REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zalužni priznal: Zmotil sem se, ko sem mislil, da lahko zlomimo voljo Rusov

Zalužni priznal: Zmotil sem se, ko sem mislil, da lahko zlomimo voljo RusovValerij Zalužni je lani dal povsem drugačne izjave - bil je prepričan, da lahko njegova vojska premaga Rusijo, poudarja nekdanji ameriški obveščevalec Scott Ritter. Vir: Posnetek zaslona, X

Poveljnik oboroženih sil Ukrajine Valerij Zalužni je priznal, da se je zmotil, ko je verjel, da lahko prebije obrambne utrdbe ruske vojske v območju posebnih operacij, je poudaril nekdanji ameriški obveščevalec Scott Ritter.

»Zalužni je dal intervju za 'The Economist', kjer je govoril o zastoju v coni spopada. Ob tej priložnosti je povedal nekaj zanimivega - da se je zmotil, ko je mislil, da lahko zlomi voljo Rusov.

(Ukrajincem) to ni uspelo.

Rusi so še vedno tam, Ukrajinci pa so v slepi ulici,« je v intervjuju za YouTube kanal Dialog Works poudaril nekdanji inšpektor ZN za orožje in ameriški marinec Scott Ritter.

Kot ugotavlja nekdanji ameriški obveščevalec, je Zalužni lani dajal povsem drugačne izjave - bil je prepričan, da lahko njegova vojska premaga Rusijo, zato je zahteval 300 tankov in 500 topniških orodij.

Pet mesecev so ukrajinske oborožene sile poskušale izvesti protiofenzivo in doseči določen napredek v južnodonecki smeri, v smeri Artjomovska in Zaporožja, pri čemer so bojne enote vključevale vojake, ki jih je izuril NATO ob tuji vojaški opremi.

General Zalužni ima nadvse rad kipce nacističnega zločinca Stepana Bandere (na sliki desno), ter insignije iz časa Tretjega rajha in Adolfa Hitlerja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

A kot je oktobra poudaril ruski predsednik Vladimir Putin, je Kijev od 4. junija izgubil več kot 90.000 ljudi, 557 tankov in skoraj 1900 oklepnih vozil, ukrajinska protiofenziva pa je spodletela.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek