REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mazda MX-5: Še več konjev

Mazda MX-5: Še več konjevvir: Mazda, BBR

Najbolj prodajan kabriolet MX-5, je že z zadnjim modelom nakazal, da ima željo po resnejši konkurenci mnogo bolj »prestižnejšim znamkam«. MX-5 je dobila posodobitev podvozja in dvig varnosti z lastno tehnologijo i-ACTIVSENSE. A to še ni vse: oba motorja 1.5 in 2.0 litrska sta dobila posodobljene glave, ki so povzročile boljše izgorevanje, višji navor in emisije izpušnih plinov, ki presegajo zahteve Euro 6d.

Oba pogona sta pridobila tudi na sami odzivnosti pri pospeševanju, saj je sedaj pedal za plin bolj odziven in posledično tudi sam avtomobil. 2.0 litrski motor se sedaj vrti višje in je tudi akustično bolj uglašen, saj so dvignili omejevalec iz 6.800 vrt/min na 7.500 vrt/min. Posledično se je dvignila tudi moč iz 160 KM na 184 KM pri 7.000 vrt/min in navor iz 200 na 205 Nm pri 4.000 vrt/min. Ob bolj odzivnem motorju je to zelo lep prirastek pri sami dinamiki vožnje.

Mazda MX-5
vir: Mazda, BBR

Poraba goriva za 1.5 L motor se giblje okoli 6,3 L na 100 km, pri močnejšem 2.0 L pa je med 6,9 in 7,2 L na 100 km.

i-ACTIVSENSE je sklop 5 novih varnostnih tehnologij:

  • ASCBS Active Smart City Brake Support je sistem, ki zazna druga vozila in pešce in pomaga preprečevati tako nalet vozila kot nesrečo s pešci.
  • SCBS Smart City Brake Support (Reverse) pa je sistem, ki zaznava vozila in objekte zadaj.
  • DAA Driver Attention Alert, sistem za prepoznavanje zbranosti voznika.
  • TSRS Traffic Sign Recognition System, sistem za prepoznavo prometnih znakov in označb.
  • Rear View Camera, kamera za zaznavo objektov zadaj in prikazovanja na centralnem zaslonu.

KODO-Soul je nagrajen način oblikovanja vozila in za leto 2019 so pripravili še bolj temne barve, 16 in 17 inčev velika kolesa ter zložljivo streho v rjavi barvi, ki samo poudari žlahtnost celega izdelka. Prodaja se je pričela če pozno jeseni v 2019 in upamo na kakšno lepo vreme, da te užitke preizkusimo tudi sami.

Mazda MX-5
vir: Mazda, BBR

Mazda MX-5 TURBO

Kot zanimivost pa si poglejmo, kaj se da narediti, če na obstoječi 2.0 L motor nataknemo turbo puhalo, ki se ga da dobiti kar v kit kompletu in stane slabih 6.000 eur. Podjetje BBR ga proizvaja za MX-5 in sicer Stage 1 (nivo 1) vsebuje: turbo polnilnik, izpušni kolektor, karbonski temperaturni ščit, diskretno nameščen nov zračni filter K&N in kompletna ECU dirkalna elektronika, ki dopušča vbrizg več goriva (daljši časi pri enakem pritisku goriva), spremeni čase vžigov (predvšig) in nadzira pritisk v turbini. Veliko delov je v črni barvi, ki montirani izgledajo, kot da so prišli iz tovarne.

Vse to skupaj ima za posledico kar 248 KM in 236 Nm navora. Od 0 do 100 km/h pa s standardnim menjalnikom potrebuje 5 sekund. Končna hitrost je iz razlogov varnosti (standardno podvozje) elektronsko omejena na 248 km/h.

Mazda MX-5
vir: Mazda, BBR


 

Delite članek