REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA označile elitno enoto iranske vojske za teroristično organizacijo. Bodo sedaj tudi izraelsko vojsko?

ZDA označile elitno enoto iranske vojske za teroristično organizacijo. Bodo sedaj tudi izraelsko vojsko?Iranska vojska, Vir: Pixsell

ZDA bodo uvrstile iransko revolucionarno gardo na seznam terorističnih organizacij, je danes sporočil ameriški predsednik Donald Trump. S tem želijo vladi v Teheranu poslati jasen signal, da ima »njihovo podpiranje teroristov resne posledice.«

Revolucionarna garda je sicer elitna vojaška enota Irana. To je prvič, da ZDA na seznam terorističnih organizacij uvrščajo vojaško enoto kakšne druge države.

Gre pa seveda za velik mednarodni presedan, ki bi lahko imel tudi dalekosežne posledice.

Doslej namreč še nobena druga država sveta določenih enot vojske druge države ni proglasila za »teroriste.«

Izraelska vojska pogosto izvaja napade, ki predstavljajo državni terorizem, vendar celotna vojska ni označena za teroristično organizacijo. 

Kajti za to dejansko gre – revolucionarna garda je bolje opremljen, izvežban in ideološko indoktriniran del redne iranske vojske.

Vendar nekaj podobnega velja tudi za ameriške marince ali pa pripadnike enot ameriške vojske, ki izvajajo napade z droni po vsem svetu – vendar zato še niso razglašeni za dele teroristične mreže.

Zelo podobna je situacija z izraelsko vojsko, ki pogosto izvaja napade na civilne cilje, predvsem palestinske, ki jih je mogoče označiti za dejanja državnega terorizma, pa vendar to vojsko nobena druga država v celoti ne označuje za teroristično.

Iranska vojska Vir:PIxsell

Tudi po ocenah ameriških in tujih medijev bi ta poteza Donalda Trumpa lahko imela resne posledice, saj je revolucionarna garda že zagrozila, da se bo maščevala.

Trump je v izjavi sporočil, da s to potezo prepoznavajo realnost, da Iran ni le državna podpornica terorizma, ampak da revolucionarna garda aktivno sodeluje pri tem in promovira terorizem.

Nov ameriški ukrep proti Teheranu bo tako še dodatno zaostril odnose med državama. Da ZDA razmišljajo o takšni potezi, je že konec prejšnjega tedna poročal časnik Wall Street Journal, nakar so prišli tudi prvi odzivi iz Irana, ko so med drugim napovedali protiukrepe.

Iranska revolucionarna garda je že zagrozila, da se bo maščevala.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes posvaril vse banke in podjetja pred posledicami, če bodo sodelovala z iransko revolucionarno gardo. Banke in podjetja po svetu imajo jasno dolžnost, da preverijo, ali njihovi poslovni partnerji ne sodelujejo z gardo.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je že v nedeljo sporočil, da bo to le še ena ameriška katastrofa, in posvaril ZDA pred posledicami.

Po njegovi oceni k takšni potezi poziva izraelski premier Benjamin Netanjahu oz. njegovi podporniki v ZDA. Trump bi moral vedeti bolje, kot da se ga zavede v še eno ameriško katastrofo, je v nedeljo tvitnil minister.

Komentarji