REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aston Martin Valkyrie, nova hi-tech zverina

Aston Martin Valkyrie, nova hi-tech zverinaAston Martin Valkyrie | Vir: Aston Martin

2,85 milijonov evrov za novo igračo, ki so jo naredili v Aston Martinu nakazuje, da je izdelava omejenih serij hiper športnikov vedno bolj zanimiva, predvsem iz naslova zbirateljstva.

Na cesti pa močno dvomim, da se bo kdaj kakšen zares pojavil. No, kakšen izmed 175 avtomobilov, kolikor jih bodo naredili, pa bo vseeno preizkusil dubajski asfalt, za vožnjo po kakšnem dirkališču pa že dvomim.

Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie | Vir: Aston Martin
Čudovite linije, kombinirane z dvobarvno zasnovo, še bolj poudarijo surovi športni namen.

Aston Martin se je tokom svoje zgodovine izkazal za proizvajalca, ki ve, kako se streže izdelavi športnih avtomobilov. Tudi udejstvovanja na dirkah mu niso tuja. Je pa eden še redkih, ki ostaja pri nostalgičnem 6,5 L V12 motorju, ki ima svoj čar, zvok, tehniko in ekstravaganco.

Pač ni podlegel »novodobni čira-čara tehniki« iz F1 z majhno prostornino in obilico turbo polnilnikov. Velik agregat, globok grgajoč zvok in rezko vrtenje v visoke obrate. To je zvok za dušo pravih avtomobilskih navdušencev, nostalgikov in bogatih zbirateljev. 1.130 KM skupne moči pač ni šala. Cosworth je dodelal motor, ki proizvede okroglih 1.000 KM, preostalih 130 KM pa prihaja iz dodatnega elektromotorja po vzoru F1.

Tako je že na pogled jasno, da je vse podrejeno hitrosti in zmogljivostim. Tu je tehnika prva, a oblika si je vzela svoj kos pogače. Čudovite linije, kombinirane z dvobarvno zasnovo, še bolj poudarijo surovi športni namen. Pogled od zgoraj pa nakaže odprte sprednje obese, da imamo občutek, da je spodaj podvoze bolida F1, le da voznik ne sedi na sredini. 1.030 kg teže je dosežek, ki se ga ne bi sramoval nihče iz sveta super športnih avtomobilov. To nakazuje na to, da so uporabljeni najlažji (beri najdražji) materiali in je vse podrejeno samo enemu namenu, sposobnostim.

Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie | Vir: Aston Martin

Načrti so drzni, zelo drzni, saj postaviti svoj izdelek ob bok avtomobilom (če jih še lahko tako imenujemo) kot so Lamborghini Aventador SVJ, Bugatti Divo ter Mercedes-AMG Project One, ni enostavno. Daleč od tega.

Podatki na papirju so eno, sam videz drugo, ko pa pride do dejanske vožnje, pa je zgodba popolnoma drugačna. No, vsaj »pedigre-ja« Aston Martinu nikakor ne manjka saj to je ime, ki v svetu avtomobilizma še vedno nekaj pomeni. Tako skozi zgodovino, kot tudi v novodobnih časih.
 

Komentarji