REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ARC Vector, električen motocikel nove dobe

ARC Vector, električen motocikel nove dobeVir: ARC Vector

ARC Vector je bil prvič predstavljen javnosti na sejmu EICMA v Milanu pred dobrima dvema tednoma. Je še neznan proizvajalec električnih motociklov, ki bo na trg pripeljal enosledno vozilo, malenkost drugačno od drugih. Trdijo, da bo najnaprednejše, čeprav bo to res težko doseči.

Danes z električnimi že trenirajo za resne prve dirke, ki bodo naslednje leto pred sedmimi MotoGP dirkami. Torej je športno dirkaški del že (skoraj) osvojen. Videli smo tudi že samovozeče motocikle, torej se poraja vprašanje, kaj nam pripravljajo, da nas bo osupnilo.

Trdijo, da bo najnaprednejše, čeprav bo to res težko doseči.

Najprej nam pogled na podatke razkrije, da so se lotili zelo smelega načrta s konkretnimi sposobnostmi: želijo doseči dosega 270 km, 0-100 km/h v cca. 3 sek in končno hitrost 240 km/h (omejena na 200 km/h). Ok, s strani tehnike in elektromotorjev to ni težko doseči, večje vprašanje je ali ima kakšen menjalnik ali le direktno prestavo (slabosti / prednosti takega sistema).

Oblikovno gledano je tipičen naked bike, kar pomeni, skoraj nič vetrne zaščite za voznika. Ja, je enosed in zaenkrat tudi brez kakršnega koli prtljažnika. Je to konceptni motor ali le zbirateljska izdaja? Pa še počakati moramo, da vidimo ali bodo vsi iz serije 399 narejenih enaki?

ARC Vector
Vir: ARC Vector

Poglejmo si, kako se je vse skupaj začelo. Angleški proizvajalec avtomobilov Jaguar ima zelo dober oddelek za razvoj in Mark Truman je bil šef oddelka za inovativne razvoje White Space. Ker Jaguar sam ni želel neposredno vstopiti v svet dvokolesnikov (znanja o električnih pogonih že imajo kar nekaj), je Mark ustanovil ločeno podjetje ARC. Najprej ga je finančno podprl Inmotion Ventures, posredno preko njih pa sam Jaguar.

Tako je nastal ARC, ki ne skriva, da pri razvoju sodeluje z različnimi proizvajalci in to ne samo s področja moto in električnih sklopov. Kot najnaprednejši motocikel pa navajajo kombinacijo vsega, kar spada poleg: 

  • vrhunska čelada s steklom, na katero se projicirajo podatki neposredno v vidni spekter voznika,
  • oblačilo, katero je aktivno v smislu tako zaščite kot množici senzorjev, kateri spremljajo in opozarjajo voznika na različne situacije.
Mark Truman ima sloves motorista, ki prisega na tradicijo in tako je naredil svojo kreacijo, svojo vizijo prihodnosti motociklizma, oz. enega izmed segmentov.

Mark Truman ima sloves motorista, ki prisega na tradicijo in tako je naredil svojo kreacijo, svojo vizijo prihodnosti motociklizma, oz. enega izmed segmentov. Obkrožil se je s strokovnjaki in pravimi zanesenjaki, ki imajo izkušnje in prihajajo iz podjetij, kot so: Aston Martin, KTM, Ducati, Triumph, ter direktno iz dirkaških voda kot so MotoGP in F1 tekmovanja.

»V podjetju ARC želimo narediti motocikel, ki bo imel dušo, nekako na tak način, kot to poznamo pri motorjih z notranjim izgorevanjem. Obenem pa bo najbolj zaželen v svojem segmentu, tudi na račun tehnologije HMI (human machine interface, neposredni občutki preko posebnega oblačila) ter tehnologije, ki jo poznamo iz vojaških avionov HUD (head-up display, direktno v čeladi), ki v vidnem polju prikazuje se potrebne podatke.

Takšnega občutka na toliko novih področjih naenkrat ni naredil še nihče,« je dejal Truman.

ARC Vector
Vir: ARC Vector

Takoj je prišlo vprašanje, če vsi ti sistemi ne bodo dejansko motili voznika, pa je Truman takoj podal nasprotno mnenje: »Tehnologija vas bo osvobodila določenih strahov in čutil, saj se boste lahko še bolj skoncentrirali na samo vožnjo, cesto in sam užitek, vedoč v podzavesti, da vas tehnologij in s tem sam motocikel nadzira in skrbi za vašo varnost. Tudi s podajanjem vseh pomembnih podatkov, ki jih potrebujete, neposredno v vidno polje ali pa vas na določene stvari opozori preko posebnega oblačila.«

Ena najtežjih stvari je, kako prave zagrizene motoriste spraviti na EV motorje, saj je to čisto drug svet: ni vibracij, ni zvoka, ni vonja in s tem ni »duše«. Morda pa je ravno Vector tista stvar, ki bi / bo navdušila kakšnega izmed bencinskih zanesenjakov.

»Vector ni samo motor, je prvi popolnoma električen cafe racer, z vsemi inovativnimi elektronskimi pomagali in posebno obleko. Vse to pa naredi edinstveno izkušnjo med vožnjo, ki je do sedaj vozniki še nismo poznali«, je Truman še dodal.

ARC Vector
Vir: ARC Vector
Ob tem ne pozabimo, da do 100 km/h pospeši v samo 3,1 sek in ima omejeno končno hitrost.

S samo 220 kg je primerljivo lahek z bencinskimi in lažji od električnih, saj s svojimi naprednimi baterijami omogoča dosega 200 km na avtocestah in okoli 320 km po mestnih in primestnih cestah. Ob tem ne pozabimo, da do 100 km/h pospeši v samo 3,1 sek in ima omejeno končno hitrost.

Direktor Jaguarjevega investicijskega sklada Sebastian Peck je dejal, da so električna vozila prihodnost čistega in hitrega transporta po mestnih središčih in povezanimi tokovi dnevnih migracij.

»Želimo ne samo spremeniti razmišljanja ljudi, kako potujejo, temveč ponuditi neprimerljivo izkušnjo med samim potovanjem. Z ARC tehnologijo in vizijo prihodnosti, je sam model Vector prvi izdelek in prikaz razvoja, katerega je podjetje sposobno«, je Peck še pripomnil.

ARC Vector
Vir: ARC Vector

Ne bo lahko, vsekakor pa prvih 399 kosov, kolikor naj bi jih naredili, že pričakuje kupce s prednaročili in ceno 102.000 eur.

ARC Vector
Narejenih motociklov: serija 399 kosov
Največja moč: 103 kW
Največji navor na menjalniku: 397 Nm
Največji navor na motorju: 85 Nm
Kapaciteta baterij: 16,8 kWh (Samsung)
Čas polnitve: 30 min (CCS Rapid Charging)
Okvir: Monocoque, karbon
Višina sedeža: 840 mm
Medosje: 1.438 mm
Predtek: 18,5 st / 100 mm
Teža: 220 kg
Največja hitrost: 200 km/h
Doseg: 370 km (mesto)
Cena: 102.000 eur

Komentarji