REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zelenski je želel kompromis, EU mu je to preprečila, s podporo Ukrajincem pa zdaj pomagamo Rusiji!«

»Zelenski je želel kompromis, EU mu je to preprečila, s podporo Ukrajincem pa zdaj pomagamo Rusiji!«Ukrajinski vojaki. Vir: Yandex, posnetek zaslona
Ruska umetnost vojne: Kako je Zahod popeljal Ukrajino v poraz. Vir: Posnetek zaslona, X

Jacques Baud je znani geopolitični strokovnjak, nekdanji profesionalni vojak in častnik iz Švice, ki je bil angažiran v številnih misijah po svetu in je objavil vrsto člankov in knjig.

Je nekdanji pripadnik švicarske strateške obveščevalne službe, specialist za vzhodnoevropske države in vodja doktrine mirovnih operacij Združenih narodov.

Sodeloval je v pogajanjih z najvišjimi ruskimi vojaškimi in obveščevalnimi uradniki takoj po razpadu ZSSR.

V okviru Nata je sodeloval pri programih v Ukrajini zlasti po letu 2014, še posebej v programu preprečevanja proliferacije osebnega orožja.

O vojni v Ukrajini je napisal več knjig, ki jih najdete tukaj.

Te dni se je na kanalu »Dialogue Works« z njegovim voditeljem pogovarjal o dogajanju v Ukrajini.

Pri tem tako vzroke za vojno kot tudi dogajanje na frontah opisuje povsem drugače kot to dan za dnem počnejo osrednji zahodni mediji.

Tem pa nekritično in praktično v celoti sledijo tudi vsi ostali slovenski mediji.

Dima in Baud med pogovorom
Nima in Baud med pogovorom. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Nekatere njegove ocene zaradi dolžine pogovora objavljamo v več delih. Celoten pogovor lahko najdete tukaj.

Cilj Rusov ni pridobivanje ozemlja, temveč uničenje ukrajinskega potenciala, tako da bolj kot hranimo ta potencial, bolj dejansko olajšujemo delo Rusov.

Baud opozarja, da danes v Ukrajini gledamo to, kar je napovedoval že ruski general Surovikin: »In pravzaprav je to tisto, kar smo videli od oktobra 2022, kot je napovedal ruski general Surovikin, ki je bil vodja ruskih sil na ukrajinskem ozemlju in je dejal, da njihova strategija zdaj ni več izvajati velike operacije z velikimi puščicami na zemljevidu, da pa bodo sistematično, metodično zmleli ukrajinsko vojsko, ki je nadaljevala z napadi.

Zamisel je bila pustiti Ukrajincem, da nadaljujejo, in jih zdrobiti, ko so nadaljevali, in to je bil pristop in to je še vedno pristop, zdaj pa je težava v tem, da Ukrajinci nimajo več zmožnosti nadaljevati in napredovati, zato se Rusi počasi premikajo naprej in spet je namen njihovega napredovanja, ki smo ga videli prav zdaj v regiji Donbas in vseh teh regijah, ne želim iti v podrobnosti, ampak Rusi se dejansko premikajo naprej, ne da bi pridobivali ozemlje, ampak da bi uničili sile, ki so pred njimi.

To je celotno vprašanje na bojišču in mislim, da bi moralo biti zelo pomembno za Zahod, da razumejo, da podpora, ki jo nudimo Ukrajincem v tem trenutku, je v resnici samo hranjenje Rusov.«

»Mi samo hranimo ruske cilje in skrbimo za to, da so ruski cilji doseženi… Marca, sredi marca 2022 je Zelenski začutil, da se položaj za Ukrajino slabša, in se je lotil dveh, pravzaprav treh, pobud za pogajanja.

Prvi krog je prišel že 22. februarja 2022 in to je dan po začetku ruske ofenzive (verjetno je mišljen 25. februar, op. avt.) in tistega dne je Zelenski poklical švicarskega zunanjega ministra in prosil za organizacijo mirovne konference, to pobudo pa so omejile zahodne države, evropske države in Evropska unija, ki so rekli ne, ni razprave, še naprej se boste borili, tukaj je nov paket 450 milijonov za orožje za nadaljevanje bojevanja in tako je bil ta prvi krog pogajanj, ki se je začel v bistvu le nekaj dni prej na beloruski meji, prekinjen, nato pa se je vojna nadaljevala in sredi marca 2022 je Zelenski dal nov predlog Rusom.«

Na podoben način z upokojenim polkovnikom Davidom Davisom v pogovoru (spodaj) opozarja, da je bila vojna v Ukrajini že od začetka načrtovana s strani ZDA in tudi s strani ukrajinskega vodstva.

»In Rusi so bili zadovoljni s tem predlogom in so se začeli pogajati. Bili so pripravljeni podpisati predlog in ta predlog je bil v bistvu, da morajo vse ruske enote zapustiti Ukrajino v zameno za nevtralizacijo Ukrajine pod mednarodnim nadzorom, kar je na kratko osrednji vidik tega predloga Zelenskega, kar pomeni, da Rusi zagotovo niso imeli nobenih ciljev, da bi pridobili ozemlje, to ozemlje so bili pripravljeni zapustiti v zameno za nekaj.

Rusi zagotovo niso imeli nobenih ciljev, da bi pridobili ozemlje, to ozemlje so bili pripravljeni zapustiti v zameno za nekaj.

Tako da lahko vidimo, da je to, kar se zdaj dogaja, dejansko za Ruse verjetno ista ideja, da bodo pač uničili ukrajinske sile do točke, ko bodo Ukrajinci pripravili nov načrt, vendar s to razliko, da bodo verjetno tokrat Rusi rekli 'v redu, zavračamo prejšnji načrt', tako da vprašanje odhoda iz Ukrajine ni več del razprave, ni več na mizi, tako da bomo razpravljali le še od situacije, ki je zdaj na terenu in to je na kratko stanje, ki ga imamo zdaj.

Vendar je pomembno razumeti, da cilj Rusov ni pridobivanje ozemlja, temveč uničenje ukrajinskega potenciala, tako da bolj kot hranimo ta potencial, bolj dejansko olajšujemo delo Rusov, poleg tega pa Zahod dejansko izčrpava svoj potencial. Tako dejansko z doseganjem cilja izčrpavanja ukrajinskega potenciala na enak način Rusija izčrpava zahodni potencial. To je natanko tisto vprašanje, ki ga imamo zdaj v Evropi, ki se poskuša boriti z vojaško industrijskim kompleksom, da bi se spopadla s situacijo v Ukrajini.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek