REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vedo, da se borijo le za denar: Zaharova razkrila, zakaj Ukrajinci zapuščajo Avdejevko

Vedo, da se borijo le za denar: Zaharova razkrila, zakaj Ukrajinci zapuščajo Avdejevko»ZePrezident in njegova tolpa« ne vstopijo v boj, če se iz njega ne morejo izmuzniti s polnimi žepi, je ocenila uradna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinska vojska se je umaknila iz Avdejevke, ker sta predsednik države Vladimir Zelenski in »njegova tolpa« pri volji za boj samo za velik denar in samo proti civilistom, je na Telegramu zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Zelenski je dejal, da je bila odločitev za umik vojakov iz Avdejevke sprejeta, da bi rešili življenja ljudi.

Na Münchenski varnostni konferenci je krivdo za umik ukrajinskih oboroženih sil pripisal pomanjkanju zadostne pomoči z Zahoda in »umetno pomanjkanje streliva«.

»Ne, ni res, ne zato,« je zapisala Zaharova in dodala, da »ZePrezident in njegova tolpa« vstopijo v boj le, če gre denar naravnost v njihove žepe, vse drugo jim ni pomembno.

Poveljnik ukrajinskih sil Aleksander Sirski je odločil, da se ukrajinske sile umaknejo iz Avdejevke in preidejo v obrambo.

»Glede na situacijo okoli Avdejedvke sem se odločil, da se enote umaknejo iz mesta in preidejo v obrambo,« je zapisal na družbenih omrežjih.

Sirskega povezujejo s serijo porazov, ki so ukrajinskim oboroženim silam prinesli velike izgube, vključno z bitko za Artjomovsk (nekoč Bahmut), zato njegov prihod na položaj ne bo prinesel ključnih sprememb v ukrajinski strategiji, poroča Asia Times.

General Sirski si je med Ukrajinci že prislužil vzdevek mesar (tudi klavec), saj je znan po tem, da je v Bahmutu pošiljal ukrajinsko vojsko v »mlinček za meso« in pahnil enote vojakov v valovih, da se soočijo s »sovražnim ognjem«, poudarja bruseljski portal Politico.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek