REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V tem mestu je vsak dan toliko umorov, da je lokalni časnik namesto novic o njih uvedel - smrtometer

V tem mestu je vsak dan toliko umorov, da je lokalni časnik namesto novic o njih uvedel - smrtometerTijuana, prestolnica kartelov in zločina. Vir: Screenshot Twitter

V Mehiki na dan beležijo skoraj 100 umorov, zato se je predsednik Andrés Manuel López Obrador zavezal, da bo izkoreninil kriminal iz mehiške družbe.

Ob zadnjem primeru - zasedi, v kateri je bila ob mehiško-ameriški meji na brutalen način ubita mormonska družina iz ZDA, med njimi tudi štirje otroci in dva dojenčka, skupaj pa devet oseb, je svojo pomoč sosednji državi sedaj ponudil tudi predsednik ZDA Donald Trump.

»Če bo Mehika zaprosila za pomoč pri uničenju teh pošasti, so ZDA pripravljene, odločene in sposobne da se vključijo in to nalogo opravijo hitro in učinkovito. Veliki predsednik Mehike je to razglasil za velik problem, toda karteli so postali tako veliki, da včasih potrebujete armado, da z njo porazite armado (zločincev)!«, je tvitnil predsednik ZDA.

»Tokrat je prišel čas, da Mehika, s pomočjo ZDA začne VOJNO zoper mamilarskim kartelom in jih izbriše z obličja Zemlje. Komaj čakamo na klic velikega, novega predsednika!« je sklenil Trump svoje sporočilo, ki je v resnici naslavljalo mehiškega predsednika Obradorja.

Ni več dvoma, da so obljubljene spremembe, ki jih je ob nastopu funkcije napovedal novi predsednik Mehike, prepočasne v državi, v kateri je bilo samo letos ubitih skoraj 26.000 ljudi, od tega so samo v obmejni  Tijuani našteli že 1800 žrtev organiziranega kriminala.

Tijuana, svetovna prestolnica zločina. Vir: Screenshot YouTube

Ko je bil Obrador decembra lani izvoljen za predsednika Mehike, se je zaobljubil, da bo »pacifiziral« eno od najnasilnejših družb Južne Amerike.

Zahtevnega opravila se je lotil tako, da je razglasil vojno družbenim koreninam kriminala.

Toda skoraj leto pozneje je znakov napredka le bore malo, saj so stopnje umorov in nasilja pristale na nivoju, kakšnega ni bilo na spregled niti v najbolj mračnih dneh »vojne proti drogam« Felipeja Calderóna med leti 2006 in 2012.

Prejšnji mesec je visoki državni uradnik, zadolžen za varnost Alfonso Durazo dejal, da se kriza, povzročena zaradi visoke stopnje kriminala umirja, število umorov pa zmanjšuje.

Nato je sledil teden brutalnega nasilja, v katerem so pripadniki kartelov usmrtili 13 policistov in mimoidočih v navzkrižnem ognju, ter ohromili mehiško prestolnico, kako bi osvobodili aretiranega sina najbolj znanega mehiškega narko-kralja Joaquína »El Chapa« Guzmána.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je bilo v Mehiki skoraj 100 umorov na dan, medtem ko je bilo leta 2018 samo v »krvavi« Tijuani rekordnih 2.518, poznavalci razmer pa napovedujejo, da jih bo le še - več.

»Država je popolnoma izgubila nadzor,« je priznal varnostni strokovnjak Victor Clark, poroča britanski Guardian, čigar novinarji so preživeli obdobje med 4. in 11. oktobrom v enem izmed najsmrtonosnejših mest v Mehiki - Tijuani.

Prvi dan njihovega »obiska« Tijuane je bila nedelja; začela se je nenavadno mirno, v nadaljnjih 24 urah se ni zgodil noben umor, nakar je župan Tijuane Arturo González Krus pritrdil, da se kaj takega ni zgodilo že dolga leta.

Toda naslednjega dne se je nasilje nadaljevalo.

Po poročanju Guardiana, že ob 6. uri zjutraj so našli truplo moškega v predmestju Emperadores, pet ur pozneje pa še par nog, ki so se že začele razkrajati, v južnem delu mesta.

Zločin na vsakem koraku ...

Okoli 14.45 ure je bil ubit Calle Tamaulipas, torej še en moški, tokrat pod streho svojega doma …

Zunaj splošne bolnišnice v Tijuani so bili mimoidoči priče novem strelskem spopadu, pa tudi hitrega odziva zdravstvenih delavcev, ki so pogumno nosili ranjene ljudi s številnimi prestrelnimi ranami v preobremenjene operacijske dvorane …

Tijuana, prestolnica kartelov in zločina. Vir: Screenshot Twitter

Lokalni časnik je poročal, da policija urno išče napadalca na usmrčenega moškega.

Toda v državi, v kateri je 90 odstotkov kaznivih dejanj - nekaznovan, ni veliko upanja, da ji bo uspelo.

Minilo je več kot desetletje, odkar je divja vojna za nadzor poti za tihotapljenje drog v ZDA naredila Tijuano za eno najbolj zloglasnih mest na svetu.

Ko je »El Chapov« kartel Sinaloa poskušal pridobiti nadzor nad ruto za tihotapljenje mamil, je prišlo do neusmiljenega pokola v vojni z lokalno mafijo v Tijuani. Trupla so dobesedno visela z mostov, tudi v elitnih delih mesta so se nenehno slišali streli.

Preiskovalci so poudarili, da so po enem najbolj grozljivih incidentov našli 12 trupel v črnih vrečah. Vsem žrtvam je bil odrezan - jezik.

Tijuana, mesto smrti

Vlado je opisano dogajanje naposled prisililo k ukrepanju in nato se je do leta 2012 število ubojev na letni ravni nekoliko zmanjšalo, vendar zdaj to število znova strmo raste.

V Tijuani je umor postal tako vsakdanji pojav, da je lokalni časopis uvedel muertómetro oziroma poseben »merilnik smrti« - smrtometer, da bi imeli bralci vpogled v dnevno statistiko.

Oblasti za novi val nasilja sicer krivijo prikriti spor med karteli glede trgovine z mamili, zlasti kristalnega meta. Clark opozarja, da nekatere žrtve niso bile ubite zaradi boja za nadzor »mamilarskih poti« v ZDA, ampak v vojni za lokalni trg.

Župan Tijuane poudarja, da je v danih razmerah nerealno pričakovati, da se bo »morilska kriza« kmalu končala, vendar upa, da se bo število umorov vendarle zmanjšalo. Kljub vsemu je zadovoljen, da ni prizadeta »gospodarska dinamika« mesta.

Strinja pa se z mnenjem predsednika Obradorja, da se bodo zločini v njegovem mestu ustavili le z rehabilitacijo družbenega tkiva in izkoreninjenjem korupcije.

»Korupcija je mati vsega zla, ker prizadene vsakogar,« sklene Arturo González Krus.

Clark, ki že desetletja spremlja varnostne razmere v Tijuani, ni tako optimističen glede županove »edinstvene taktike.«

»Do zdaj se ni spremenilo nič, popolnoma nič. Ne dvomim, da imata predsednik in župan dobre namene, toda to, kar počneta, še zdaleč ni dovolj,« poudarja Clark.

Toda sedaj, ko je bila ubita 9-članska družina LeBaron, ki so bili ameriško-mehiški državljani, pripadniki lokalne mormonske cerkve, vsi upajo, da se bodo ZDA odločneje vpletle ter pomagale Mehiki obračunati se z mamilarskimi karteli.

Delite članek