REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pininfarin Battista: Najmočnejši italijanski avtomobil

Pininfarin Battista: Najmočnejši italijanski avtomobil

Pininfarina prestavlja meje, naredili so električni športni avtomobil, ki lahko pospeši hitreje od sodobne F1.

Po dolgih medijski kampanji, ki je vse držala v napetosti in le ob zasebnih ogledih prototipa PF0, je slavni italijanski izdelovalec in dizajner Pininfarina v Ženevi dvignil zastor s svoje najnovejše kreacije: električni super športni avtomobil. To je prvi, ki ga je razvilo novo ustanovljeno luksuzno podjetje Automobili Pininfarina. Prvi model je poimenovan po ustanovitelju podjetja Battista »Pinin« Farina. Tako je Battista postal najmočnejši cestni avto, ki je kdaj koli prišel iz Italije. Na papirju številke vsekakor delujejo nadvse impresivno.

Pininfarin Battista

 

Najvišja hitrost je več kot 350 km/h, ob tem pa s popolnoma napolnjeno baterijo Battista obljublja dosega kar 450 km.

Paket lithium-ionskih vodno hlajenih baterij s kapaciteto 120 kWh, je prispevalo hrvaško podjetje Rimac. Napaja pa po štiri elektromotorje na vsaki osi (to bomo zagotovo še podrobneje raziskali), ki skupaj zagotavljajo kar okoli 1.400 kW ali 1.900 KM ter 2.300 Nm navora. Battista dejansko ponuja več moči kot novi Bugatti Chiron. Vsa ta moč omogoča, da se »prvi svetovni luksuzni električni hiper športnik razreda GT«, kot so ga sami poimenovali, izstreli iz mesta od 0 do 100 km/h v 1,9 sekunde, kar pomeni, da je hitrejši od sodobnega dirkalnika F1. Do 160 km/h v 4,3 sekunde in do 300 km/h v le 11,8 sekund. Res impresivno. Najvišja hitrost je več kot 350 km/h, ob tem pa s popolnoma napolnjeno baterijo Battista obljublja dosega kar 450 km. Masivne ogljikovo-keramične zavore s po šestimi batnimi čeljustmi pa zagotavljajo zanesljivo ustavljanje. Narejenih bo le 150 primerkov.

Pininfarin Battista

Notranjost je zagotovo oblikovalska poslastica, saj je oblikovanje Pininfarinin osnovni posel. No, za dobra 2,6 milijona eurov, koliko bo stala Battista, zagotovo niso skoparili z materiali. Kar se oblikovanja tiče, je s svojimi mehkimi linijami zagotovo drugačen kot Lamborghini, morda še najbolj podoben McLarnom.

V tej fazi prodiranja električnih avtomobilov je to zagotovo le še eden izmed takšnih, ki bo kmalu postal zbirateljski kos in tematika poželenja mlajše generacije, ki nima nobenega stika s pravimi navdušenci na bencinske hlape.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek