REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

ZDA ocenjujejo možnost, da Severno Korejo maščevalno »udarijo po krvavem nosu«

ZDA ocenjujejo možnost, da Severno Korejo maščevalno »udarijo po krvavem nosu«

Od treh ključnih ljudi, ki pri varnostnih vprašanjih svetujejo predsedniku ZDA Donaldu Trumpu sta trenutno dva proti, eden pa za »omejen napad« na Severno Korejo. Vendar ni dvoma, da bi se takšen napad zaradi severnokorejske vojaške doktrine najverjetneje takoj spremenil v »prvo pravo jedrsko vojno.« 

ZDA menda, kot poroča Wall Street Journal, razmišljajo o možnosti napada na Severno Korejo. Napadi, ki jih imenujejo tudi »možnost krvavega nosu« naj bi bili »omejeni« na severnokorejske »naprave«, predvsem izstrelitvena mesta raket in podobno, izpeljani pa naj bi bili »kot maščevanje« zaradi »prihodnjih jedrskih testov«. Po poročanju časnika naj bi bili člani ameriške administracije »negotovi« glede vprašanja, ali bi takšni napadi pripeljali do splošne vojne ali ne. Vendar je očitno, da bi takšni napadi lahko imeli velike posledice, saj ima Severna Koreja samo proti Seulu, glavnemu mestu Južne Koreje, uperjenih na tisoče raket in topov. 

Dva proti, eden za napad na Severno Korejo

Nenavadno je tudi, da je ta informacija do WSJ po vrsti zelo ostrih izmenjav žalitev in obtožb med Severno Korejo in ZDA pricurljala prav v trenutku, ko je Južna Koreja zaradi pobude s strani Severne Koreje in sodelovanja njenih športnikov na olimpijskih igrah začasno odpravila sankcije, ter pričela ponovno voditi pogovore s Severno Korejo. 

O možnostih »omejenih« napadov na Severno Korejo je 20. decembra lani poročal tudi britanski Telegraph. ZDA naj bi s tem želele Pjingjangu pokazati, da bo v primeru novih jedrskih ali raketnih testov »plačal veliko ceno.«  Zero Hedge ocenjuje, da ni nenavadno, da so se te informacije pojavile prav sedaj, saj je »v tem trenutku za Trumpa skorajda koristno, da pospeši vojaško konfrontacijo, da ne bi 'izgubil obraza' oziroma bil ponižan, če bi Južna Koreje uspela doseči neko diplomatsko rešitv z Pjongjangom.« 

McMaster / Trump / Tillerson

Pri tem naj bi obrambni minister James Mattis in zunanji minister ZDA Rex Tillerson predsednika ZDA poskušala prepričati, da naj ne napade Severne Koreje, medtem ko je svetovalec za nacionalno varnost H.R. McMaster menda zelo odločno »za« napade na Severno Korejo. Prejšnji teden je republikanski senator Lindsey Graham za Atlantic dejal, da obstaja »30 odstotna možnost«, da se Donald Trump odloči za napade na Severno Korejo, v primeru še enega poskusa jedrskega orožja pa naj bi se ta možnost dvignila na »70 odstotkov.« 

Težava te politike se skriva v najverjetnejših posledicah takšnih napadov kot poroča Huffington Post bi se vojna sicer lahko začela z manjšimi napadi, ki pa bi jih bilo težko nadzorovati. Severna Koreja bi se lahko odzvala s protinapadom na Japonsko, Južno Korejo in Guam, in v primeru napačne presoje ameriških namer pa celo z napadom na ZDA. 

Hude posledice napadov

»Omejen napad najverjetneje ne bi ostal omejen, pač pa bi hitro eskaliral. Vse, kar beremo o severnokorejski vojaški doktrini, kaže na to, da bi se burno odzvali in bi celo tako imenovano 'omejeni' napad razumeli kot prvo salvo v invaziji, ki jo pričakujejo in napovedujejo že leta,« ocenjuje Mark Fitzpatrick, vodja mednarodnega Inštituta  za strateške študije in nerazširjanje jedrskega orožja. Prve tarče Severne Koreje bi bila ameriška oporišča v Južni Koreji, Guamu in na Japonskem. Severna Koreja naj bi jih najverjetneje poskusila uničiti »z jedrskim orožjem, kot dokaz sile, da bi s tem odvrnila prihodnjo invazijo.« Vendar je težava te strategije v tem, da bi najverjetneje še bolj motivirala ZDA in zaveznike, da poskusijo »obglaviti« severnokorejski režim in popolnoma uničiti državo. Prav tako ni verjetno, da bi ZDA samo s konvencionalnim orožjem lahko uničile severnokorejsko vojsko do te mere, da severna Koreja ne bi mogla prej uničiti mest, kot so na primer Seul ali Tokio.

Tretja nevarnost so napadi balističnih raket Severne Koreje z jedrskimi glavami na severnoameriška mesta. Očitno so v njihovem dosegu že celotne ZDA in čeprav strokovnjaki še vedno ocenjujejo, ali so rakete dovolj natančne in ali njihove glave lahko uspešno preživijo vstop v zemeljsko atmosfero, ni dvoma, da je severnokorejska vojska »pokazala, da je vse bolj sposobna v uspešnih testih in pri napredku raketne tehnologije« in da je že "verjetno, da bi Pjongjang z jedrskim orožjem lahko zadel mesta, kot so New York, Washington in Los Angeles". Za doseg tarč bi te rakete potrebovale od 30 do 40 minut, eksplozije pa bi mesta spremenile v ruševine in za seboj pustile sto tisoče, verjetno pa celo milijone mrtvih.

Pjongjang bi z jedrskim orožjem verjetno že lahko zadel mesta kot so New York, Washington in Los Angeles.

»To je tako strašno, da se ljudje s tem ne želijo ukvarjati. Delamo se, da bi videli samo blisk in bi bili vsi takoj mrtvi, vendar ni tako. Nekateri bi preživeli, poskusili bi se prebiti skozi ruševine domov in še dneve bi umirali zaradi radiacije,« ocenjuje Jeffrey Lewis, strokovnjak za jedrsko politiko na Inštitutu za mednarodne študije Middlebury iz Montereya.

Mnogi se zanašajo na »protiraketni ščit«, vendar so rakete v tem ščitu, o čemer smo že večkrat poročali, še preveč nezanesljive. Ameriška Agencija za zaščito pred raketami (MDA - Missile Defense Agency) ocenjuje, da imajo rakete po letu 1999 okoli 56 odstotno možnost sestrelitve balističnih raket. Ta odstotek zato ni »97 odstotkov ves čas« kot je to trdil ameriški predsednik Donald Trump. 

Doseg raket Severne Koreje

Severna Koreja ima četrto najmočnejšo vojsko na svetu.

In ne samo to, tudi po bombardiranju Severne Koreje je zelo verjetno, da bi se v državi nadaljevala gverilska vojna. Severna Koreja ima četrto najmočnejšo vojsko na svetu, okoli 4 do 5 ljudi pa je vključenih v severnokorejske »paravojaške« enote teritorialne obrambe. Ob intervenciji Kitajske s severa in potrebi, da se poskrbi za preživele v 25 milijonski državi, bi to predstavljalo ogromne težave za ves svet, ki bi zagotovo zdrsnil v novo recesijo.