REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mazda se vrača z Wankel motorjem

Mazda se vrača z Wankel motorjemVIR: Insajder.com

Prva električna vozila (EV) bo Mazda dala na trg leta 2020, kot del dolgoročnega načrta »Zoom-Zoom 2030«. Planirana sta dva modela, prvi je popolnoma električen in gnan samo z uporabo baterij, drugi pa je, tehnološko gledano, mnogo bolj zanimiv: za pogon skrbi elektromotor, energija se shranjuje v baterijah, kot podaljševanje dometa pa bo uporabil izredno kompakten paket Wankel motorja z generatorjem. 

Ker je Wankel že v osnovi majhen in kompakten, je idealen pogon za tovrstna vozila.

Ker je Wankel že v osnovi majhen in kompakten, je idealen pogon za tovrstna vozila. Bo izredno tih in močan, hkrati pa zelo ekološko sprejemljiv, saj bo za delovanje uporabljal utekočinjen plin.

Tako je tudi Mazda napovedala prihod velikega števila modelov in kar 95% njih bo imelo različne sisteme, povezane z elektriko. Zelo pa so usmerjeni k novi Skyactiv-X tehnologiji izdelave bencinskega motorja z notranjim zgorevanjem, ki deluje na sistemu vžiga s kompresijo in ne na klasično svečko.

Wankel motor
Wankel motor
Mazda pri razvoju zelo tesno sodeluje z zunanjimi inštituti, kot so Tokio Tehnološki Inštitut ter Univerza v Hirošimi.

Načrt je zmanjšanje izpustov CO2 za 50% v primerjavi z leti 2010 do 2030, do leta 2050 pa kar za 90% v primerjavi z letom 2010. Torej gre tehnologija izgorevanja in s tem sam razvoj novih sistemov zelo hitro naprej.

Mazda pri razvoju zelo tesno sodeluje z zunanjimi inštituti, kot so Tokio Tehnološki Inštitut ter Univerza v Hirošimi. Razvija se v smeri uporabe alternativnih goriv, ne samo klasičnih na osnovi nafte in plina, temveč tudi uporabo recikliranih bio goriv na osnovi mikro alg.

Delite članek