REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

»Nevarni balistični izstrelki letijo proti Havajem. Takoj si poiščite zaklonišče. To ni vaja.«

»Nevarni balistični izstrelki letijo proti Havajem. Takoj si poiščite zaklonišče. To ni vaja.«Alarm - rakete letijo proti Havajem

Prebivalci Havajev so včeraj zjutraj po njihovem lokalnem času na svoje mobilne telefone dobili dramatično sporočilo. NEVARNI BALISTIČNI IZSTRELKI LETIJO PROTI HAVAJEM. TAKOJ SI POIŠČITE ZAKLONIŠČE. TO NI VAJA. Slike sporočila so na Twittru objavili vznemirjeni prebivalci Havajev, ki so del ozemlja ZDA. Nekateri so že postopali v skladu s sporočilom, saj se je isto sporočilo pojavilo tudi na televizijah. Pozneje so bili objavljeni posnetki, ki kažejo, kako prebivalci predvsem otroke nameščajo v svoja podzemeljska in protiveterna zaklonišča. Vendar se je kmalu zatem pokazalo, da je šlo za »lažen alarm« in da je bil odposlan – zaradi napake.

Kongresnica je prva preverila sporočilo

Kongresnica iz Havajev Tulsi Gabbard je objavila posnetek sporočila z pojasnilom, da gre za lažen alarm ter da je preverila pri pristojnih, ki so ji zagotovili, da Havajem ne grozi nobena nevarnost.

HAVAJI – TO JELAŽNI ALARM. NIKAKRŠNI BALISTIČNI IZSTRELKI NE LETIJO PROTI HAVAJEM. PRISTOJNI ZA TO SO MI POTRDILI, DA NI IZSTRELKOV, KI BI BILI USMERJENI PROTI HAVAJEM,« je v svojem sporočilu s prav tako velikimi tiskanimi črkami zapisala kongresnica.

Havajska služba za izredne razmere pravkar preiskuje, kako se ja lahko zgodila takšna napake. Tudi ameriško poveljstvo za Pacifik je sporočilo, da je bilo sporočilo napačno odposlano. Resen problem pa predstavlja tudi dejstvo, da so oblasti na Havajih potrebovale kar 38 minut za popravljanje te napake in za objavo preklica lažnega sporočila.

Ni pa jasno, kaj je sprožilo takšno sporočilo. Prav tako ni dvoma, da je sporočilo zelo vznemirilo prebivalce, saj so zaradi napetosti med ZDA in Severno Korejo Havaji dejansko ena od prioritetnih »tarč« Severne Koreje. Vsi na Havajih se zavedajo, da jih res lahko dosežejo rakete z jedrskimi bojnimi glavami. Kot piše The Verge, je sprejem takega sporočila za vsakega prebivalca Havajev »nočna mora«, lažni alarmi pa so nevarni tudi zato, »ker bi lahko spodkopali zaupanje v sistem obveščanja.«

Rakete Severna Koreja

Že lani so na Havajih sklenili, da bodo znova uvedli tudi sistem obveščanja s sirenami, ki je bil zadnjič uporabljen sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Znova so jih začeli uporabljati 1. decembra lani, ko so ponovno zatulile za najmanj 50 sekund.

Primer pa nazorno kaže tudi na prisotnost človeških napak in nevarno igro živcev, ki sta v ozadju groženj o uničenju, ki si jih v zadnjem času izmenjujejo predvsem voditelji ZDA in Severne Koreje. Človeška napaka, ki je sprožila lažen alarm je opomin, ki kaže, da bi zaradi človeške napake nekega dne morda tudi zares lahko poleteli pravi balistični izstrelki.

Človeška napaka, ki je sprožila lažen alarm je opomin, ki kaže, da bi zaradi človeške napake nekega dne morda tudi zares lahko poleteli pravi balistični izstrelki.

Namestnik veleposlanika Severne Koreje pri ZN je že lani opozarjal, da je situacija na Korejskem polotoku skrajno občutljiva in "jedrska vojna lahko izbruhne vsak trenutek." Kot je v odboru ZN za razorožitev vztrajal Kim In-rjong, Severna Koreja podpira popolno odpravo jedrskega orožja in prizadevanja za jedrsko razorožitev celotnega sveta, a zaradi groženj ZDA ne more podpisati pogodbe o prepovedi jedrskega orožja.

Po njegovih besedah nobena druga država na svetu ni bila "tako dolgo časa podvržena tako ekstremni in neposredni grožnji" s strani ZDA. A kot je obenem posvaril, so ZDA v dosegu severnokorejskega orožja in "če si bodo drznile zavzeti samo centimeter našega svetega ozemlja, ne bodo nikjer na svetu ušle naši ostri kazni".

Izmenjava groženj dviguje napetost

Napetosti na Korejskem polotoku so se v zadnjih mesecih izredno zaostrile, potem ko je Pjongjang v minulem letu preizkusil vrsto balističnih raket ter izvedel dva jedrska testa. Po zadnjem, že šestem in doslej najmočnejšem jedrskem poskusu, je Varnostni svet ZN zaostril sankcije proti Pjongjangu.

Severna Koreja rakete

K zaostrovanju razmer pa je še dodatno prispevala besedna vojna med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, v kateri ne manjka groženj z uničenjem. Časnik vladajoče stranke Rodong Sinmun je zapisal, da nekateri Američani pritiskajo za predčasno odstavitev Trumpa, ker bi ostre izjave tega "duševno nestabilnega" predsednika lahko privedle do "jedrske katastrofe na ameriškem kontinentu". Če bodo ZDA ravnale lahkomiselno, jih bo Severna Koreja prisiljena "odločno in neusmiljeno kaznovati z mobilizacijo vseh svojih sil", je še poudaril časnik v komentarju.

V nasprotju s tem pa je ameriški predsednik Donald Trump jeseni v govoru pred GS OZN zagrozil, da bodo Severna Koreja deležna »ognja in besa« kot ga še ni doživela in da bodo ZDA, če bo potrebno, »uničile« to državo. V zadnjem času pa so se pojavile tudi informacije, da želijo s taktiko "udarca po krvavem nosu" ZDA z omejenim napadom "kaznovati" Severno Korejo. Strokovjaki pa opozarjajo, da bi se v tem primeru Severna Koreja dejansko odzvala z uporabo jedrskega orožja. 

Panika na Havajih 

Vendar vse to za prebivalce Havajev, ki so se v soboto zjutraj zbudili z milijo, da jim je preostalo samo še nekaj minut življenja, ni več samo teorija, pač pa resnično življenje, ki ga morajo najmanj od sedaj naprej živeti - z neprestanim strahom. Kot namreč poročajo ameriški časniki, so zaradi lažnega alarma na Havajih nastali zastoji na avtocesti, ljudi pa je obsedla prava panika. 

Guverner Havajev David Ige je sicer prebivalce poskusil pomiriti, češ da je nekdo "pritisnil napačen gumb", vendar številnih ljudi to ni zadovoljilo. "Super je vedeti, da je bil gumb za sprožitev jedrske vojne čisto zraven drugega, ki je predviden za test. To je kup dreka. To ni to, kar se je zgodilo. Kopljite dalje. To je prekleto resna sprememba," je zapisal Judd Apatow in novinarje pozval, da naj raziskujejo to zgodbo.

Donald Trump je v trenutku, ko so ljudje na Havajih bežali v zaklonišča zaradi domnevno prihajajočih jedrskih izstrelkov - igral golf

Javnost prav tako ni pomirilo sporočilo CNN-a, da je Donald Trump v trenutku, ko so ljudje na Havajih bežali v zaklonišča zaradi domnevno prihajajočih jedrskih izstrelkov - igral golf. 

"Se še kdo čudi, zakaj prekleto @realDonaldTrump danes zjutraj ni tvitnil, da se je na Havajih sprožil lažni alarm? Zato, ker je igral golf, ali pa mu je vseeno, ker ne gre zanj," je zapisala druga uporabnica Twittra.

"Danes zjutraj sem se zbudil s spoznanjem, da mi je preostalo samo še deset minut življenja. Bil je lažen alarm, vendar je bila fizična bolečina prava," je dodal Jim Carrey. "Če bomo dovolili tej enoosebni Gomori in koruptivnemu republikanskemu kongresu, da nas še naprej zoperstavljajata celotnemu svetu, potem gremo proti trpljenju, ki bo brez primere v zgodovini," je še dodal.

Pedro Pascal pa je odposlal zelo kratko in zelo pomenljivo sporočilo, namenjeno celotnemu svetu. "Dragi preostanek sveta, opravičujemo se zaradi našega usranega ("shithead" - z "usrano" glavo) predsednika. Odkrito vaše, Združene države Amerike."