REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA: desničarski ljubitelj Trumpa objavil rasističen manifest in z avtomatsko puško pobil 20 ljudi, 26 pa jih ranil

ZDA: desničarski ljubitelj Trumpa objavil rasističen manifest in z avtomatsko puško pobil 20 ljudi, 26 pa jih ranilMorilec Patrick Crusius

Strelec v El Pasu v ZDA je ubil 20 in ranil 26 ljudi, nato pa se je brez upiranja vdal policiji. Bil je nasprotnik "mešanja ras" in se je z napadom želel upreti "invaziji" tujcev iz Latinske Amerike.

Oblasti preiskujejo, ali je prav on nekaj ur pred napadom objavil rasistični manifest.

V trgovskem središču je bilo v času streljanja okoli 3000 ljudi. V trgovini je bilo tudi okoli 100 zaposlenih.

Desničarski strelec v El Pasu
Posnetek varnostnih kamer kaže začetek napada.

Mnogi so opravljali nakupe zaradi prihajajočega novega šolskega leta.

Nekateri so med streljanjem poslali na omrežja tudi posnetke svojega skrivanja, drugi pa so z dvignjenimi rokami stekli iz nakupovalnega središča.

Ameriški mediji pišejo, da je napad v trgovini Walmart v El Pasu, ki leži le nekaj kilometrov stran od ameriško-mehiške meje, izvedel Patrick Crusius.

Kot kažejo posnetki nadzornih kamer, je v soboto vstopil v nakupovalni center oborožen z avtomatsko puško AK-47.

Torej s "kalašnikovim".

Na glavi pa je imel glušnike.

Nato je začel streljati.

Po podatkih načelnika policije v El Pasu Grega Allena so policisti šest minut po obvestilu prispeli na kraj napada in aretirali napadalca.

Napadalec se pri tem ni upiral.

Pri tem je zanimivo, da je prav trgovina Walmart eden od največjih prodajalcev orožja v ZDA.

Crusius naj bi bil nedružaben, tih in malce čudaški človek, ki ni skrival sovraštva do priseljencev iz Latinske Amerike.

Želel si je ločiti 'rase' v ZDA, tako da bi imele vsaka svojo državo in bi bilo preprečeno njihovo 'mešanje'.

Vse kaže, da je strelec nekaj ur pred napadom na spletni strani 8chan, na kateri posamezniki izmenjujejo skrajna stališča, pogosto rasistična, objavil "belski manifest", v katerem je izrazil sovraštvo do priseljencev in zagovarjal belsko nadvlado.

Želel si je ločiti "rase" v ZDA, tako da bi imele vsaka svojo državo in bi bilo preprečeno njihovo "mešanje".

ZDA bi se morale spremeniti v "konfederacijo ozemelj." V nasprotnem je trdil, da bo prišlo do genocida.

Morilec Patrick Crusius
Policija na prizorišču streljanja in morilec Patrick Crusius.

Izrazil je tudi podporo morilcu, ki je v Christhcurchu na Novi Zelandiji letos ubil 51 ljudi.

El Paso je mesto v zahodnem Teksasu, v katerem živi 680.000 ljudi, od tega je 80 odstotkov Latinoameričanov. Vsak dan na delo v El Paso peš pride 23.000 ljudi iz sosednjega mesta na drugi strani meje, Ciudada Juareza.

Predsednik ZDA Donald Trump, ki je svojo kampanjo leta 2016 začel prav z izrazi nestrpnosti do priseljencev iz Mehike, je tvitnil, da je prišlo v El Pasu do strašnega streljanja.

"Streljanje ni le tragedija, ampak strahopetno dejanje. Strinjam se z vsemi, ki obsojajo to sovražno dejanje. Ni razlogov ali izgovorov, ki opravičujejo ubijanje nedolžnih ljudi," je napad obsodil predsednik ZDA.

Desničarski morilec je v manifestu teatralno zapisal, da je 'njegova smrt skoraj neizogibna.' Policisti so z njim pokramljali, namesto da bi ga zbili na tla, kot to redno počnejo z drugimi, večinoma temnopoltimi osumljenci.

Zanimivo je, da je množični morilec vse skupaj preživel, ne da bi se mu karkoli zgodilo. Ni bil niti ubit in prav tako ne ranjen, čeprav je v svojem manifestu teatralno zapisal, da je "njegova smrt skoraj neizogibna", kajti, če ga ne bodo ubili policisti, bo verjetno žrtev nekoga drugega.

Toda na koncu je preživel.

 

Trump na predvolilnem zboru v Severni Karolini
Trump na predvolilnem zboru v Severni Karolini, ko je mirno poslušal skandiranje "pošljite jih nazaj", namenjeno štirim "nebelim" kongresnicam.

Toda nerodno dejstvo je tudi, da je bil strelec velik ljubitelj sedanjega ameriškega predsednika, ki tudi sam velikokrat izraža rasistična stališča.

Manifest strelca je ob tem zelo podoben tistim, ki so jih napisali strelci, ki so ubijali v Christchurchu v Novi Zelandiji, v sinagogi v Pittsburgu in sinagogi v San Diegu.

Ti napadi so neposreden rezultat tega, kako predsednik ZDA govori o imigrantih, iskalcih azila in beguncih. 

"To je odgovor na špansko invazijo," je zapisal množični morilec, ki je za to obtožil demokratsko stranko, da je odvisna od "španskega volilnega bloka."

Pohvalil pa je predvsem predsednika Donalda Trumpa in še posebej slogan "pošljite jih nazaj", ki so ga skandirali na njegovih mitingih in je bil usmerjeni proti štirim "nebelim" kongresnicam, še posebej pa zoper kongresnico Ilhan Omar.

Njegova družbena omrežja so tudi polna sporočil glede nujnosti izgradnje zidu proti Mehiki.

Mnoge je zmotilo tudi to, kako je ravnala ameriška policija ob tem napadu.

Strelec se je kljub svojemu "pričakovanju smrti" brez upiranja policiji predal in seveda preživel, nekateri pa so opazili, da je policija tudi izjemno lepo ravnala z njim, za razliko od na primer temnopoltega prodajalca cigaret, ki so ga aretirali tako, da so ga vrgli na tla.

V nasprotju s prekrškarji, s katerimi ameriška policija, kadar so temnopolti, ravna zelo grobo, so z množičnim morilcem le pokramljali in ga zgolj vljudno aretirali.

"Resnica je, da alarmantno število množičnih terorističnih napadov na cerkve temnopoltih, sinagoge in mošeje niso nastali v političnem praznem prostoru. So neposreden rezultat tega, kako predsednik ZDA govori o imigrantih, iskalcih azila in beguncih kot o izvajalcih 'invazije', 'posiljevalcih' in 'teroristih.' Odkar je Trump napovedal svoj kandidaturo za predsednika ZDA leta 2016, je slikal belo Ameriko kot ogroženo zaradi konkurence nebelih 'osvajalcev', še posebej, ko gre za iskanje služb, varnost in 'način življenja,' karkoli že to pomeni", ocenjuje stran Forward.com in opozarja tudi na 10.796 dokazanih laži, ki jih je doslej izrekel predsednik ZDA.

Sa,mo 20 ur po smrtonosnem napadu v ameriškem El Pasu pa se je zgodil nov strelski napad, in sicer v mestu Dayton v zvezni državi Ohio. Tamkajšnja policija je potrdila, da je napadalec, ki je umrl v spopadu s policijo, ubil devet ljudi, najmanj 16 pa jih je ranil.

Mesto, ki je sicer v naši regii znano po "Daytonskem sporazumu", po katerem se je leta 1995 končala vojna v BiH, je imelo še srečo. 

Pomočnik vodje tamkajšnje policije Matt Carper je novinarjem povedal, da so policisti, ki so bili na patrulji v bližini, uspeli hitro ubiti strelca. "Naši policisti so zelo dobro usposobljeni za takšne situacije," je dejal in dodal, "da imamo veliko srečo, da so bili policisti v času napada v neposredni bližini". Zaenkrat več informacij o napadalcu še nimajo.