REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

8 Sedežni TELLURIDE je največja KIA

8 Sedežni TELLURIDE je največja KIAKIA Telluride | vir: KIA

Pri nas niti ne poznamo cele palete KIA avtomobilov, ki jih proizvajajo in prodajajo po širnem svetu. Ker je Severna Amerika ogromen trg za vsakega proizvajalca, je popolnoma razumljivo, da so določeni modeli na voljo zgolj na njihovem trgu in ne tudi v Evropi. Pa bi si vseeno želeli marsikateri model tudi pri nas, a se bojim, da bi premočno mešali štrene »domačim prestižnim znamkam«.

In točno to se dogaja tudi z znamo KIA, ki v zadnjih 10 letih na trg daje modele, ki še tako razvajenim evropskim kupcem lahko zapre usta.

In točno to se dogaja tudi z znamo KIA, ki v zadnjih 10 letih na trg daje modele, ki še tako razvajenim evropskim kupcem lahko zapre usta.

Pa naj si bo to po izgledu, opremi ali celo motorni paleti. Ja, KIA ima v svoji paleti tudi 5.0 L V8 motor s 420 KM, le toliko v vednost.

Veliki SUV razred je postal razred presežkov in postavljanj posameznih proizvajalcev. Razumljivo so tu doma ameriški produkti, saj so tako ceste, parkirni prostori kot večja poraba goriva onkraj luže popolnoma normalen in sprejemljiv pojav.

Pri nas pa avtomobili z vsakim modelnim letom rastejo, ceste ostajajo enake, parkirne prostore rišejo ljudje z malimi avtomobili in cena goriva je absolutno previsoka. Pustimo podrobnosti.

KIA Telluride
KIA Telluride | vir: KIA

Športni terenci so družinski avtomobili, ki omogočajo dokaj komforten prevoz v vseh vremenskih pogojih in z malo višjo postavljeno karoserijo še dober pregled na dogajanje na cesti.
In ker je KIA zelo močno prisotna na ameriškem trgu si ne more privoščiti, da ne bi pokazala svojega znanja tudi v tem razredu. Velikost vozila je edina slaba stran v ozkih mestih, a pač niso narejeni za to. In ker je KIA zelo močno prisotna na ameriškem trgu si ne more privoščiti, da ne bi pokazala svojega znanja tudi v tem razredu.

Telluride model prihaja nekako leta 2020 (morda že to jesen), ima 8 sedežev v 3 vrstah, prototip pa so prikazali že leta 2016 na Detroitskem Avto Show-u. Nasledil naj bi model Borrego, ki je bil žal terminsko ne najbolje predstavljen v 2009, ko je bila pred vrati ekonomska kriza. Velik in požrešen V8 motor je zahteval svoj davek.

Zato gre KIA v ponovni preizkus a tokrat z boljšo taktiko: 3.8 L V6 motor bo mnogo bolj varčen a vseeno zelo poskočen z 291 KM, 262 Nm navora in 8 stopenjskim samodejnim menjalnikom. Osnovno bo gnan le na prednji kolesni par, kot dodatno opcija pa bo seveda tudi 4x4 pogon s hidravlično sklopko za prenos moči spredaj-zadaj (od 100-0, do 80-20, 65-35 do zaklenjenih 50-50%). Ker si bo celotno zasnovo delil z modelom Hyundai Palisade, so si tako zmanjšali stroške razvoja in tudi izdelave glavnih komponent.

Oblečen bo v Nappa usnje, na dotik občutljiv 10,25 palični zaslon se bohoti na centralni armaturi, za ozvočenje skrbi 10 zvočnikov skupne moči 630 W priznane hiše Harman/Kardon.

Že res, da ima na prednjem delu KIA znak, a v notranjosti bo vse prej kot »poceni« avtomobil. Oblečen bo v Nappa usnje, na dotik občutljiv 10,25 palični zaslon se bohoti na centralni armaturi, za ozvočenje skrbi 10 zvočnikov skupne moči 630 W priznane hiše Harman/Kardon (kompatibilno z Apple CarPlay in Android Auto) ter z opcijo takojšnjega utišanja 2 in 3 vrste sedežev (če otroci spijo). Ima 5 oz. 6 USB priključkov, da lahko vsak polni svoj telefon.

Voznik bo imel na voljo cel spisek elektronskih pomagal, kot je prilagodljiv tempomat, nadzor mrtvega kota in cel sistem Kia Highway Driving Assist (nadzor vožnje na avtocesti s pomočjo Radarja in Lidarja). To pomeni, da s pomočjo radarja, elektromagnetnih valov, nadzira promet okoli sebe in lidarja, s pomočjo optične zaznave objektov, spremlja in preračunava svojo pozicijo in pozicijo ostalih vozil.

Tako lahko skrbi za do določene mere samostojno vožnjo: drži smer na svojem pasu, prilagaja hitrost in v primeru težav vozilo ustavi. Kompleten sistem se imenuje ADAS Advanced Driver-Assistance Systems in zajema zelo dolg spisek elektronskih pomagal in najnovejših sistemov. Za obrazložitev vseh, bi potrebovali kar ločen članek. Ja, KIA ni več samo tista KIA, ki je bila nekoč in ki jo poznamo pri nas.

KIA Telluride
KIA Telluride | vir: KIA
Ja, KIA ni več samo tista KIA, ki je bila nekoč in ki jo poznamo pri nas.

Narejen v Ameriki za ameriški trg. In ne vem če jo bodo prodajali tudi drugod. Osnovna cena se bo pričela od okoli 60.000 USD (dobrih 51.000 eur) in nato odvisno od opreme in pogonov.

A za takšen avto s toliko opreme lahko v Evropi samo sanjamo. Da ne omenjamo s koliko plačami si jo lahko privošči povprečen Američan ali Kanadčan.