REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vsi voditelji G7 proti Donaldu Trumpu – govorica telesa in fotografije, ki povedo vse

Vsi voditelji G7 proti Donaldu Trumpu – govorica telesa in fotografije, ki povedo vseAngela Merkel in Donald Trump VIR:Jesco Denzel, EPA

Ameriški predsednik Donald Trump se je, kot smo že poročali, na srečanju skupine G7 znašel v »obkolitvi« dobesedno »sam proti vsem. To pa najbolje kažejo posnetki, ki prikazujejo Trumpa, sedečega, obkroženega z vsemi voditelji. Medtem ko se Angela Merkel nagiba proti Trumpu in opira na svoje roke, jo Trump gleda od spodaj navzgor, s prekrižanimi rokami.

Tudi japonski predsednik Shinzo Abe ima roke podobno prekrižane in zaskrbljeno pogleduje proti svojemu zavezniku.  Kot poroča Time, samo ta ena sama fotografija, ki jo je posnel Jesco Denzel iz agencije EPA »pove vse« o trenutnem stanju med zahodnimi zavezniki.

Zelo pomenljiva je tudi slika stiska rok Donalda Trumpa in francoskega predsednika Emmanuela Macrona – jasno se vidi, da je Macron Trumpa tako močno stisnil za roko, da je Trumpu na roki ostal viden bel odtis Macronovega palce.

Palec - stisk Macrona
Posledice močnega stiska roke - odtis macronovega palca. Vir: Jesca Millis, Reuters

Zraven Trumpa je John Bolton, ki stoji in gleda v prazno proti Merklovi. Vsi ostali voditelji so prav tako zbrani okoli sedečega ameriškega predsednika. Različne fotografije nemških, francoskih,italijanskih, ameriških in drugih fotografov kažejo enako podobo, namreč, da imajo evropski voditelji v rokah dokumente in izmenoma poskušajo prepričati Trumpa, ki očitno ostaja mrk in neodziven.

Govorica telesa pove vse, prekrižane roke pa so tudi v psihologiji jasen znak »obrambne drže«. Vendar te iste fotografije Donald Trump vidi seveda drugače – kot dokaz lastne moči in vztrajnosti in nepopuščanja »neupravičenim« zahtevam evropskih voditeljev.

Slika italijanskega predsednika vlade z G7
Tako je bilo srečanje videti iz zornega kota italijanskih fotografov. Vir: Twitter, GiuseppeConte

Ameriški predsednik Donald Trump je nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi, ko je že odletel proti Singapurju, po Twitterju užaljeno zavrnil podporo skupni izjavi voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav. Razjezila ga je tudi novinarska konferenca kanadskega premierja Justina Trudeauja po vrhu in pred objavo skupne izjave. Zapisal je, da je sodelavcem naročil, da naj ne podprejo skupne izjave zaradi »Justinovih lažnih izjav na novinarski konferenci in dejstva, da Kanada zaračunava ogromne carine ameriškim kmetom, delavcem in podjetjem.« Napovedal je tudi visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.

Medtem ko se Angela Merkel nagiba proti Trumpu in opira na svoje roke, jo Trump gleda od spodaj navzgor, s prekrižanimi rokami.

Obenem je osebno napadel kanadskega predsednika vlade Trudeauja. »Premier Justin Trudeau iz Kanade je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival naokoli. Zelo neiskren in šibak. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mleko!,« je zapisal Donald Trump.

Že pred vrhom, ki je v petek in soboto potekal v kraju La Malbaie v kanadski provinci Quebec, je bilo jasno, da bodo vrh povsem neuspešen prav zaradi ameriškega predsednika. Najprej zaradi njegovih carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki jih je 1. junija uvedel proti EU, Kanadi in Mehiki, nato zaradi izjav, ki jih je dal pred potjo na vrh, kamor je zamudil debelo uro, in obnašanja na samem vrhu.

Donald Trump, zamuda ob prihodu na vrh G7
Donald trump je zamudil na rapravo o enakosti spolov. Vir: Yves Herman, Reuters

Francija je po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zavrne skupno izjavo voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav G7, sprejeto na vrhu v Kanadi, opozorila, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze.

»Mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze in odklonilne opazke,« so sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona. »Dva dneva smo delali na izjavi in zavezah. Držimo se jih in kdorkoli jih zavrača, kaže zmedenost in nestanovitnost,« so zapisali. »Bodimo resni in vredni svojih ljudi. Sprejemamo zaveze in se jih držimo,« so poudarili v Macronovem uradu in dodali, da Francija in Evropa še naprej podpirata skupno izjavo, ki jo je na koncu sprejelo samo šest držav.