REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Veliki brat: za varnost in red v New Yorku bo skrbela flota "letečih policajev"

Veliki brat: za varnost in red v New Yorku bo skrbela flota NYPD, eskadrilja dronov Vir: NYPD

Newyorška policija je predstavila svojo prvo floto brezpilotnih letalnikov oziroma dronov, poročajo ameriški mediji.

Trumpova administracija bi lahko izkoristila brezpilotne naprave in jih uporabila za ciljanje priseljencev, muslimanov in protestnikov.

Policija New Yorka (NYPD) se je pohvalila z novo pridobitvijo, dostojno uspešnice Georga Orwella in njegovega videnja Velikega brata, ki vohuni za vsemi in se zažre v vse pore družbenega življenja in zasebnosti posameznika.

Toda navkljub pomislekom, ki izhajajo iz Orwellove distopične svetovne uspešnice 1984, NYPD vztraja, da bo v prihodnje 14 dronov uporabljala omejeno in skrbno ter za različne namene, vključno z iskalnimi in reševalnimi misijami, dostopom do nedostopnih prizorišč zločinov, krizami zaradi talcev in incidenti, v katerih so vključene nevarne snovi, poroča New York Times.

V sporočilu se navaja, da lahko brezpilotni letalniki zmanjšajo izpostavljenost policistov in mimoidočih civilistov pri tveganjih ob odzivu na nevarne situacije.

Tako je NYPD v torek ponosno predstavila nov program brezpilotnih letalnikov, ki jih ne bodo uporabljali za vsakodnevno policijsko patruljiranje. Takoj zatem pa se je na policijo vsul plaz pomislekov in komentarjev, ki so opozorili na nevarnosti, namreč, da bi oblasti lahko izrabile zrakoplove brez človeške posadke za vohunjenje za državljani, ki povsem spoštujejo zakon.

Zagovorniki človekovih pravic in temeljnih svoboščin so nemudoma sprožili javno razpravo o zaščiti zasebnosti posameznika in uporabi policijske tehnologije, ki bo obremenjena z zgodovino preteklega nadzora, ki jo je izvajala NYPD, vključno z vohunjenjem nad muslimani in uporabo vojaških naprav za sledenje mobilnih telefonov v prisluhih posameznikom, ki dejansko niso kršili nobene zakonodaje.

Dron, NYPD
Droni, NYPD                        Vir: NYPD

Prizadevanja za modernizacijo policijskih vrst se vse bolj soočajo z odporom protivnikov policijske reforme, ki vključuje uporabo dronov in druge sodobne tehnologije, ki omogoča (nenadzorovano) vohunjenje za nič hudega slutečimi državljani.

Zagovorniki državljanskih pravic so vedno bolj skeptični glede pripravljenosti policije, da deluje pregledno in da kršitelje iz lastnih vrst pozove na odgovornost ter kaznuje.

Prav tako opozarjajo, da bi Trumpova administracija lahko brez slabe vesti izkoristila sodobne naprave in jih uporabila za targetiranje priseljencev, muslimanov in protestnikov, ki izražajo nezadovoljstvo glede spornih ukrepov ali odločitev oblasti.

Brezpilotni letalniki naj ne bi nosili orožja ali bili uporabljeni za nezakonit nadzor.

Policijska uprava New Yorka je nato odvrnila, da je po pilotnem programu leta 2011, ki se je izvajal v Brooklynu prenehala uporabljati drone pri vsakdanjem delu, vendar jih je še naprej kupovala, nazadnje lani, razkrivajo ameriški mediji.

Da bi razpršili dvome glede možnosti (zlo)rab dronov, je newyorški policijski oddelek poudaril, da brezpilotni letalniki ne bi nosili orožja ali bili uporabljeni za nezakonit nadzor, ampak bi se uporabljali izrecno za ohranjanje javnega reda in miru ob velikih dogodkih ter pri vodenju zapletenih reševalnih akcij.

Dron s kamero Vir: Pixsell
Dron s kamero   Vir: Pixsell

Drone pa bodo krmilili za to opravilo posebej usposobljeni in licencirani uradniki, poroča agencija AP.

Policija New Yorka je izpostavila še, da se brezpilotni letalniki ne bodo uporabljali za rutinske patrulje in nadzor prometa.

Več kot 900 državnih varnostnih agencij v Združenih državah že uporablja drone.

Delite članek