REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Veliki brat odslej gleda tudi - iz solarnih balonov

Veliki brat odslej gleda tudi - iz solarnih balonovBalon s senzorji Vir: FB

Dokumenti, ki jih je objavil Guaradian kažejo, da ameriška vojska trenutno testira novo vrsto nadzora – s pomočjo balonov na solarni pogon.

Na njih so nameščene zelo zmogljive kamere in druge naprave, ki lahko spremljajo dogajanje v mestih, promet in še marsikaj drugega.

Zelo uporabni naj bi bili tudi pri preprečevanju tihotapljenja drog.

Na njih so nameščeni zmogljivi senzorji podobni senzorjem JLENS. Za te je javnost prvič izvedela leta 2015, ko je eden takšen balon ušel izpod nadzora, za seboj vlekel kabel in povzročal škodo.

Naslednjič, ko boste poleti uživali ob svojem roštilju, zato poglejte v nebo in malce pomahajte.

Za razliko od tega, ki je bil privezan, pa se sedanji baloni premikajo sami. Pravzaprav so bolj podobni manjšim "cepelinom."

Balon s senzorji Vir:FB

In letijo nad glavami državljanov v Illinoisu, Minnesoti, Wisconsinu, Missouriju in Iowi.

Sposobni so spremljati »več posameznikov ali vozil, podnevi ali ponoči«, vse, kar opazijo, pa so sposobni tudi posneti.

Letijo na višini okoli 65.000 čevljev (19.800 metrov) in bodo preizkušani do septembra.

»Naslednjič, ko boste poleti uživali ob svojem roštilju, zato poglejte v nebo in malce pomahajte. In ne počnite ničesar, kar bi lahko bilo videti kot zlonamerno ali sumljivo. Kajti konec koncev, baloni gledajo,« so svoje bralce opozorili na strani Mashable.