REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Chevrolet Corvette C8 Zora: Popolna evolucija legende

Chevrolet Corvette C8 Zora: Popolna evolucija legendeChevrolet Corvette C8 Zora | VIR: Youtube

Legendarni ameriški športnik se bo leta 2020 predstavil v popolnoma novi luči. Zasledili smo prototip, ki ga niso niti pretirano več skrivali, je pa to skoraj zagotovo novi Chevrolet Corvette in jasno nakazuje popolnoma nov avtomobil s sredino nameščenim motorjem. Da, prav ste prebrali, legenda končuje dolgoletno zasnovo močnega V8 motorja spredaj in pogon zadaj.

Da, prav ste prebrali, legenda končuje dolgoletno zasnovo močnega V8 motorja spredaj in pogon zadaj.

Leto 2020 bo za Chevrolet prineslo nov veter. Najprej so planirali, da bi popolnoma nov model dali na trg že 2019, a so se odločili, da bo zadnji s »klasično« zasnovo model C7 ZR1, ki bo tudi zaključil neko obdobje zgodovine ameriškega legendarnega modela.

Čeprav bo življenjska doba zadnje posodobitve modela C7 zelo kratka, na trg je prišel leta 2014, bo vseboval vse zadnje dosežke in tehniko, ki jo GM lahko ponudi. Tako se bodo poklonili modelu, ki je bil in je še ikona velikoserijskih ameriških športnih avtomobilov.

Ko pogledamo nove fotografije prototipov, lahko opazimo, da ima C8 zelo podobne dimenzije kot C7, le da »sedi« malo nižje in je nekaj širši. Žal ne bo imel vertikalnih (lambo) vrat, kot večina eksotičnih športnikov, temveč klasične, čeprav je prednji del zelo kratek in kompakten. Močno upamo, da bo na zadnjem, po novem motorni pokrov, stekleni del, ki bo nudil pogled na sam motor. Seveda pa odvajanje toplote iz motornega dela predstavlja svojevrstni izziv. Prav tako slike razkrivajo uporabo zadnje kamere, za prikazovanje dogajanja za voznikom, saj klasično vzvratno ogledalo pač ne pride v poštev.

V8 bi-turbo, ki bo imel okoli 800 KM, ter na vrhu ponudbe bo (kako ne-ameriško) hibrid, ki bo imel na prednji osi elektromotorja na zadnji pa V8 bi-turbo in skupno moč 1.000 KM. 

Govorice so, da osnova ne bo popolnoma nova, temveč obstoječa aluminijasta konstrukcija, poznana že iz C7. Motorna paleta bo najprej obsegala obstoječi atmosferski motor V8 s 6,2 L, ki ponuja 500 KM. Nato se mu bo pridružil nekaj manjši V8 s 5,5 L z DOHC (dvojna odmična gred v glavi), ki bo imel že okoli 600 KM. Seveda bo paleta, zaradi samega namena hiper športnika, mnogo višja: V8 bi-turbo, ki bo imel okoli 800 KM, ter na vrhu ponudbe bo (kako ne-ameriško) hibrid, ki bo imel na prednji osi elektromotorja na zadnji pa V8 bi-turbo in skupno moč 1.000 KM. To pa je že poseg v popolnoma nov svet, kjer ameriški avtomobili (veliko serijski seveda) še niso bili.

Chevrolet Corvette C8 Zora
Chevrolet Corvette C8 Zora | VIR: Youtube

Prvi video posnetki iz nemškega Nürburgringa nam že razkrivajo, da je turbo motor dosti bolj živ a hkrati tišji kot atmosferski 6,2 L kot ga poznamo danes v C7.

Sedaj je jasno, da so s »staro« zasnovo prednjega motorja in zadnjega pogona prišli do limita in je korak k sredinskem motorju edina logična posledica in korak naprej v razvoju. Corvette nikoli ne bo 4 sedežni družinski avtomobil, temveč čistokrvni športnik, primeren za vsakodnevne vožnje. 

Tudi sama konkurenca znotraj hiše, ko je model Camaro pričel jemati kupce, ki bi lahko raje kupili Corvette, so jasno dali vedeti, da potrebujejo radikalno spremembo in dejanski korak naprej.

Nekaj zgodovine s sredinskimi motorji pa pri Corvette vseeno že obstaja. Oče Corvette g. Zora Arkus-Duntov, je bil velik privrženec športnim avtomobilom. Pri GM-u je pomagal zgraditi kar lepo število prototipov s sredinskim motorjem za namene testiranja. Prvi je bil leta 1960 model CERV (Chevrolet Engineering Research Vehicle). Zato ne bomo preveč presenečeni, če bo novi C8 res nosil ime po njem. Je pa znano, da je GM že pred časom registriral blagovno znamko Zora.

Vendar pa gradnja avtomobila s sredinskim motorjem ni edini izziv, ohraniti relativno nizko ceno je prav tako cilj, ki ga želijo doseči. Zato nova Corvette ne bo draga limitirana serija športnega avtomobila, kot je sodobni Ford GT, temveč bo ostala cenovno dostopen športnik. 

Osnovni C7 stane okoli 60.000 USD, za C8 pa se pričakuje, da se bo dvignila na okoli 80.000 USD. Takšno celo lahko zdaj upravičijo s popolnoma novim modelom in zasnovo, obenem pa naredijo lepo razliko do modela Camaro, ki si bo tako lažje odrezal kos pogače in ne bo kanibalizma znotraj hiše.

C8 želi postati nekako pol eksotičen model, kot to poznamo pri Nissan-u z modelom GT-R al pri Hondi z modelom NSX.

C8 želi postati nekako pol eksotičen model, kot to poznamo pri Nissan-u z modelom GT-R al pri Hondi z modelom NSX.

Proizvodnja se bo odvijala v domači Corvette tovarni v Bowling Green, Kentucky ZDA. GM je vložil več kot 700 milijonov USD v nadgradnjo in posodobitev obstoječe tovarne. Poleg potrebnih novih prijemov pri proizvodnji, tudi zaradi dejstva, da si bo veliko ljudi želelo osebno ogledati izdelavo nove legende. In tako C8 Zora nestrpno čakamo tudi mi.

Delite članek