REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi "neuspelega ustaškega državnega udara", Plenković odslovil nekdanjega svetovalca slovenske vlade

Zaradi Plenković in Macan

Zgolj en kratek komentar, dolg komajda tri besede, je zakrivil poplavo sovražnega govora na družbenih omrežjih in odnesel dosedanjega svetovalca številnih vlad držav v regiji, na zadnje pa predsednika hrvaške vlade.

Andrej Plenković je svojega svetovalca Krešimirja Macana razrešil kmalu zatem, ko je ta prek twitterja komentiral trditev o "ustaškem državnem udaru", ki so jo sprožili uporabniki družbenih omrežjih na Hrvaškem.

Macan - komentar

Plenkovićeva  odločitev, ki je odnesla Macana, je bila sprejeta z veliko pozornostjo medijev, saj gre za znanega strokovnjaka, ki so ga v preteklosti angažirale različne vlade – od Slovenije do Makedonje, leta 2016 pa je v Srbiji vodil tudi kampanjo predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića. Macan je delal tudi za tri hrvaške predsednike: Franjo Tuđmana, Ivico Račana in Ivo Josipovića.

Macanova usoda svetovalca se je začela zapletati, ko so v Zagrebu priredili sprejem za hrvaške nogometaše, ki so na svetovnem prvenstvu v Rusiji postali svetovni podprvaki. Veliko polemik je sprožilo dejstvo, da je trener hrvaške reprezentance skupaj z nekaterimi nogometaši k rajanju na glavnem zagrebškem trgu povabil prav kontroverznega pevca Thompsona, ki so mu zaradi pesmi s spornimi in proustaško naravnanimi vsebinami prepovedali nastope in koncerte v številnih državah po Evropi.

Sprejem hrvaških nogometašev s Thompsonom

Ob prihodu nogometašev na zagrebško letališče se je Marko Perković Thompson na zahtevo kapetana hrvaške reprezentance Luke Modrića povzpel na slavnostni avtobus. Nato je skupaj z najbolj vidnimi člani reprezentance veseljačil tudi ob slavnostnem prihodu nogometašev v glavno mesto Hrvaške.

Thompsonova navzočnost na slavnostnem odru in prepevanje pesmi, v katerih poveličuje ustaštvo, sta bili deležni vrste kritičnih zapisov, ne samo medijev iz tujine, pač pa tudi v sami Hrvaški.

Eden od komentatorjev je kritiziral, da hrvaška nogometna zveza ni dovolila, da bi bili na sprejemu politiki, da pa so zato "vsilili Thompsona in ustaštvo" in da to "diši po mehkem ustaškem državnem udaru".

Krešimir Macan pa je na to twittnil le: "Ki ni uspel..."

To je takoj izzvalo val kritik in vprašanj, v čigavem imenu se Macan oglaša in kako lahko sploh primerja sprejem nogometašev z državnim udarom. Kljub temu, da je Krešimir Macan pojasnjeval, da se z njegovim komentarjem manipulira oziroma da ga celo veseli "veličastna slika slavja" na Jelačića trgu, so se vse bolj ostre kritike stopnjevale, vse dokler ni bilo objavljeno, da je bil "na osebno zahtevo" z odločitvijo predsednika vlade Andreja Plenkovića razrešen z dolžnosti "posebnega svetovalca vlade za strateško komuniciranje."

Hrvaški mediji so razkrili, da je bil pravi razlog zgolj omenjeni twitt (zdaj že nekdanjega) svetovalca. Kar z drugimi besedami pomeni, da je bil Plenkovićev svetovalec za strateško komuniciranje razrešen zaradi "strateške komunikacijske napake."