ujela nespametnega voznika Porsche-ja 911, ko je vozil 275 km/h in ga zaradi ogrožanja drugih voznikov oglobila za kar 6.000 funtov. 

Kanadski motorist, 10.000 eur
V Kanadi visoke kazni niso nobena redkost. Leta 2010 je motorist zaradi prehitre vožnje dobil obisk pri sodniku, kar je v Kanadi praksa, da se pogovoriš o vseh vidikih prekrška. Da je lahko obdržal svoj izpit, je moral plačati kar 10.000 eur kazni. V provinci Alberta pa lahko višina kazni naraste celo do 16.000 eur, vse odvisno od narave prekrška in odločitve sodnika.

Turist v Dubaju, 40.000 eur
Angleški turist si je v rent-a-car poslovalnici izposodil Lamborghinija. Bilo je leto 2010 in si privoščil vožnjo s hitrostjo 240 km/h po cesti Sheikh Zayed Road med Dubajem in Abu Dabi-jem. Na tej relaciji so ga dobili na večih kamerah in mu našteli 12 prekrškov. Vse skupaj je znašalo kar 40.000 eur + še 25.000 eur, da so vrnili zaplenjen avtomobil, kot je to v navadi na bližnjem vzhodu.

Finski poslovnež, 52.000 eur
Lestvica prometnih kazni ni odvisna samo od teže prekrška, temveč od zaslužka vsakega posameznika, saj bi v nasprotnem bogati z lahkoto nenehno kršili predpise, kar sploh ni slaba ideja. Zato se je poslovnežu Reima Kuisla pripetilo, da je na cesti, kjer je omejitev 80 km/h vozil s hitrostjo 102 km/h, dobil za naše razmere nepojmljivo kazen 52.000 eur. A potrebno je vzeti v obzir, da je njegov letni zaslužek znašal preko 6 milijonov eur. In po procentualnem izračunu za tak prekršek, je bila številka sicer visoka a primerna prihodkom.
Podoben primer se je zgodil nekdanjemu direktorju telekomunikacijskega giganta NOKIA, ki so ga leta 2002, kot prehitrega voznika ujeli na radar. Kazen je znašala osupljivih 113.000 eur, ki pa mu jo je po pogajanjih, da je dejansko zaslužil manj v prejšnjem letu, uspelo nekaj znižati.

Policija avto
vir: pixabay.com

Finsko Švedski tajkun, 61.000 eur
Anders Wiklöf
, je že leta 2013 držal rekord za najvišjo kazen, a to ga ni izučilo. Ko je leta 2018 s svojim Bently-jem hitel na prireditev, so ga v coni 80 km/h ujeli, da je vozil 114 km/h. To je zadostovalo za kazen v višini 61.000 eur, glede na njegove prijavljene prihodke.
No, če si lastnik banke kot on, boš to prenesel v enaki meri, gledano procentualno, kot nekdo zaposlen s 100x manjšo plačo.

Avstralski milijonar, zaplemba 200.000 eur vrednega Lamborghinija
Policaji tam spodaj nimajo popolnoma nobenega razumevanja za cestne divjake. Avstralski poslovnež si je omislil avto Lamborghini Gallardo in ga dal na servis. Mehanik si je zaželel malo testne vožnje, da vidi če kaj »gume tresejo« in če kaj »cuka«, a neprevidnega so ujeli možje v modrem in kratko malo zaplenili vozilo. V območju omejitve 70 km/h je vozil s 158 km/h. To sicer za tak avto ni nobena hitrost, a predpisi so za vse enaki.
No, po določenem času, je bil avto vseeno vrnjen njegovemu lastniku. Samo servisiral ga najbrž ni nikoli več omenjeni mehanik.

Finski bogataš, 188.000 eur
Z gotovostjo lahko trdimo, da Finska ni raj za avtomobilske entuziaste, ki radi vozijo prehitro. Čeprav so v povprečju izredno dobri vozniki in obvladajo avtomobile mnogo bolj od svetovnega povprečja, jim neumnosti na cestah preprečujejo ravno pravično odmerjene kazni.

To je na svoji koži zelo dobro čutil eden najbogatejših Fincev, 27-letni podjetnež, ki se ukvarja s pakiranjem mesa. V coni, kjer je dovoljena hitrost 40 km/h je vozil »le« 80 km/h, kar je po procentualnem izračunu glade na njegove dohodke in ob dejstvu 100% prekoračitve znašalo 188.000 eur kazni.

Švicarski lastnik Ferrarija, 252.000 eur
V Švici vam prav tako pod drobnogled vzamejo vaše premoženje in dohodke, ko gre za prometne prekrške. Drugače kazen ni vzgojna ampak le pobiranje dajatev. To sedaj zelo dobro ve lastnik Ferrarija, ki je glede na njegov letni prihodek 22 milijonov eur, dobil izračunano kazen v višini 252.000 eur.
S tem je iz prestola izrinil voznika Porscheja, ki je v Zurich-u dobil kazen preko 120.000 eur, na prav taki osnovi oz. prehitri vožnji.

Švedski voznik Mercedesa, 800.000 eur
Do sedaj najvišja zabeležena kazen je doletela 37-letnega švedskega voznika Mercedesa SLS AMG, ki ga je novega peljal iz Nemčije domov na Švedsko. Ujeli so ga na več kamer in povsod je močno presegal 200 km/h. To je bila takrat najvišja tehnična hitrost statičnih merilcev. Mobilna enota pa ga je ujela na svoj radar, ko je vozil okoli 300 km/h. Ko so ga ustavili je izjavil Policiji: »menim, da števec v mojemu novemu avtomobilu ne deluje pravilno…«.
Seveda mu niso verjeli in končna kazen je znašala okoli osupljivih 800.000 eur.

Buggati Veyron

Nizozemski razvajeni mulec, Buggati Veyron
Lata 2010 je Michel Perridon, direktor sklada Trust International BV, svojemu sinu posodil pravkar uvoženega novega Buggati Veyrona. Ošabnost in pretiravanje sta pripeljala do nespametne vožnje v Rotterdamu, kjer je omejitev 80 km/h. Sicer je peljal »le« 160 km/h, a takšno početje se je končalo z odvzemom vozila. Žal ni podatka o vrnitvi vozila, a v sinovo dobro upajmo, da se je vse dobro izteklo. No, kakšna okoli ušes bi zagotovo bolj zalegla, kot mesečna prepoved uporabe kreditne kartice.

Ali se hitra vožnja splača, ne. Če si omislite zmogljiv avtomobil vam ostanete dve opcije: dirkališče, kjer je zaprta steza in lahko preizkusite tako svoje limite avtomobila, ki so po navadi višje, ali pa kakšno nedeljo zjutraj na nemških avtocestah, kjer ni hitrostnih omejitev. Lahko pa to združite še s prijetnim izletom v kakšen tehnični muzej v Nemčiji in vikend bo v celoti bencinsko začinjen.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek