REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Tokiu 2020 prvič z računalniško prepoznavo obraza

V Tokiu 2020 prvič z računalniško prepoznavo obrazaVIR: Profimedia

Na naslednjih olimpijskih igrah, ki jih bo leta 2020 gostil Tokio, bodo prvič v zgodovini iger vstopi na vsa tekmovalna prizorišča opremljeni tudi s tehnologijo za prepoznavo obraza, so se danes pohvalili organizatorji. Ta naj bi precej skrajšala vrste ob vstopih in izstopih iz tekmovališč, menijo organizatorji.

Približno 300.000 športnikov, trenerjev in spremljevalnega osebja iger bo prejelo posebne kartice, opremljene s čipom, ki bo ob vstopih na tekmovališča avtomatsko potrdil njihovo identiteto.

Približno 300.000 športnikov, trenerjev in spremljevalnega osebja iger bo prejelo posebne kartice, opremljene s čipom, ki bo ob vstopih na tekmovališča avtomatsko potrdil njihovo identiteto. S tem naj bi bila vstop in izstop precej bolj pretočna, prepoznava obraza pa bo obenem služila kot pomoč, da na tekmovališča ne bo moč vstopiti z izposojeno, ukradeno ali ponarejeno akreditacijo, so sporočili iz elektronskega giganta NEC, ki je razvil omenjeno tehnologijo.

Nova tehnologija bo na voljo na vseh objektih, vključno s 43 tekmovališči, olimpijsko vasjo in novinarskimi središči, a za obiskovalce še ne bo na voljo. Gledalci bodo še vedno morali skozi detektor kovin, osebno preiskavo ter rentgen. Vsako tekmovališče bo obdano tudi z ograjo, visoko od dva in pol do tri metre, ves čas pa bodo na tekmovališčih delovali infrardeči senzorji in kamere.

"Prvič v zgodovini iger bo na voljo tehnologija prepoznave obraza za vse, ki so kakor koli vpleteni v olimpijske igre na vseh prizoriščih," je dejal vodja varnosti pri OI 2020, Tsuyoshi Iwashita.

Olimpijske igre, Tokio 2020
VIR: Profimedia
Tehnologija potrebuje le 0,3 sekunde, da prepozna obraz glede na fotografijo v bazi, je zatrdil Masaaki Suganuma, eden od zaposlenih pri podjetju NEC, in dodal, da gre za zdaj za najhitrejši tovrsten sistem na svetu.

Tehnologija potrebuje le 0,3 sekunde, da prepozna obraz glede na fotografijo v bazi, je zatrdil Masaaki Suganuma, eden od zaposlenih pri podjetju NEC, in dodal, da gre za zdaj za najhitrejši tovrsten sistem na svetu. Japonski prireditelji so lani izvedli preizkus in testirali vstope na prizorišča z osebno identifikacijo ter tehnologijo za prepoznavo obraza. Izkazalo se je, da je omenjeni sistem 2,5-krat hitrejši od tradicionalnega preverjanja s črtnimi kodami in vizualnimi pregledi na prejšnjih olimpijskih igrah.

Poleg tega naj bi v izjemno vlažnem poletnem času v Tokiu z avtomatično prepoznavo obraza precej pospešili in olajšali vstop vsem športnikom in drugim uradnim osebam.

Olimpijske igre v Tokiu bodo od 24. julija do 9. avgusta 2020, paraolimpijske igre pa od 25. avgusta do 6. septembra.

Delite članek