REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Xi Jinping: Kitajska in Rusija bi morali okrepiti strateško sodelovanje v boju proti hegemonizmu in politiki moči

Xi Jinping: Kitajska in Rusija bi morali okrepiti strateško sodelovanje v boju proti hegemonizmu in politiki močiKitajski predsednik Xi Jinping. Vir: Xinhua

Kitajska in Rusija bi morali okrepiti strateško usklajevanje, da bi obema narodoma prinesli več koristi in vnesli več stabilnosti v svet, je dejal kitajski predsednik Xi Jinping v petkovem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom prek video povezave.

Kitajska je pripravljena sodelovati z Rusijo in vsemi naprednimi silami na svetu, ki nasprotujejo hegemonizmu in politiki moči, da bi se skupaj zoperstavili unilateralizmu, protekcionizmu in ustrahovanju ter trdno zaščitili suverenost, varnost in razvojne interese obeh držav, pa tudi mednarodno enakost in pravičnost, je dejal Xi.

Xi je poudaril, da bi morali obe strani nadalje dobro izkoristiti obstoječe mehanizme za spodbujanje napredka v sodelovanju na področju gospodarstva, trgovine, energije, financ in kmetijstva.

Kitajska je pripravljena nadaljevati čezmejno sodelovanje z Rusijo in drugimi državami, je dejal Xi.

Kitajska je pripravljena sodelovati z Rusijo in vsemi naprednimi silami na svetu, ki nasprotujejo hegemonizmu in politiki moči, da bi se skupaj zoperstavili unilateralizmu, protekcionizmu in ustrahovanju ter trdno zaščitili suverenost, varnost in razvojne interese obeh držav, pa tudi mednarodno enakopravnost in pravičnost, je dejal Xi.

Putin je dejal, da so v sedanjih zapletenih in težkih mednarodnih razmerah odnosi med Rusijo in Kitajsko ohranili trden zagon razvoja, pri čemer so priča stalnemu napredku sodelovanja na različnih področjih, vključno z energijo, kmetijstvom, prometom, infrastrukturo, športom in medčloveškimi izmenjavami.

Xi Jinping in Putin  Vir: Xinhua
Xi Jinping in Vladimir Putin med pogovorom po video-povezavi. Vir: Xinhua

Odpornost, zrelost in stabilnost rusko-kitajskih vezi so se še okrepile, je dejal Putin in dodal, da je pomen strateškega usklajevanja med državama postal večji in da so dvostranski odnosi lahko model za odnose med velikimi državami v 21. stoletju.

Rusija je pripravljena nadaljevati tesno sodelovanje s Kitajsko na večstranskih platformah, vključno z Združenimi narodi, Šanghajsko organizacijo za sodelovanje, BRICS in skupino 20, je dejal Putin.

Xinhua

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek