REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA kritizirajo Prištino, Rusija podprla Srbijo: Vučić dal zvezi NATO 24 ur za odziv pred akcijo srbske vojske

ZDA kritizirajo Prištino, Rusija podprla Srbijo: Vučić dal zvezi NATO 24 ur za odziv pred akcijo srbske vojskeKosovska policija. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Ameriško zunanje ministrstvo (State department) je jasno dalo vedeti predsednici začasnih prištinskih institucij Vjosi Osmani, da se ne strinja z načinom, na katerega je Priština po enostranskih ukrepih na katere se je odzvala Srbija uvedla »reciprociteto« glede prepovedi vstopa vozilom s srbskimi tablicami na Kosovo.

Osmani je bila prejšnji teden na obisku v ZDA, kjer je ob robu zasedanja GS OZN imela sestanke s predstavniki številnih držav, vendar niti enega na visoki ravni s predstavniki ameriške administracije, poroča »Kosovo online.«

Po poročanju prištinske televizije »Kljan Kosova« so nezadovoljstvo ameriški sogovorniki neposredno prenesli Osmanijevi ob njenem obisku v Washingtonu.

»Ta akcija je ogrozila varnost,« je bilo rečeno Osmanijevi v State departmentu, je poročala prištinska televizija.

Osmani je bila prejšnji teden na obisku v ZDA, kjer je ob robu zasedanja GS OZN imela sestanke s predstavniki številnih držav, vendar niti enega na visoki ravni s predstavniki ameriške administracije, poroča »Kosovo online.«

Povsem drugače se je postavil največji zaveznik Srbije – Rusija.

Diplomatski viri navajajo, da je bilo med številnimi kontakti s srbskimi predstavniki z najvišjih ravni sporočeno Srbiji, da uživa podporo Vladimirja Putina.

Oklepnik srbske vojske blizu Jarinja  Vir: posnetek zaslona
Oklepnik srbske vojske blizu Jarinja. Vir: Posnetek zaslona

Srbski mediji pišejo, da se »provokacije iz Prištine, kot je Kurtijeva akcija na administrativnih prehodih s tablicami ne bodo več tolerirale« in da bodo dobile jasen odgovor iz Beograda, tako kot so bili nad sporno področje poslani helikopterji in letala srbske vojske.

To naj bi na sestanku z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom jasno povedal tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, kmalu zatem pa so srbske oblasti na jug države poslali tanke, medtem ko so mejne prehode pričela preletavati letala MiG-29, Orel in trije novi ruski Mi-35, ki veljajo za »leteče tanke.«

Blizu mejnega prehoda Jarinje so tudi štirje srbski večkolesni oklepniki.

Garnizon Raška, nedaleč od Jarinja je obiskal tudi veleposlanik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko in odposlanec obrambnega ministrstva generalmajor Aleksandar Zinčenko, da bi se osebno prepričala o dogajanju.

Veleposlanik Harčenko je dejal, da obstaja »čudno, toda škodljivo stališče zahodnih držav, ki si zapirajo oči pred nastalo situacijo«, razlog za to pa so »dvojna merila« in »večštevilna merila«, ki jih ima Zahod ob obravnavi odprtih vprašanj med Prištino in Beogradom.

Oster je bil tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je v pogovoru z Jensom Stoltenbergom dejal, da Srbija ni z ničemer prekršila Bruseljski sporazum, Resolucijo 1244 OZN ali svoje druge obveznosti.

Kosovska policija VIr: Twitter
Kosovska policija. Vir: Twitter

»Sedem dni traja popolna okupacija z oklepnimi vozili, ki jih na severu Kosova izvaja Priština, vsi v mednarodni skupnosti pa 'gromoglasno molčijo.' Ampak vsi so nenadoma zaskrbljeni, ko na ozemlju centralne Srbije vidijo srbske helikopterje in letala, ki menda ne bi smeli poleteti, dokler jim Kurti ali negdo iz mednarodne skupnosti ne bi odobril,« je dejal Vučić.

V oddaji »Hit Tvit« pa je Vučić v nedeljo dejal, da Srbija s svojimi enotami ne bo vstopala na Kosovo in Metohijo in da bo čakala 24 ur, da se NATO odzove, če bi morda znova prišlo do albanskega pogroma nad na Kosovu živečimi Srbi.

In da, če se NATO ne bo odzival, se bo nato odzvala Srbija.

Ne glede na to pa si Srbija ne želi, da bi se to zgodilo »zaradi neizživetega politika iz Prištine«, ki s »svojim safari vozili« škodi ostalim Albancem, ki želijo z avti na Kosovo in obratno.

Medtem pa so srbski demonstranti na mejnem prehodu z norčevanjem pospremili elitno enoto kosovske policije.

Zafrkavali so jih, da ne znajo pravilno nositi orožja, ob veliki ostrostrelski puški, ki jo je nosil eden od njih pa so komentirali da bo kmalu »ta snajper naš.«

Delite članek