REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prikoličarji, užitek na treh kolesih

Prikoličarji, užitek na treh kolesih

Kmalu po izumu motociklov, so nanje začeli montirati stranske prikolice, ki so samo uporabnost motocikla, in do neke mere tudi stabilnost, podvojile. Ne samo, da se je lahko poleg vozil še tretji potnik, še prostora za prtljago je bilo takoj več. No, sama vožnja v vzmeteni prikolici je bila bolj udobna kot na motociklu, saj se ni bilo treba držati voznika, večje vetrobransko steklo je zagotavljalo dobro vetrno zaščito in dekica čez kolena ni dvigovala damskih kril (pa še noge so lahko držale skupaj…).

Motor prikoličar

Geometrija je narekovala mnogo bolj previdno vožnjo v ovinkih, saj se motocikli niso nagibali in prevračanje je bilo velikokrat skoraj neizbežno.

Geometrija je narekovala mnogo bolj previdno vožnjo v ovinkih, saj se motocikli niso nagibali in prevračanje je bilo velikokrat skoraj neizbežno.

Če je samo dvignilo prikolico, je še šlo in se je dalo loviti ravnotežje, če pa je bil ovinek v nasprotni smeri, kot je bila prikolica, pa so bili padci preko motocikla razmeroma hudi.

Motor prikoličar

Tako kot dirke z motocikli so se takoj pojavile tudi dirke s prikoličarji. Najprej so bile to več ali manj klasične prikolice, ki pa so se čez čas zelo izpopolnile glede na sam tip dirke: cestno hitrostne ali off-road. Tudi sami okvirji so se skozi čas zelo spreminjali še osebno pa vzmetenje: tako na prednjem kolesu kot tudi na sami prikolici. Nekaj zelo zanimivih tehničnih rešitev si poglejte v fotografijah, prav tako tudi akrobacije sovoznikov in same pripetljaje med dirkami.

Motor prikoličar

Tudi popotovanje s prikoličarji je postalo prijetnejše, udobnejše in ravno tako hitro kot s samimi motocikli. Raznolikost prikolic in ponudba meji že na udobje sedenja v avtomobilu, če pa bi se radi šli malo vožnje po brezpotji, pa so na voljo tako učinkovita vzmetenja, kot tudi kašen dodatek kot je vitel in zaščitne cevi. Da o lučeh in celotnem izgledu niti ne razpravljamo. Samo nebo je meja. No, pa tudi inženirska iznajdljivost ter domiselnost. A vse ima svojo ceno, le ta pa zna dosegati skoraj polovico novega motocikla. 

Prikoličarji niso samo za starejše voznike, so za posebne vrste ljudi za poznavalce vseh starosti, ki obožujejo tako sodobno tehniko, kot tudi nostalgično uporabnost, ki ima za posledico obračanje glav na cestah in pogovore o tej temi v motorističnih krogih.

Motor prikoličar

Komentarji